Korvpallikoondis jahib kodusel turniiril esikohta

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti korvpallikoondise peatreener Tiit Sokk (tagaplaanil) ja abitreener Alar Varrak püüavad koos mängijatega tugevate vastaste üle võitu välja võluda.
Eesti korvpallikoondise peatreener Tiit Sokk (tagaplaanil) ja abitreener Alar Varrak püüavad koos mängijatega tugevate vastaste üle võitu välja võluda. Foto: Peeter Langovits

Unustage kenad päiksepaistelised augustiõhtud aias grillahju ääres, aeg on suunduda pisut umbsesse korvpallisaali – reedest pühapäevani peetakse Tallinnas üks viimaste aastate siinseid huvitavamaid korvpalliturniire.



Mõistagi on kolmel õhtul peaosas hiljuti Ukrainas head mängu näidanud Eesti korvpallikoondis, kuid etenduste väärtust suurendavad atraktiivsed vastased: USA üliõpilasmeeskond, Gruusia ja Rootsi. Kuigi eestlaste jaoks on tegemist ettevalmistusega EMi teise divisjoni turniiri teise ringi kohtumisteks, on peatreener Tiit Soku sõnul oluline heitlustest võiduga välja tulla. «Kui koondis mängib kodus, on võit alati tähtis,» lausus ta.  

Talts vajab tuge

Juuli algusest saadik koos harjutanud Eesti koondis proovis esimest korda koostööd nädal tagasi Ukrainas. Sokk märkis, et sai seal hoolealustest päris hea ülevaate. «Ühtegi erilist üllatajat polnud, kõige parema mulje jättis terve meeskonna hea vaim,» rääkis peatreener.

Viimastel aastatel on Eesti probleem korvialuste vägilaste nappus. Sokk loodab, et Tallinnas õnnestub Janar Taltsile langevat suurt koormust vältida.

«Talts näitas Ukrainas väga head mängu, kuid vastaste pikkadega võitlemine väsitas teda. Koormuse ühtlasemaks jaotumiseks vajame Joosep Toomelt suuremat abi,» rääkis peatreener.

Toome vigastas enne Ukrainasse minekut jalga ja jäi seal esimesest mängust kõrvale, kuid kahes viimases kohtumises tegi väheste minutite jooksul viis viga. Rain Raadikul ja Kristjan Kitsingul napib aga suurema mängu kogemusi.

Suure tõenäosusega jääbki nende kahe mehe ja ka Kaido Saksa roll episoodilisemaks, sest Sokk ei plaani Tallinnas mängudes tõsiste vastastega kõigile võrdselt mänguminuteid anda. Vastased on aga tõesti ülimalt tõsised.

USA üliõpilaste meeskond kannab nime All Star ja on kogum heal tasemel noortest mängijatest, keda peatreenerina juhendab Lycomingi kolledži treener Guy Rancourt. Sellised meeskonnad on Euroopas iga-aastased külalised.

Tegemist on tüüpilist USA korvpalli viljeleva tiimiga, kus pearõhk on kiirusel, agressiivsusel ja atleetlikkusel. Palliga tullakse kiiresti üle ja kui vähegi vabaks jäädakse, visatakse kohe peale. Samas olevat nende mängupilt mitmekesine.

Meeste vastu võib üliõpilastel siiski raskeks minna. Nende koosseisus on küll kolm pikakasvulist meest, kuid korvialuses heitluses jäävad nad täismeeste jõule alla.

Gruusia saabub Tallinna alles täna õhtul ja eile polnud veel selge, kas kohale tulevad ikka kõik selle meeskonna staarid – esialgsel ülesandmislehel on koguni 17 nime.

Gruusia tähtede paraad

Eestlaste vanade sõprade Giorgi Tsintsadze ja Viktor Sanikidze kõrval leiab sealt ka NBA-mehe Zaza Pašulia, Ateena Panathinaikose nimekirja kuuluva Giorgi Šermadini ja Itaalias Cantus palliva Manušar Makroišvili. Mängujuhi kohal peab aga Tsintsad­ze konkureerima Hispaanias mängivate ameeriklaste Taurean Greeni ja Marquez Haynesiga.

Rootsi koondises pole mullu NBAsse kulunud Jonas Jerebkot, kes praegu ametlikult lepinguta ja seega ka tervisekindlustuseta. Rootsi alaliit ei suuda seda mängijale osta. Meeskond ise on aga noorepoolne ja konkurentsivõimeline.

Pärast eilsehommikust treeningut rääkis Sokk, et pole veel ühegi vastase kohta mingit infot kogunud. «Pildi saamiseks piisab tegelikult ühest mängust, küll me jõuame veel oma vastaseid vaadata,» arvas ta. Rootsi ja USAga on see võimalus tõesti olemas, Gruusiaga kohtutakse aga turniiri avapäeval, homme kell 20.

Korvpall

Nelja rahvuse karikas

Reede, 5.08

• 17.45 Rootsi – USA

• 20.00 Eesti – Gruusia

Laupäev, 6.08

• 17.45 Gruusia – USA

• 20.00 Eesti – Rootsi

Pühapäev, 7.08

• 17.45 Rootsi – Gruusia

• 20.00 Eesti – USA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles