Treenerid kiidavad: muutunud koondist olevat lust vaadata

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Vedeman on tõusnud üheks Eesti korvpallikoondise oluliseks tegelaseks.
Rain Vedeman on tõusnud üheks Eesti korvpallikoondise oluliseks tegelaseks. Foto: Raigo Pajula

«Korvpallikoondise mängijad on aru saanud, et kui teha trenni, muutub ka sportlik vorm paremaks,» viitab endine tippmängija ja treener Heino Enden Eesti koondislaste arusaamade muutusele.

Endeni arvates on just see üks aluseid, miks koondis suudab erinevalt varasematest aastatest pakkuda atraktiivset ja nüüdisaegset korvpalli. «Koondise praegune tuumik lasi mitu aastat lihtsalt raisku, noorena ei teinud nad paremaks saamise nimel piisavalt tööd,» sõnas Enden. «Nüüd on välisklubides mängivate Kristjan Kanguri ja Janar Taltsi mõtlemises toimunud pööre.

Lisaks on nad mõistnud, et enam pole neil kellelegi teisele loota, vaid nad peavad ise mängima.»
Möödunud kümnendi esimesel poolel koondist juhtinud Enden võttis toona noorukesed mehed esindusmeeskonna pingiotsale, ent lõpuks oli nendes pettunud. Enam pole tal aga põhjust meestele nii karmi hinnangut anda. Mis teda aga veelgi rohkem rõõmustab – uus põlvkond on töö vajalikkusest kohe aru saanud.

Veideman teab töö tähtsust
«Rain Veideman on mõistnud, et kuhugi jõudmiseks peab kõvasti rabama,» lausus Enden. «Noorel mehel on jalad maas ja ta ei toida end utoopiliste lootustega.» Endeni hinnangul moodustavad 19-aastane Veideman ja temast paar aastat vanem Sten-Timmu Sokk tagapaari, millest on saanud üks koondise aluseid. Heal tasemel olevat ka ülejäänud tagamehed.

«Soku möödunudsuvine otsus loobuda koondisest ja keskenduda oma füüsise korrastamisele oli igati õige,» arvas Enden. «Juba klubihooaeg näitas, et ta on kehaliselt heas vormis, ja see lubab tal platsil enesekindlalt tegutseda. Kristo Saage sai aga mängujuhina paremini hakkama, kui võis oodata.»

Suurt meest polegi vaja
Tarva peatreener Andres Sõber on sama meelt. Temagi tõstis esile tagaliini Veideman – Sokk – Arbet ning kiitis peatreenerit meestele vabaduse võimaldamise eest. «Tundub, et Tiit on varasemast õppinud ja nüüd on meestel lubatud visata,» märkis Sõber. «Nädalavahetuse turniiril nähtu tegi rõõmu.» 

Enden nõustus omakorda väitega, et Eesti koondise mäng on muutunud vabamaks, ent näeb sellel ka selgeid põhjusi. «Meil puudub korvi all tõsine jõud ja seepärast üritatakse eemalt,» mõtiskles ta. «Kui aga Arbet tabab nii hea protsendiga, siis miks peaks teda keelama?»

Sõbra hinnangul pole aga suurte tsentrite puudumine tänapäeva korvpallis kuigi suur probleem. «Kui on sellised liikuvad pikad mehed nagu Talts ja Kangur, saab ka keskmängijateta hakkama,» nentis ta. «Suurtel ja uimastel meestel polegi sellises mängus kohta. Näiteks Kaido Saks on juba mõnest sellisest mehest kasulikum.»

Eesti koondis peab neljapäeval ja reedel kaks kontrollmängu Tšehhiga, tuleval neljapäeval minnakse aga EMi B-divisjoni mängus kodus vastakuti Austriaga. Lisaks on EMil Eesti vastasteks Luksemburg ja Holland. «Praeguse koondisega võib Austria ja Hollandiga vabalt võidu peale mängida,» märkis Enden optimistlikult. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles