Esimaletaja Kaido Külaotsa klubi visati pisivõla pärast alaliidust välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Külaots
Kaido Külaots Foto: Elmo Riig / Sakala

Peamiselt intriigide tõttu kajastust leidev Eesti Maleliit sai hakkama järjekordse fopaaga, kui viskas tühise võla pärast oma liikmeskonnast välja meie esinumbri Kaido Külaotsa juhitava malekooli.



Suurmeister Külaots ei uskunud oma kõrvu, kui kuulis tänavu märtsis, et tema malekool ei kuulu enam alaliidu nimekirja. Ametlikuks põhjenduseks toodi õppeasutuse tasumata aastamaks 300 krooni ehk alla 20 euro.

«Sündmused käisid väga kiiresti,» meenutas Külaots. «Selle asemel, et saata meeldetuletusi e-posti aadressile, mida ma enam ei kasutanud, võinuks alaliidu tegevjuht Hendrik Olde mulle telefonikõne teha või paar rida Skype’i kirjutada.»

Samal ettekäändel kustutati nimekirjast ka Loksal tegutsev klubi Olympic. «Maleliit saatis meile eelmise aasta eest arve märtsis. Tasusime selle nädala möödudes, kuid selle aja jooksul oli klubi alaliidust välja visatud,» kirjeldas Olympicu esindaja Oleg Gogin uskumatuna näivat lugu.

Kaebas otsuse kohtusse

Maleliidu käitumine on seda hämmastavam, et alaliit on viimastel aastatel riigi poolt klubidele noortespordiks mõeldud tunduvalt suuremate summade ülekandmisega korduvalt hilinenud. Külaots vaidlustas maleliidu otsuse kohtus, kuid ei osanud öelda, millal võib lahendit oodata.

Noortetööga tegelevatel klubidel on hädavajalik alaliitu kuuluda, sest see võimaldab osa saada riigi noorte­spordi toetusest. Vähetähtis pole ka oma arvamuse avaldamine olulistes küsimustes.
Kuid miks oli Kaido Külaotsa malekool alaliidule võlgu? «Ma ise ei tegelenud sel ajal jooksvate majandusküsimustega,» vastas Maarjamaa parim nuputõstja.

«Oldel on mu mobiilinumber olemas ja ta teadis, et ma ei kasuta enam juriidilist e-posti. Piisanuks ühest kõnest ja ma oleksin summa üle kandnud. See juhtum peegeldab ilmekalt maleliidu asjaajamist, kus puudub igasugune efektiivsus. Kellele seda kohtuskäimist vaja on?»

Maleliidu (loe: Olde) otsuse põhjus võib peituda aprillis toimunud üldkoosolekus, kus alaliidule uus juhatus valiti. Esmaspäevane Postimees kirjutas, et Carmen Kass taandus presidendi kohalt. Temale pole seni asendajat leitud ja uus juhatus valiks esimeheks Olde.

Pole saladus, et paljude Eesti tippmaletajate ja mitme klubi esindajate suhted Oldega on pehmelt öeldes kehvad ning võimalik, et tegevjuht soovis enne tähtsat koosolekut endale meelepärase juhatuse valikul enamushäälte kindlustamiseks kahest ohtlikust oponendist vabaneda.

«Olde loeb ikka hääli ja ta teadis, et minu klubi teda ei toeta, ning olin ilmselt seetõttu suurema tähelepanu all,» märkis Külaots. «Alaliidus valitseb peataolek. Olen Oldega sel aastal suhelnud vaid korra. See juhtus suvel, kui teatasin, et ma ei osale Eesti meistrivõistlustel.»

Külaots sattus Olde silmis veelgi suuremasse ebasoosingusse eelmise aasta kevadel, kui tema malekool ja Vaba Ettur asutasid Eesti Male Toetusühingu (EMTÜ). Tegemist on alaliidule alternatiiviks loodud organisatsiooniga, mille eesmärk on eelkõige meie tippe toetada ja ala populariseerida.

«Maleliit eksisteerib, kuid ei tööta väga hästi ega saa asjaajamisega hakkama,» kritiseeris Külaots. «Alaliidu suhtlemine tippmaletajatega jätab soovida. Alternatiivse organisatsiooni kaudu saab asju paremini korraldada. Praegu ma kahjuks muud võimalust ei näe.»

Olde vaikib

Kevadel individuaalsetel Euroopa meistrivõistlustel Eestit esindanud Külaots ei tea, kas Eesti võistleb oktoobri lõpus Kreekas algaval võistkondlikul EMil. «Praegu pole ma põhimõtteliselt mitte keegi. Ma ei tea, mida ma endast Eesti maleelus kujutan,» nentis eelmise nädala lõpus Viljandis kolme Eesti suurmeistri osavõtul peetud 45. Ilmar Raua memoriaali võitnud Külaots. «Viljandis näitasin, et käike ma veel tunnen.»

Maleliidu jõuetusest annavad märku kas või tänavused Eesti meistrivõistlused, mis vaid nädal enne toimumist ootamatult Pärnust Tallinna toodi ja millest meie paremik auhindade puudumise tõttu kõrvale jäi.

Tänavu Paul Kerese 95. sünniaastale pühendatud maleturniiride sarjas 28 osavõistlust korraldava EMTÜ juhatuse esimehe Margus Söödi sõnul on Olde keerulise iseloomuga inimene, kellega on raske koostööd teha. Näiteks eelmise aasta sügisel sai Eesti koondise lähetamine Venemaal Hantõ-Mansiiskis toimuvale male­olümpiale võimalikuks suuresti tänu EMTÜ rahalisele toetusele.

«Alguses ei tahtnud alaliit meiega koostööd teha, kuid oli viimasel hetkele meie panusest siiski huvitatud,» rääkis Sööt.

Olde teatas, et juhatuse otsuse kohaselt vastab tema ajakirjanike küsimustele ainult kirjalikult. Eile lõuna paiku Postimehe saadetud küsimustele ta lehe trükkimineku ajaks vastuseid ei saatnud, kuigi oli eelnevalt telefoniga suheldes lubanud seda teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles