Eestisse akusid laadima tulnud Baruto sai endale ristipoja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baruto.
Baruto. Foto: Toomas Huik

«Ma ei näinud mitte midagi,» kurtis üks. «Vähemalt olime kohal!» lausus teine optimistlikult pärast seda, kui sumomaadleja Baruto oli Tallinna loomaaias viinud läbi amuuri leopardi kutsika ristimistseremoonia.



Loomaaia parkla oli eile keskpäeval paksult autosid täis ning piletikassade juures looklesid pikad järjekorrad. Kas tõesti on kõik tulnud uudistama, kuidas Kaido Höövelson ehk Baruto 14. aprillil sündinud amuuri leopardi kutsikale oma nime annab?

Baruto oli platsis juba enne väljareklaamitud kellaaega, jagas lahkesti autogramme ja poseeris piltide tarbeks. Ja ajas vanaprouad elevile. «Saan su lõpuks ikka päriselt ära katsuda,» muheles sumovägilase käest haaranud daam.

Et aga tseremooniat oli jälgima kogunenud paarsada inimest, tuli Barutol hakkama saada üsna kitsastes tingimustes – keegi polnud nõus tahapoole astuma, sest siis kadunuks ju vägilane silmist!

«Oleksime pidanud lindid ette panema, et talle ikka ruumi ka jäänuks,» nentis loomaaia direktor Mati Kaal.

Tseremoonia seisnes selles, et Baruto viskas  amuuri leopardi puuri mõned peotäied soola halbade vaimude peletamiseks.

«See on vist täiesti tavaline meresool, aga see, mida me enne matši viskame, ongi spetsiaalselt ainult selleks mõeldud,» selgitas Baruto. «Jaapanlased usuvad, et soolaga saab halbu vaime peletada. Näiteks mõni paneb endale mõlemale poole ukse kõrvale soolahunniku, et halba eemal hoida.»

Neljakuusel Barutol jäi paraku enese ristimistseremoonia nägemata, kuna ta ei tulnud oma majast välja. Tegelikult polegi sumovägilane oma ristipoega ihusilmaga veel näinud. «Ema olen näinud ja isa samuti, aga kutsikat mitte,» tunnistas Baruto, kes aitas loomaaial koguda annetusi amuuri leopardi kaitseks looduses. «Aga küll me ükskord üksteist ära näeme!»

Mõttele, et kahest sündinud kutsikast ainsana ellujäänu võiks kanda Eestile Jaapanis kuulsust toov sumomaadleja, tuli amuuri leopardi fänniklubi, kes esmalt kontakteeruski Barutoga ning alles siis pakkus selle idee välja loomaaiale. «Nad vaatasid, et leopardipoeg kasvas väga kiiresti turskeks poisiks, ja pöördusid Kaido poole ning ta oli lahkesti nõus,» rääkis Kaal.

«Alguses hakkasin muretsema, mis see ristiisaks olemine endaga kaasa toob. Aga kuna mul siiani ristipoega polnud, mõtlesin, et las selleks olla amuuri leopard,» lisas Baruto.

Juba poolteist nädalat Eestis puhanud Baruto tunnistas, et sõitis Tallinna jõudnuna esimese asjana loomaaeda, et ristipoega näha, kuid üldiselt ta väga sage loomaaiakülastaja pole. «Kui nüüd valetada, siis igal aastal paar korda käin,» muigas ta. «Aga kui õiget juttu rääkida, siis enne tänavust käisin viimati vist kümneaastasena, 15–16 aastat tagasi.»

Tagasi Jaapanisse lendab Baruto pisut enam kui nädala pärast. «Tulin oma päris tühje akusid laadima, nüüd on juba enam-vähem hea olla,» rõõmustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles