Eesti hea kaitse korvas rünnaku ebatäpsused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti korvpallikoondise tagamängija Kristo Saage (palliga) viskas Austria  vastu 9 punkti.
Eesti korvpallikoondise tagamängija Kristo Saage (palliga) viskas Austria vastu 9 punkti. Foto: Toomas Huik

Hea kaitse aitab alati hädast välja – selline oli Eesti korvpallikoondise peatreeneri Tiit Soku sõnum pärast eilset EMi B-divisjoni mängu Austriaga. Kuigi eestlaste visketabavus polnud kiita, alistati vastane kindlalt 73:56.

«Imelik mäng – rünnakul olime väga kehvad, kaitses mängisime see-eest hästi,» toetas Veideman peatreeneri mõttekäiku. «Ma ei ütleks, et olime närvis. Kontrollkohtumistes mängisime tugevate vastastega ja pigem oli nende vastu närv sees, mitte kodus Austriaga kohtudes.»

Kontrollkohtumistes kohati hiilgavaid viskeparaade korraldanud Eesti koondis alustas eilegi kindlalt ja tundus, et Austria alistamisega ei teki vähimaidki probleeme. Paraku hoog rauges, tihti visati mööda kohtadest, kus tavaliselt on tabatud, ning suurele vaheajale mindi vaid 11-punktilises eduseisus 33:22.

Kolmandal veerandajal mindi uuesti eest, ent maa-ala kaitse vastu põrkudes lubati austerlased taas lähemale. Kõik loksus paika alles viimasel veerandajal.

«Olime kolm päeva vaadanud Austria mängu videosalvestisi ja ilmselt kusagil alateadvuses andis mängu tähtsus endast märku,» arvas Sokk. «Tänavu on ju koondises palju uusi mehi, kes pole varem selliseid ametlike koondise mänge pidanud.»

Samas eksisid rünnakul ka kogenud mehed Janar Talts ja Kristjan Kangur. Oma osa oli korvialustes möödavisetes ka Austria tsentril Rasid Mahalbasicil, kes kogus lõpuks hiilgavad 19 punkti ja 19 lauapalli.

Kõige suuremaid probleeme oli aga Austria maa-ala kaitse murdmisega. Soku sõnul polnud eestlastel harjumust sellist stiili harrastava vastasega mängida. «Kontrollkohtumistes kasutasid seda vaid USA üliõpilased, aga nemadki mängisid teises stiilis. Alguses lõi see meie rünnaku rütmist välja,» märkis ta.

Kuid kõik see, mis rünnakul jäi tegemata, sai kuhjaga täidetud kaitses. Eesti pressis vastast vahepeal aktiivsemalt, siis veidike leebemalt, kuid kergeid viskeid ja rünnakulahendusi Austriale ei pakutud.

«Kaitse töötas väga hästi,» pakatas ka Sokk rahulolust. «Loomulikult soovivad treenerid, et vahe saaks kohe suureks ja mäng otsustataks juba varem. Tegelikult oli meie rünnak täna tasakaalus – kaheste ja kolmeste vahekord jäi õigeks.» Tihti viskavad eestlased kolmepunktijoone tagant sama palju kui korvi alt, eile olid aga lähivisked ülekaalus. «Tabavus võinuks olla parem,» leidis Sokk siiski meepotis tõrvatilga.

Eesti koondise suurim korvikütt oli 15 punkti kogunud Talts, säravaid hetki pakkus ka 14 silma lisanud tagamees Veideman. «Mängu käigus tekkisid olukorrad, kus sain läbi murda. Pingilt tulles pidin hakkama jooksma ja tegutsema,» sõnas Veideman ja lisas, et Austria-sugust võistkonda tuligi kindlasti võita. «Eelmisel aastal komistasime nende vastu. Täna (eile – toim) sujus kõik paremini siis, kui mängisime kiirelt. Vaikselt üle tulles ei tulnud asjad nii hästi välja.»

Austria poolelt oligi märgata vaid Mahalbasicit, teiste roll jäi tagasihoidlikuks. Kahvatu oli ka mullu eestlastele palju pahandust teinud tagamängija Jason Detrick. «Eelmine aasta ta kuidagi kobistas meie vastu ära. Olen teda nüüd siis kaks korda mängimas näinud ja midagi erilist küll ei ole,» hindas Veideman.

ETV jättis vaatajad lõputa

Need korvpallisõbrad, kes jälgisid eilset EMi B-divisjoni kohtumist Eesti ja Austria vahel teleri vahendusel, pidid sügavalt pettuma – otseülekanne katkes kaks minutit enne lõpuvilet. Pahased fännid valisid saalis istuvate tuttavate telefoninumbreid ja küsisid, kas mäng on lõppenud ja mis tulemusega Eesti võitis.

Ülekande katkemise põhjus peitus kell 21 alanud uudistesaates «Aktuaalne kaamera», mille algust ei soostunud telekanali juhtkond sekunditki edasi lükkama. Küsimuse peale, miks algas mäng nii hilja, et ei jõudnud enne uudistesaadet lõppeda, on ka vastus: kell 19 on kavas uudistesaade.

Seepärast oli mängu algusajaks 19.15, kuid seegi lükkus juba mängu korraldajate tõttu paar minutit edasi. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles