NFLi mängijate liit kahtleb kasvuhormooni testi usaldusväärsuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproovid Lausanne'i dopingulaboris.
Vereproovid Lausanne'i dopingulaboris. Foto: SCANPIX

Ameerika jalgpalliliiga (NFL) uus kollektiivleping pidi sisaldama punkti, et uuest hooajast hakatakse mängijatele tegema vereproove, et tuvastada, kes on tarvitanud kasvuhormoone, ent vaidlus kestab siiani, kuna mängijate liit kahtleb testi usaldusväärsuses.

Mängijate liidu esindaja George Atallahi sõnul ei saanud nad Maailma Anti-Dopingu Agentuurilt (WADA) nõutud dokumente, Atallah väidab, et WADA keeldus neile andmast dokumente, mis puudutavad testi valideeritust ja usaldusväärsust.

«Need dokumendid, mis WADA meile andis, pole absoluutselt adekvaatsed,» sõnas Atallah New York Timesile. «Ja me ei kavatse selle testimisega nõustuda, kui meile neid dokumente ei näidata. Oleme pettunud, et WADA käitumine pole läbipaistev.»

WADA peadirektor David Howman aga avaldas, et nii WADA kui USA Anti-Dopingu Agentuuri teadlased, lisaks veel ka sõltumatu teadlane, kes on maailma üks suurimaid eksperte kasvuhormoonide vallas, andsid mängijate liidule testi kohta kogu informatsiooni, mida nad soovisid.

«See on absurd, et mängijate liit niimoodi kurdab, kuna teadlased kinnitasid selle testi paikapidavust,» lausus Howman. «Nad otsivad võimalusi, kuidas seda testi kohtus rünnata, see on kahetsusväärne.»

Teatavasti andis kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu tänavu 29. jaanuaril positiivse dopinguproovi ning tema verest leiti lubatust suurem kogus kasvuhormooni. Veerpalu kaitsev teadlaste tiim on aga korduvalt seadnud kahtluse alla testi usaldusväärsuse, professor Sulev Kõks sõnas teisipäevasel pressikonverentsil, et kuigi WADA väidab, et test on valideeritud, tema seda ei usu.

«WADA testil on väga palju kriitikuid ka väljaspool Eestit. Testi autor kinnitab neid kahtlusi, sest seda testi on katsetatud väga kitsastes tingimustes,» rääkis Kõks. «Test, mida WADA kasutab, on puudulikult valideeritud. Ei ole olemas ühtegi testi, mis on sada protsenti täpne, nii kaua, kui me ei tea, mis on ühe või teise testi viga, on see valideerimata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles