Ennustus: pooled eestlased jõuavad finaali

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlastest asuvad esimestena võistlustulle Andres Raja (vasakult), Marek Niit, Mikk Pahapill ja Maris Mägi.
Eestlastest asuvad esimestena võistlustulle Andres Raja (vasakult), Marek Niit, Mikk Pahapill ja Maris Mägi. Foto: EKJL / mumm.ee

Homme Daegus algaval kergejõustiku MMil osaleb üheksa Eesti sportlast. Kohapeal viibiv Peep Pahv vaagis nende sisukust ning ennustas tulemust ja kohta.



Eestlaste jaoks jäävad MMi põnevamad hetked võistluse esimesse poolde – kohe hakkavad paugutama kümnevõistlejad, sprinter Marek Niit ja veerandmailer Maris Mägi. Enne MMi selgroo murdumist teevad oma võistluse ära ka kettaheitjad. Lõpuosas on eestlaste maiuspaladeks naiste kõrgus ja meeste 200 m jooks.

Mikk Pahapill
10-võistluses hooaja parim ­tulemus 8398 punkti
Eesti kümnevõistluse esinumbri hooaeg algas ilusa ja emotsionaalse etteastega Götzises, mis andis tasuks isikliku rekordi. Juba näis, et vana Pahapill on tagasi, kui suve keskel tabas teda selja alaosas närvivalu, mis harjutades levis ka jalgadesse. Tippsportlase kombel treenimisel oli mõneks ajaks kriips peal ja Pahapill kaalus võimalust Daegu MM üldse vahele jättal.


Kuid viimasel kuul leidis ta trennis endas piisavalt särtsu ja lennukust, et tulla MMile siiski üritama. Otsus langes kaks nädalat enne starti.

Pahapilli enda sõnul poleks ta Daegusse sõitnud, kui ei näeks võimalust koguda hea summa ja saada korralik koht. Rahuldust pakuks esikuuikusse mahtumine.
Postimees ennustab: 8300 ja 7. koht

Andres Raja
10-võistluses hooaja parim ­tulemus 8114 punkti
Teise Eesti kümnevõistleja Andres Raja tänavune tee on sama käänuline kui Pahapillil – Götzise võistlus lõppes vigastuse tõttu juba esimese ala avameetritel, traumad on seganud ka varem ja hiljem. Ometi on ta suve jooksul näidanud üksikaladel väga võimsat minekut ning peaks enda ja treener Andrei Nazarovi hinnangul olema õigel ajal heas vormis.

Kümnevõistluse keskmike tase on küll tugevalt tihe, kuid eesotsast paar meest puuduvad ja see võimaldab unistada julgemalt ja kõrgemast kohast.
Postimees ennustab: 8350 ja 5. koht   

Marek Niit
100 m: 10,21, 200 m: 20,43
Suvised võistlused on näidanud, et sisehooajal USAs hiilgavaid jookse teinud mees on lihtsalt väsinud. Kuigi Eestisse naastes rääkis ta soovist jõuda Daegu MMi ajaks uuesti kõrgvormi, pole üksinda harjutamine seda võimaldanud.
Nädal tagasi pidi ta universiaadi finaalis leppima viimase kohaga, vahepeal käis massöör Indrek Tustiti päästvate käte all ja selle mehe tehtud hea töö olevat ta enda sõnul ainus lootus. Nii või teisiti, universiaadi võistlusest loodab ta olla kiirem.

Postimees ennustab: 100 m – 10,30 ja pääseb teise ringi, 200 m – 20,85 ja piirdub samuti teise ringiga

Maris Mägi
400 m: 52,21
Kahe hooaja vahel pikalt Austraalias harjutanud Mägi pole Euroopasse naastes meeletut arengut näidanud. Isiklik rekord 52,21 pärineb küll tänavusest hooajast, ent õiget lennukust pole.
Kuluaarides on räägitud, et Mägit vaevab ületreenitus. Kuigi piiga ise oli eilsel pressikonverentsil rõõmus ja optimistlik, pole täit selgust, millisesse seisu on ta jõudnud end timmida. Universiaadil jaksas ta pingutada kaks ringi, kolmandaks vooruks enam püssirohtu ei jagunud.
Postimees ennustab: Mägi jookseb 52,50, kuid edasi ei pääse 

Anna Iljuštšenko
Kõrgushüpe: 1.96
Iljuštšenko on tänavu Eesti säravaim kergejõustikutäht, kes viis riigi rekordi kõrgest klassist 1.96ni ja hõivas sellega maailma hooaja edetabelis 8. koha.

Iljuštšenko eduloo muudab nauditavaks ja hämmastavaks tema koostöö 83-aastase treeneri Martin Kutmaniga. Vanahärra on leidnud nääpsukese naise vedrujalgade timmimiseks õiged võtted. Kuid samas on eaka treeneriga seotud ka omad probleemid – Daegu MMile ja sellele eelnenud universiaadile sõitis Iljuštšenko üksi.

Tekib küsimus, kas seni treeneri poputamisega harjunud piiga suudab suurel areenil üksinda hakkama saada? Nagu näitas universiaad, pole üksinda võistlemine ja enda kokkuvõtmine Iljuštšenko jaoks kerge. Kui selle ala vägevad hakkavad hüppesektoris su kõrval askeldama, on oma mina säilitamine väga keeruline.
Postimees ennustab: Iljuštšenko pääseb lõppvõistlusele, ületab seal 1.94 ja on sellega seitsmes

Mihkel Kukk
Odavise: 80.07
Kukk astus Daegu rongile viimasel minutil, kui ta vähem kui nädal enne tähtaja kukkumist täitis Viljandis MMi B-normi. See on ka ainus kord, kui paari aasta taguse koduse esinumbri piik üle 80 meetri joone lennanud.

Just selle viske pärast on Kukk üliraskes seisus – tänavu väga ebastabiilselt visanud mees alles otsib õiget tehnikat, kuid ta ei saa seda teha rahuliku südamega. Paljude arvates sai ta MM-pileti ebaõiglaselt, nullides ühe viskega koduse hooaja valitseja Risto Mätase võimalused.

Samas on odavise ootamatusi pakkuv ja kapriisne ala. Pole harvad juhtumid, kui soosikud ei saa piiki kuidagi lendama, kuid keskmik või koguni autsaiderite hulka arvatud odamees saadab vahendi ootamatult kaugele. Kui aga imesid ei juhtu ja Kukk ei küüni oma tänavuse hooaja parimate tulemusteni, pole tal ilmselt lõppvõistlusele asja.
Postimees ennustab: Kukk viskab 77.50 ja saab 18. koha

Gerd Kanter
Kettaheide: 67.49
Raske on meenutada aastat, mil Kanter läks tiitlivõistlusele nii kesise hooaja tippmargiga. Tänavune kettaheitehooaeg on aga karm ja tugevamate meeste tase ülitihe. Mõnel hõredamal aastal pääsenuks medalile ka pisut niruma tulemusega, kuid seekord ei tasu seda loota.

Samas ei maksa väga tõsiselt võtta kõiki edetabelis Kanteri ees olevaid mehi – neist enamikku suudab ta vahetus heitluses võita, kuid suurkujude Robert Hartingu ja Virgilijus Alekna vastu läheb raskeks.

Kanteri heitetehnika otsingutele lisab pinget teadmine, et olümpiavõitja tervis pole kõige parem – valutava selja tõttu on jäänud vahele treeningukordi ja osa trenne tuli muuta kergemaks.
Postimees ennustab: Kanter pääseb lõppvõistlusele, heidab seal 67.90 ja võidab Alekna järel hõbeda

Märt Israel
Kettaheide: 66.98
Täiesti teenimatult on Israeli senine sportlaskarjäär varju jäänud – samas on ta aastatega justkui märkamatult arenenud kettaheite tippmeheks. Tänavugi on ta kontos tulemus 66.98, mis jääb suurest treeningukaaslasest Gerd Kanterist maha vaid pool meetrit. 

Seni võis öelda, et Israel pole suurvõistluste mees, ikka ja jälle vedas tal vähegi olulisematel jõuproovidel viltu. Kuniks alles nädal tagasi tuli täistabamus universiaadilt. Tegemist polnud küll päris tiitlivõistlusega, kuid kaalu on sellel võidul küllaga. Võimalik, et just see jõuproov aitas tal minevikupainest vabaneda.
Postimees ennustab: Israel pääseb lõppvõistlusele, heidab seal 65.80 ja saavutab 5. koha

Grit Šadeiko
Seitsmevõistlus: 6134 punkti
Suvel U-23 EMil säranud ja kaalult üliraske kullaga koju tulnud Šadeiko on tänu treenerite tarkusele suutnud säilitada hea vormi ja see sunnib MMi seitsmevõistlust hoopis innukamalt jälgima.

Korralikust seisust sai aimu universiaadi avapäeval näidatud tulemuste põhjal. Samas oli tegemist palju vastuolulisi arvamusi tekitanud juhtumiga. Peamiseks kõneaineks ikka see, kas Šadeiko astus teisel päeval kaugushüppes kõik kolm katset meelega üle, et pääseda kurnavast 800 m jooksust. Esimese päeva korralik seeria lubas ju rahulikult MMi poole vaadata.

U-23 EMil kogutud 6134 punkti näitas uut taset, Daegus oleks hea jõuda kas või sinna lähedalegi. Sellise stabiilsuse pealt oleks hea edasi liikuda.
Postimees ennustab: Šadeiko kogub 6050 punkti ja saab 12. koha

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles