Pahapill võttis nõrgast ihust viimast, Raja vorm kadus müstiliselt

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avapäeval kasinalt esinenud ja poolte alade järel alles 21. kohal olnud Mikk        Pahapill oli teisel päeval märksa paremas hoos ja tõusis lõpuks üheksandaks.
Avapäeval kasinalt esinenud ja poolte alade järel alles 21. kohal olnud Mikk Pahapill oli teisel päeval märksa paremas hoos ja tõusis lõpuks üheksandaks. Foto: EKJL/mumm.ee

Pekingi olümpial näitasid kümnevõistlejad Mikk Pahapill ja Andres Raja uut kvaliteeti. Sellest ajast on oodatud, et vähemalt üks neist kogub vägeva punktisumma ja jõuab tiitlivõistlusel kõrgele kohale. Seni asjatult – ebaõnnestumiste jada jätkus Daegus.



Terve suve seganud vigastuse tõttu vähese treenitusega Pahapill kogus MMil 8164 punkti ja oli üheksas, enese sõnul veel nädal tagasi väga head vormi tunnetanud, kuid võistluse ajaks selle müstilisel viisil kaotanud Raja sai kokku 7982 punkti ja leppis 15. kohaga.

«Iga aasta ja suurvõistlus on arvel, seda kurvem, et nii juhtus. Kevadel olin Götzises väga heas vormis, ilmselt läinuks see veel paremaks, kuid enam ei saa me seda kuidagi kontrollida,» sõnas 28-aastane Pahapill, kelle senises vägevate võitude nimekirjas on vaid talvise EMi kuld 2009. aastast.

«Hea kehalise vormi realiseerimine ei õnnestunud,» tõdes Raja. «Veel nädal tagasi oli minu jaoks pilt selge – vorm oli väga hea. Praegu, siin ja kohe pärast võistlust, ei oska ma juhtunule hinnangut anda. Peame treeneriga mõtlema, miks asjad nii läksid.»

Tänavu kevadel tundus, et kahe kümnevõistleja karjäärikõverad hakkavad üles liikuma. Pahapill kogus mais Götzises isiklikku rekordit tähistavad 8398 punkti ja andis mõista, et suudab suve lõpuks veelgi kosuda. Kuid juunis tabas teda vigastus, selja alaosas tekkinud närvivalu ei lubanud pikka aega korralikult treenida. Kõigest kaks nädalat enne MMi algust Daegusse sõitmise otsuseni jõudnud mees teadis oma seisu, kuid lootis ikkagi parimat.

«Arvasin, et kui suudan küündida oma rekordite lähedale, võiksin koguda 8350 punkti,» viitas ta lootustele. «Selline võistlus on samuti vajalik, kui vorm pole väga vilets, tuleb startida – pealegi tahtsin võistelda! Tegelikult võisingi ju teise päevaga rahule jääda, midagi juurde polnud küll kusagilt võtta.»

Pahapill otsib füsioterapeuti

Avapäeval valmistasid Pahapillile enim muret hüpped, eile oli ta teibas küll tasemel, kuid veel parema tulemuse võimaluse nullisid säärelihasesse löönud krambid. «Treeningutel ei saanud ma piisavalt sprinti proovida, seepärast oli selline pingutus lihaste jaoks harjumatu,» selgitas ta ja juhtis tähelepanu olulisele detailile. «Tulevikus pean kindlasti parandama füsioterapeudiga seonduvat. Vaatasin siin konkurente, neil on see kõik palju paremini paigas.»

Pahapilli elu muudab keerulisemaks teadmine, et seni muude tööde kõrvalt teda abistanud Martin Vahimets siirdub sügisest Tartu Ülikooli korvpallimeeskonna juurde. Tema asemele on vaja uut meest, kuid seni pole sportlane sobivat kandidaati leidnud. «Loodan, et suudame ikka kedagi leida. Tulemas on olümpia-aasta ja need asjad tuleb korda saada.»

Rajagi seis oli kevadel hea. Kuigi Götzises tabas teda vigastus, võis väga heas vormis mehelt oodata arenguhüpet. Kuni MM-stardini näiski kõik olevat hea – ta näitas üksikaladel suurepäraseid tulemusi ja veendus ka ise, et vorm muutub üha paremaks. Daegu staadionil tabas teda aga krahh.

Esmalt seletas Raja kesiseid tulemusi võimalike probleemidega aklimatiseerumisel, avapäeva lõpus tunnistas aga keskendumisraskusi. Peasüüdlastena nägi ta selles meedia esindajaid, kelle küsimused panevad teda liialt oma tulemustele mõtlema.

Raja rääkis lõpetamisest

Kõrgushüppe eel paluti Rajalt intervjuud, kuna pärast kuulitõuget jäi kokkulepitud usutlus ära. Ootamatu välkintervjuu viis aga sportlase tasakaalust täiesti välja. Hiljem rääkis ta, et ei tunnetanud oma jalgade tööd ega hoojooksu.

«Pärast kõrgushüpet oli pettumus suur,» tunnistas Raja võistluse järel. «Siis arvasin, et küsimus ongi häirimises. Teisel päeval sain rahulikult võistelda, kuid asjad ei õnnestunud ikkagi.» Kuigi pärast seitset ala oli tal veel võimalus rünnata isiklikku rekordit, jäi ta lõpuks sellest kaugele. Aeglane jooks 1500 m distantsil jättis kogusumma isegi alla 8000 punkti. Seejuures näitas kiire viimane ring, et jõudu oli tal veel küllaga…

«Terve võistlus oli väga raske, ma ei osanud oma võimalustele selget hinnangut anda,» nentis Raja ja tunnistas taas järelemõtlemist vajavat ummikseisu. Esimese võistluspäeva järel oli spordimehe meel koguni nii must, et ta rääkis valjul häälel karjääri lõpetamisest. Eilseks oli ta meelt muutnud.

«Need olid emotsioonid. Praegu mõtlen hoopis sellele, kuidas edaspidi vältida olukorda, kus ma ei suuda vaatamata heale vormile tulemust näidata,» rääkis ta. «Ilmselt lähen veel septembris Talence’i võistlusele. Oleme teinud treeneriga palju rasket tööd, see tuleb ju lõpuks realiseerida.»

MMi medalid jagati üllatavalt väikeste punktisummadega. Tiitlikaitsja Trey Hardee kasutas ära suursoosik Ashton

Eatoni vähesed suurvõistluse kogemused ja napsas võidu 8607 punktiga. Eaton kogus 8505 ja Leonel Suarez 8501 silma. 8000 punkti piiri ületas 14 meest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles