Jalgpallilegend Reim otsustas lõpetada

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Reim (keskel)mängus Levadia vastu
Martin Reim (keskel)mängus Levadia vastu Foto: Artur Sadovski

Kauaaegne Eesti koondise ja FC Flora poolkaitsja Martin Reim tahab kogemuste omandamiseks esmalt keskenduda omanimelisele jalgpallikoolile, et siis naasta tippjalgpalli – treenerina.


«Kihvt aeg on olnud, kahetseda pole küll midagi,» sõnas Reim, kes teenis profijalgpallurina leiba 15 aastat. «Kõigi nende aastatega on kogunenud piisavalt palju positiivseid emotsioone. Vähemalt Eestis on kõik saavutatud. Midagi taga nutta pole põhjust.»

Flora kodulehel toodi välja fakt, et Reim on pidanud Eesti meistriliigas rekordilised 385 mängu. Sellega edestab ta kaheksa kohtumisega Narva transi ründajat Maksim Gruznovi. Kuigi vaid 15 mängu puudub maagilisest 400 piirist, siis sellistest tähistest jalgpallilegend end mõjutada ei lase.

«Alati on rekordeid, mida püüda,» nentis Reim. «Samas ei näe ma mingit mõtet nende numbrite püüdmisel.»

Kuigi Reim salatses avalikkuse ees juba tükk aega, oli mees oma peas asjad juba ammu selgeks mõelnud.

«Tegelikult haudus see mõte juba tükk aega, lihtsalt tahtsin enne hooajast välja puhata ja värske peaga lõpliku sõna öelda,» märkis Reim, kes lisas, et puhtfüüsiliselt oleks võinud jätkata küll. «Olin juba hooaja lõpufaasis kõik enda jaoks enam-vähem selgeks mõelnud. Polnud enam piisavalt motivatsiooni.»

Küll aga tunnistas Reim, et mõned asjad jäävad siiski kripeldama. Näiteks oleks legendaarne poolkaitsja parema vedamise korral tahtnud mängida kuskil välisliigas ning ka koondisega võinuks saavutada märksa paremaid tulemusi – kohati olid eesmärgid kõrgemad.

«Oleks pidanud rohkem õnne olema,» nentis Reim, kes karjääri jooksul mängis võõrriikidest jalgpalli vaid Soomes. «Eesti koondis hakkas häid esitusi pakkuma siis, kui minu vanus oli juba ehk liiga suur. Tegelikult said ju väga vähesed minu põlvkonna mehed välismaale.»

Eesti rahvusvärve koguni 156. korral esindanud Reim ütles, et koondise parimatel aegadel unistati isegi mõnest finaalturniirist. Kuigi esimesed valiksarjad olid uuel jalgpalliriigil rabedad, paranesid aastatega esitused märgatavalt.

«Koondise algusaastad läksid üle kivide ja kändude. Tugevate vastaste vastu oli tihtipeale tunne, et nood on pärit teiselt planeedilt,» tunnistas Reim. «Samas algasid mõned valikturniirid piisavalt edukalt, et tõepoolest tekkis väike lootus mõnele finaalturniirile siiski pääseda. Mingil hetkel ei kartnud Eesti koondis mitte ühtegi vastast.»

Putsasid päris varna Reim siiski riputada ei kavatse. Nimelt soovib ta hobi korras jätkata mängimist mõnes madalamas liigas, nagu kohe pärast hooaja lõppemist loobumisest teatanud Marek Lemsalu. Samas päris igasse klubisse siinne jalgpallilegend siirduda ei sooviks – hea oleks, kui oleksid mõned semud ees.

Palju on spekuleeritud selle üle, et Reim võib siirduda FC Toompea ridadesse – just sinna on paljud ekskoondislased hobi korras pärast tippmänguga hüvasti jätmist mängima siirdunud. Reim ei kinnitanud ega lükanud varianti ümber.

«Kuna mul pole ju tõelist treenerikogemust, siis on hea alustada noorte juhendamisest. Õppida on veel paljutki,» sõnas 37-aastane Reim. «Kindlasti soovin pärast treenerina tippjalgpalli juurde naasta.»

Reimile juba pakuti FC Flora abitreeneri kohta, kuid praegu lükkas ta pakkumise tagasi. Reim ei välistanud, et näiteks aasta pärast võiks ta sama pakkumise vastu võtta.

Aastatega peaaegu nagu Flora maskotiks saanud Reim usub, et järgmine hooaeg võib endise koduklubi meistritiitlita aastate jada läbi saada. Enda, kui sümboli lahkumises ei näe vanameister samuti suurt probleemi, kuna uued mehed on peale kasvamas.

Reim tunnistas, et nüüdsest läheb põhiaur tõepoolest omanimelisele jalgpallikoolile, kuid midagi tuleb ka kõrvalt teha.

Erki Nool, Erika Salumäe, Tõnisted ja paljud teised on pärast sportlaskarjääri oma tee leidnud poliitikasse. Ka Reim sellist varianti ei välista ning on kõigile pakkumistele avatud.

«Kui näiteks linn rahastaks minu jalgpallikooli, siis miks mitte,» muigas Reim, vihjates Keskerakonda astunud kolleegi Andres Operi jalgpallikoolile, mis naudib rahastamisel Tallinna linna soosingut.

Eesti koondises pidas Reim 156 mängu ja lõi 14 väravat. Koondisemängude arvu poolest on ta maailmas seitsmes, kuid Euroopas esimene sakslase Lotthar Matthäusi (150) ees. Samas nimistus jagab Marko Kristal Euroopas kolmandat-neljandat kohta 143 koondisemänguga.

Curriculum Vitae

Nimi: Martin Reim
Sünniaeg: 14.05.1971
Klubid: Tallinna Lõvid, Tallinna Sport, FC Norma, FC Flora Tallinn, Kotkan TP
Eesti koondis: 156 mängu, 14 väravat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles