Mitterahuldavast päästab vaid võit Portugali üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Venno lõi EMi avamängus Venemaa vastu 26 pallist maha 11.
Oliver Venno lõi EMi avamängus Venemaa vastu 26 pallist maha 11. Foto: Reuters/ScanPix

Kui Eesti võrkpallikoondise kindlat kaotust EM-finaalturniiri avavoorus Venemaale võib pidada loogiliseks, siis eilne samaväärne allajäämine Tšehhimaale tegi ärevaks.


Nagu arvata oli, otsustab Eesti koondise play-off’i pääsemise viimase vooru vastasseis Portugaliga, kes alistus tšehhidele 2:3 ja Venemaale 1:3. Ükskõik milline võit viib meie meeskonna Euroopa tosina parema sekka. Tavaliselt otsekohese ütlemisega peatreener Avo Keel jäi homset ülitähtsat vastasseisu silmas pidades kommentaarides äärmiselt vaoshoituks.

«Meil on hotellis internet ning nii mina kui mängijad oskame lugeda. Kohtumine Portugaliga on meile väga tähtis ja ma ei hakka ühelegi mängijale lisastressi tekitama. Mõni võtab öeldut rohkem, mõni vähem südamesse. Oleme kaotanud kahele endast selgelt tugevamale vastasele. Statistika on kõigile kättesaadav ja selle põhjal saab järeldusi teha. Peame Portugali vastu nii vaimselt kui füüsiliselt hästi valmis olema,» rääkis Keel.

Sinisärklased on saanud tänavusel EMil geimides keskmiselt alla 18 punkti. Tšehhide vastu oli Eesti rünnakuprotsent kahes esimeses geimis alla 30, tõustes lõpuvileks 36ni. Mõnesaja Eesti fänni ja kokku 4500 pealtvaataja ees esitas eriti lahja partii nurgaründaja Keith Pupart, kes lõi 18 pallist maha vaid kolm (17%). Hinnet «hea» väärib rünnakul vaid Raimo Pajusalu (9/6).

«Saime suurema osa punkte vastaste eksimustest,» oli 22 tõstest üheksa realiseerinud Oliver Venno otsekohene. «Venemaa vastu läksime pingevabalt mängima, tšehhide vastu hellitasime võidulootust. Ka minu panus pidanuks suurem olema.»

Nii Venno kui temporündaja Ardo Kreek kostsid kui ühest suust, et neil nappis väljakul särtsu.

 «Enne mängu oli enesetunne hea, kuid mängu ajal läks jalg pehmeks,» tunnistas Kreek. «Venemaa vastu põlesid meie meeskonnal silmad rohkem. Peame õhtul vara magama minema ja kohtumiseks Portugaliga korralikult välja puhkama.»

Keel tunnistas, et üks statistiline näitaja pani teda eriti muretsema – kahes esimeses geimis said tema hoolealused rünnakul vastavalt 6 ja 7 punkti.

«See on jube,» andis Keel hinnangu. «Füüsiliselt jaksavad mehed hüpata ja lüüa küll. Arvan, et mängu analüüsides jõuame välja individuaalse meisterlikkuseni. Vastaste nurgaründajate pidurdamisega saime kenasti hakkama, palju tegi pahandust vaid üks temporündaja (Jakub Vesely lõi 12 pallist maha 11 – toim).»

Postimees palus Tšehhimaa peatreeneril Jan Svobodal hinnata tänast vastasseisu Eesti – Portugal. «Raske on favoriiti nimetada, arvan, et võimalused on 50:50. Eesti on parem rünnakul, Portugal aga kaitses,» vastas Svoboda.

Rõõmsamates toonides ei kulgenud Eesti avamäng suure idanaabri Venemaaga. «Kaugushüppega paralleeli tõmmates on Venemaa 8 meetri ja Eesti

7 meetri mees,» võrdles Keel. «Mõned asjad mind siiski häirisid. Venelaste serv polnud alati ohtlik, seetõttu soovinuks näha paremat vastuvõtuprotsenti.»

Eestil tekkis reaalne võidulootus teises geimis, kuid Raimo Pajusalu andis seisul 19:20 lihtsa palli Venemaa poolele, kust see kiiresti maha löödi.

Ülejäänud geimides oli Venemaa üleolek mäekõrgune. Kaks aastat tagasi osutas Eesti Venemaale suuremat vastupanu, kaotades neljas geimis.

«Venemaa mängis toona oluliselt kehvemini, meie tegutsesime nüüd umbes samamoodi. Venemaa on selle EMi favoriit, meil on siin teised ülesanded,» meenutas Keel.

EMil on seni sündinud ka üks üllatus – Belgia alistas Prantsusmaa.

Postimees teeb täna Eesti aja järgi kell 16 algavast mängust Portugaliga otseülekande.

Võrkpall
A-grupp: Serbia 6 punkti, Sloveenia, Türgi 3, Austria 0
B-grupp: Venemaa 6, Tšehhimaa 5, Portugal 1, Eesti 0
Laupäev: Tšehhimaa – Portugal 3:2 (20, –20, –21, 16, 13), Venemaa – Eesti 3:0 (17, 19, 17)
Eesti: Venno 11 punkti, Kreek 8, Pupart 7, Pajusalu, Nõmmsalu 3, Meresaar, Toobal 1.
Pühapäev: Venemaa – Portugal 3:1 (15, –23, 22, 13), Tšehhimaa – Eesti 3:0 (20, 14, 20)
Eesti: Pajusalu, Venno 10, Nõmmsalu, Kreek 7, Pupart 4, Toobal, Meresaar 1.
C-grupp: Itaalia 6, Prantsusmaa, Belgia 3, Soome 0
D-grupp: Slovakkia 5 punkti, Bulgaaria 4, Poola 3, Saksamaa 0

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles