Suurte meeste suur tegu vallandas rõõmupisarad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avo Keel juhendas Eesti võrkpallikoondist aastatel 2004-2014.
Avo Keel juhendas Eesti võrkpallikoondist aastatel 2004-2014. Foto: Reuters/ScanPix

Eesti võrkpallikoondise emotsionaalne võit Euroopa meistrivõistlustel Portugali üle ja jõudmine Vana Maailma tosina parema sekka tõi tribüünil kaasa elanud fännidele rõõmupisarad silma.


Homme play-off’is Bulgaariaga kohtuvate võrkpallurite suurele teole järgnenud tunnete väljaelamist võib võrrelda kolme aasta taguste sündmustega Tallinnas Audentese spordihallis, kui Eesti üllatuspommi lõhkas ja Poola alistamisega esmakordselt EM-finaalturniirile jõudis.

Mõlemas mängus kaasa teinud Keith Pupart hindas eilset vägitükki ja sellega kaasnenud pingelangust kõrgemalt. «Poola võitmine oli meeldiv ootamatus, tänavusel EMil teise ringi jõudmise seadsime eesmärgiks kohe pärast alagruppide loosimist. Nüüdne rõõm on seda suurem, et kahel esimesel päeval olime oma paremate päevade tasemest kaugel,» võrdles Pupart.

Pühapäeval mannetu mänguga 0:3 Tšehhimaale alistunud Eesti meeskond oli eile kui ümber sündinud. Eesti koondise 3:0 (23, 17, 22) võit suvel Maailmaliigas osalenud Portugali üle oli kaugel ideaalsest mängust, kuid erinevalt kahest varasemast päevast tulid sinisärklased väljakule võitlema. Eesti tahtis mängu võita ja võitiski.

«Enne kohtumist Portugaliga toimus tavapärane mängueelne koosolek. Kaotus tšehhidele oli kole ja arvan, et see andis paljudele mängijatele mõtlemisainet. Olin kindel, et suudan palju paremini tegutseda. Mõtlesin enne EMi liiga palju ainult Portugali peale ja see segas keskendumist esimesteks kohtumisteks. Viimases mängus oli meil kaks varianti: käsi kullas või p... mullas. Kõik uskusid võitu ja suutsime oma tahte peale suruda. Mulle tundus, et vastased tulid mängule poolsirge jalaga, lootes kerget võitu,» rääkis Pupart.

Kaptenikohuseid täitva Kert Toobali sõnul talitas peatreener Avo Keel õigesti, kui hoidus pärast Tšehhimaalt saadud keretäit hoolealuseid kritiseerimast. «Kriisikoosolek poleks midagi paremaks teinud. Eesti koondisse kuuluvad mängijad on profid, kes saavad ise aru, mida on vaja muuta. Sellistel turniiridel on peamine järgida igapäevast rutiini, minna väljakule ja lihtsalt mängida,» märkis Toobal.

Sidemängija tunnistas, et võrkpallurid võlgnesid maailmakuulsasse spaalinna kaasa elama tulnud fännidele ilusa mängu. «Selliseid võimalusi avaneb vähe ning tunnen uhkust, et selle ära kasutasime,» ütles Toobal. «Meile kaasa elama sõitnud inimesed väärisid sellist etteastet. Fännid said korraliku elamuse, tagantjärele ka kahe esimese kohtumise eest. Portugal tegi kaks ilusat ja ühe koleda mängu ning põrus. Meile piisas ühest sähvatusest ja täitsime eesmärgi. Mäng ei kestnud küll kaua, kuid kurnas emotsionaalselt tublisti.»

Ebamugava ajakava tõttu eilehommikuse treeningu ära jätnud Keel tõstis edasipääsu kommenteerides esile jõutreener Tarmo Tiitsu panust. «Mängijad on füüsiliselt paremas vormis kui kaks aastat tagasi ja seetõttu jaksasid poisid ka turniiri kolmandal päeval täisjõuga pingutada,» tunnustas abilist Keel, kes lubas õhtul fännidega kohtuma läinud mängijatel ühe õlle juua.

Meie mehed kohtuvad homme õhtul play-off’i avaringis koduseks saanud Karlovy Vary KV Arenal Bulgaariaga. Prahas mänginud bulgaarlased sai D-grupis 2. koha, kaotades avavoorus Slovakkiale ning alistades seejärel Poola ja Saksamaa 3:1. Bulgaaria meeskond on aastaid tiitlivõistlustel kõrgete kohtade jagamisel sõna sekka öelnud. Mullusel MMil said nad 7. ja tänavu suvel peetud Maailmaliigas 5. koha.

Kahjuks pole play-off’is Eestit toetamas nii palju fänne kui alagrupiturniiril, sest osa pöidlahoidjaid naaseb kodumaale.

VÕRKPALLI EM
A-grupp: Sloveenia – Türgi 3:2 (18, 23, –16, –19, 12), Serbia – Austria 3:0
Tabel: Serbia 9 punkti, Sloveenia 5, Türgi 4, Austria 0
B-grupp: Venemaa – Tšehhimaa 3:0 (19, 14, 18), Eesti – Portugal 3:0 (23, 17, 22)
Eesti: Venno 20 punkti, Kreek 11, Pupart 10, Nõmmsalu 7, Pajusalu 4, Toobal 2
Tabel: Venemaa 9, Tšehhimaa 5, Eesti 3, Portugal 1
C-grupp: Soome – Belgia 3:0 (21, 22, 22), Prantsusmaa – Itaalia 3:2 (-26, -22, 17, 21, 11)
Tabel: Itaalia 7, Prantsusmaa 5, Soome, Belgia 3
D-grupp: Bulgaaria – Saksamaa 3:1 (16, –25, 24, 23), Slovakkia – Poola 3:1 (–23, 21, 18, 23)
Tabel: Slovakkia 8, Bulgaaria 7, Poola 3, Saksamaa 0
Veerandfinaali jõudsid alagruppide võitjad Serbia, Venemaa, Itaalia ja Slovakkia.
Play-off’i avaringis kohtuvad Eesti – Bulgaaria, Tšehhimaa – Poola, Sloveenia – Soome ja Türgi – Prantsusmaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles