Kas võrkpallikoondisel on üldse Bulgaaria vastu võimalust?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti võrkpallikoondise peamiselt nurgaründajatest moodustatud meeskond eesotsas bravuurika Jaanus Nõmmsaluga (vasakult teine) sai Tšehhimaa-teemalisel viktoriinil auväärse kolmanda koha. Õige vastus on naeratuse näole toonud ka Eerik Jagole (vasakult), Sten Esnale, Keith Pupartile ja Martti Rosenblattile.
Eesti võrkpallikoondise peamiselt nurgaründajatest moodustatud meeskond eesotsas bravuurika Jaanus Nõmmsaluga (vasakult teine) sai Tšehhimaa-teemalisel viktoriinil auväärse kolmanda koha. Õige vastus on naeratuse näole toonud ka Eerik Jagole (vasakult), Sten Esnale, Keith Pupartile ja Martti Rosenblattile. Foto: Andres Kalvik

Bulgaaria võrkpallikoondise kapten Vladimir Nikolov pani täna kell 16 algava võrkpalli EMi play-off’i mängu eel jõujooned paika: «Teie peategi lootust hellitama, kuid Bulgaaria on Eestist palju tugevam meeskond.»



Vaevalt leidub asjatundjate seas sinisilmseid, kes siiralt Eesti võitu usuvad. Aastaid maailma absoluutsesse tippu kuuluvate bulgaarlaste teenistusleht on aukartustäratav. Viiel korral Euroopa meistriks kroonitud Bulgaaria pälvis eelmisel EMil pronksi. Viis aastat tagasi peetud MMil saadi 3. ja mullusel jõuproovil 7. koht. Tänavusuvine Maailmaliiga lõpetati viiendana.

Tuntud eestlased

Eesti ainus lootus võib peituda teadmises, et Prahas alagrupimänge pidanud Bulgaariale valmistas esikohata jäämine pettumuse. Nad kaotasid alustuseks 2:3 Slovakkiale ning alistasid seejärel Poola ja Saksamaa 3:1. «Meie eesmärk oli alagrupp võita ja otse veerandfinaali jõuda,» kinnitas Nikolov eile lõuna ajal Karlovy Vary hotellis Postimehega rääkides. «Avakohtumises Slovakkiaga olime pisut närvis, sest ei lootnud nii kõva vastupanu. Kahe viimase mänguga võib rahule jääda.»

Pärast kolme hooaega Cuneo Bre Bancas teise Itaalia klubisse Piacenza Copra Eliori siirdunud 33-aastane ja kahemeetrine diagonaalründaja tunnistas, et Eesti võit Portugali üle tuli Bulgaaria koondislastele väikese üllatusena. «Eestile tähendab EMil nii kaugele jõudmine suurt edu, kuid kahe meeskonna eesmärgid on erinevad – meie loodame mängida finaalis. Teie peategi lootust hellitama, kuid Bulgaaria on Eestist palju tugevam meeskond,» patsutas Nikolov siinkirjutajale lohutuseks õlale.

Kahel korral – 2004. aastal Tours’i VB ja mullu Bre Bancaga – eurosarja raames Tallinna väisanud Nikolov ütles, et teab mitut Eesti koondislast, kuid tal on raskusi nende nimede hääldamisega.
Bulgaaria kaptenit abistades jõudsime Oliver Venno, Argo Meresaare, Raimo Pajusalu ja Jaanus Nõmmsaluni.

Eesti ja Bulgaaria kohtusid viimati 2005. aastal Poolas peetud MM-valikturniiril ja siis tuli meie meestel vastu võtta 0:3 kaotus. Peatreener Avo Keel lõpetas video- ja statistikaanalüüsi (info hankimisel saadi suurt abi Venemaa koondise andmebaasist) alles eile hilisõhtul. Pisut rohkem oli infot Keele abilisel, aastaid meie idanaabrite koondise juures tööd teinud Boriss Kolcinsil.

«Bulgaaria ohtlikem mängija on nurgaründaja Matej Kaziyski. Vastastel on kõrge individuaalne meisterlikkus ja nad tegutsevad nutikalt. Peame õppima tundma sidemängija Andrei Žekovit, kellel on mõningad puudused. Nõrgemateks lülideks, kui sellist väljendit on võrdluses Eestiga paslik kasutada, võib pidada sirgjoonelisemalt tegutsevaid temporündajaid,» kirjeldas Kolcins.

Bulgaaria põhijõu moodustavad Itaalia tippklubides leiba teenivad pallurid. Mängijate keskmine pikkus pole nii suur kui Venemaal, kuid eeldatavas algkoosseisus on alla kahe meetri vaid sidemängija ja libero.
Eesti koondise eilne puhkepäev kulges valdavalt taastavas rütmis. Pärast hommikuse treeningu soojendust siirdusid suurt koormust saanud põhimehed, välja arvatud sidemängija Kert Toobal, koos füüsilise ettevalmistuse asjatundja Tarmo Tiitsuga jõusaali lihastoonust koguma. Ülejäänud jätkasid harjutusi palliga. Tiits soovitas pallimängijatel päev enne tähtsat kohtumist jõusaali mitte peljata.
Mälumäng tõi vaheldust

«Kerged raskused ja lühikesed seeriad on lihaste turgutamiseks hädavajalikud. Lähenen igale mehele individuaalselt. Sidemängijad jäid kangisaalist kõrvale, sest neil on pallitunnetus äärmiselt tähtis, libero Asko Esna timmis ainult alakeha,» täpsustas Tiits.

Lõunasöögile järgnes meeleolukas Tšehhimaa-teemaline viktoriin, mille viis läbi teenekas võrkpallifänn Peep Keskküla. Napp võit kuulus telemehe Lembitu Kuusega täiendatud Eesti koondise taustajõududele. Järgnesid ajakirjanikud, nurgaründajad, diagonaalründajad-sidemängijad ning temporündajad.

BULGAARIA KOONDIS

Sidemängijad
Andrei Žekov (31, 190, Piacenza Copra Elior, Itaalia)
Georgi Bratojev (23, 202, Sofia Levski Siconco)

Diagonaalründajad
Vladimir Nikolov (33, 200, Copra Elior)
Tsvetan Sokolov (21, 205, Trentino BetClic)

Nurgaründajad
Matej Kaziyski (26, 202, BetClic)
Todor Aleksiev (28, 200, Monza Acqua Paradiso, Itaalia)
Metodi Ananiev (25, 203, Olsztyni Indykpol, Poola)
Todor Skrimov (21, 188, Pariisi Volley, Prantsusmaa)

Temporündajad
Teodor Todorov (22, 208, Surguti Gazprom, Venemaa)
Viktor Josifov (25, 204, Modena Casa, Itaalia)
Hristo Tsvetanov (33, 198, Levski Siconco)
Kostadin Gadžanov (25, 208, Pirini Balkan­stroy)

Liberod
Vladislav Ivanov (24, 188, Levski Siconco)
Martin Božilov (23, 190, Doupnitsa Marek)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles