Hooaja nigel tulemus sunnib Kanterit võistlema

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurte rivaalide Gerd Kanteri ja Robert Hartingu duellis jäi taas peale noorem mees. Sisuliselt oli tegemist Daegu MMi kordusetendusega.
Suurte rivaalide Gerd Kanteri ja Robert Hartingu duellis jäi taas peale noorem mees. Sisuliselt oli tegemist Daegu MMi kordusetendusega. Foto: Liis Treimann

Suure tõenäosusega teinuks kettaheitjad eile õhtul Tallinnas ükskõik mida muud, kui heitnuks ketast. Kuid pääsu polnud – sadagu taevast kas või pussnuge, spordimees peab ikka areenile astuma ja oma töö ära tegema.

Vihmasel, jahedal ja tuulisel Kadrioru staadionil peetud kettaheite maailmamängudel sai selgeks üks väga oluline asi: olgu ilm milline tahes, tänavusel hooajal on sakslane Robert Harting ületamatu, Gerd Kanter kaotab talle aga ikka pisut rohkem kui kahe meetriga.

Viimaseks katseks end kokku võtnud Harting kõmmutas märja ja libeda ringi kiuste 65.21, Kanteri laeks jäi 62.76. Sarnaselt Daegu MMiga oli kolmas mees Ehsan Hadadi 61.80ga.

Individuaalselt 20. järjestikuse võidu saanud Hartingu heited vedasid Saksamaa võitjaks ka kokkuvõttes. Järgnesid maailma koondis ja Eesti. Märt Israel toetas Kanterit seekord 55.82ga.

«Tänase ilmaga oleks võinud teha mõnda muud sporti, ujuda või purjetada,» tõdes Kanter pärast võistlust. «Kolmandal katsel üritasin kiirust juurde panna, kuid sellistes oludes ei saa kiiresti alustada, jalg kadus kohe alt ära. Ma jäänuks rahule, kui suutnuks heita 64 meetrit.»

Kuigi sügis näitab juba hambaid, ei kavatse Kanter MMi hõbeda toonud hooaega veel lõpetada. Järgmisel nädalal võistleb ta Poolas, seejärel üritab aga Helsingbori soodsates tuultes head tulemust.

«Tänavune tulemus on nii nadi, sellega ei tahaks hooaega lõpetada,» selgitas Kanter. «Vorm pole tegelikult halb, usun, et normaalsetes oludes on 67 meetrit minus täiesti olemas.» Maailma hooaja edetabelis hoiab Kanter 67.49ga üheksandat kohta. Olümpiavõitja ja eksmaailmameistri kohta on see tagasihoidlik positsioon.

Tüdimust pole Kanteril tänavu veel tekkinud. Ta märkis, et viimase kümne aasta jooksul pole ta kordagi nii vähe võistelnud. «Arvutasin kokku, et täna (eile – toim) oli minu selle hooaja 16. võistlus. Tavaliselt olen kehvematel hooaegadel võistelnud 22 või 23 korda.»

Sügisel kavatseb Kanter aga pikalt puhata ja enne novembrit ei kavatse ta uue hooaja ettevalmistust alustada. «Tänavune hooaeg näitas, et baasvormi saan kätte paari kuuga. Nüüd tuleb mõelda, kuidas sellest seisust edasi minna,» lausus ta.

Daegu MMil 4. koha saanud Israeli jaoks sai aga eile hooaeg otsa. «Ootasin juba seda päeva,» tunnistas ta. «Võib-olla teen veel väikese võistluse Türil, kuid pean tunnistama, et pärast MMi on ennast väga raske kokku võtta.»

Puhkuse alustuseks kavatseb Israel koos kaasaga sõita Madeirale puhkama ja seal jalad seinale lüüa. «Võtan päikest ja käin ujumas,» kirjeldas ta eelseisvat lõõgastust. Pärast seda paneb ta aga koos treener Vesteinn Hafsteinssoniga paika kava, kuidas valmistuda järgmiseks hooajaks. «Tahan osaleda mõlemal tiitlivõistlusel – Helsingi EMil ja Londoni olümpial. Neist viimane on muidugi olulisem.»

Juba puhkuselainel mehel oli eilsetele lühikeseks jäänud heidetele silmanähtav põhjendus. Libe ring mõjus tema sooritustele eriti laastavalt. «Kaks viimast katset heitsin tossudes, pidamine oli natuke parem, kuid libedus püsis,» sõnas Israel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles