Suur arutelu: kes suudaks peatada Klitškod?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Klitško (vasakul) ja Vitali Klitško oma meistrivöödega.
Vladimir Klitško (vasakul) ja Vitali Klitško oma meistrivöödega. Foto: SCANPIX

Ukrainlasest vennad Vitali ja Vladimir Klitško on enda käes juba pea kümme aastat hoidnud erinevate poksisarjade raskekaalu maailmemeistritiitleid. Postimees.ee toob välja neli poksijat, kes võiks vendade hegemoonia murda.

DAVID HAYE

Suvel Vladimir Klitškole punktidega kaotanud David Haye pääses nimekirja väikse avansina. Kuigi Vladimir Klitškole allajäämine oli kindel ja kohtunikke kellegi eelistamises süüdistada kindlasti ei saa, jääb fänne kummitama David Haye vabandus. Nimelt rääkis Haye matši lõppedes, et murdis kaks nädalat enne kohtumist väikse varba luu ning ei saanud sajaprotsendiliselt valmistuda ega poksida. Keegi ei saa tõestada, kas Haye vabandus oli ülepingutatud või mitte, kuid kui mustanahalise briti jutt siiski vastas tõele, võib vaid küsida, kas tervena oleks ta Vladimir Klitško alistada suutnud. Kindel on, et Haye on üks kiiremaid ja liikuvamaid raskekaalupoksijaid ning tema paremhaak võib rünnakul väga valus olla. Kuigi Haye teatas vahepeal, et kavatseb karjääri ilmselt lõpetada, tundub nüüd, et enne asub ta ringi Vitali Klitškoga. Nimelt ütles Vitali Klitško pärast Tomasz Adameki alistamist, et on Haye'ga poksimisest väga huvitatud ning samaga on vastanud Haye. Kui see matš saab teoks, siis saab Haye väidetavalt kangema venna vastu vigadeparanduse teha. Kui siis tuleb kaotus, kasvõi järjekordse vabanduse saatel, saab selgeks, et Haye on siiski esmajärgus suur lobamokk, kui suur poksija.

 

ALEKSANDR POVETKIN

Pärast David Haye'd võib suurimaks pretendendiks Klitškode tiitlitele pidada venelast Aleksandr Povetkinit. 32-aastane Povetkin on poksija kohta parimas eas ning augusti lõpus Ruslan Tšagajevi vastu vakantset WBA sarja «tavalist» MM-tiitlit (Vladimir Klitško hoiab enda käes WBA «super-tšempioni» MM-tiitlit) võites tõestas ta, et suudab ka kogenud meeste vastu hästi esineda. 191 cm pikka Povetkinit peetakse väga mitmekülgseks poksijaks. Näiteks mullu Povetkiniga koos treeninud Cedric Boswell märkis, et lisaks tugevale löögile on Povetkin väga hea kaitsefaasis ning teda on üsna raske tabada. Povetkini kaasmaalane Nikolai Valujev on avaldanud arvamust, et Povetkin on ainuke raskekaalu poksija, kes oleks suuteline ukrainlastest vennad alistama. Küll aga manitses Valujev, et Povetkin peaks parandama oma liikuvust, kui tahab Klitškode kõva kaitset murda. Üldiselt peetakse heaks heaks märgiks, kui profipoksija on ka amatööride tasemel edukalt esinenud ja selles osas on Povetkini CV suurepärane. Ta on Ateena olümpiamängude võitja, lisaks on tema auhinnakapis üks amatööride MM-tiitel ja kaks EM-kulda. Vladimir Klitško on juba avaldanud soovi Povetkiniga poksida, kuid väidetavalt on venelase tiimiga väga raske läbirääkimisi pidada. Järgmise matši peab Povetkin 17. detsembril legendaarse ameeriklase Evander Holyfieldiga. Tugevaimad vastased, kelle Povetkin senises karjääris alistanud, on lisaks Tšagajevile Chris Byrd (2000. aastal alistas Byrd Vitali Klitško) ning Eddie Chambers.

 

TYSON FURY

206 cm pikk Manchesteris iirlasest isa ja inglasest ema perre sündinud Tyson Fury on alles 23-aastane, kuid juba ennustatakse talle suurt tulevikku. Eesnime legendaarse Mike Tysoni järgi saanud Fury tõusis rambivalgusesse 2009. aastal väga omapärase intsidendiga, kui ta oma profikarjääri neljandas matšis Lee Swaby vastu rahmeldades väga tugeva löögiga enda nägu tabas. Fury on poksija, kellele meeldib kohe vastase üle domineerima hakata ning 15st matšist on ta nokaudiga võitnud kaheksa. Fury suureks tugevuseks loetakse seda, et ta oma pikkuse ja võimsa haardeulatuse juures on ka üsna kiire poksija. Klitškode senised vastased on enamasti olnud neist märksa lühemad, mis hea kaitsega ukrainlastele alatu suure eelise andnud.

Näiteks poksipromootor Mick Hennessy usub, et just Fury on raskekaalupoksis ainuke mees, kes suudab Klitškole vastu saada. Tegelikult juba käivadki kõlakad, et Fury on jõudmas kokkuleppele, et järgmisel aastal kohtuda ühega Klitško vendadest. Fury nõrkuseks võrreldes Klitškodega saab pidada väheseid kogemusi, kuna ta pole väga kõvade poksijatega oma lühikese karjääri jooksul veel kohtunud. Viimastes kommenteerides tunnistas ka Fury ise, et pole veel ilmselt Klitškodeks valmis.

 

ROBERT HELENIUS

Rootsis sündinud, kuid Soomet esindav 27-aastane Robert Helenius on samuti üks neist noortest poksijaist, kellele suurt tulevikku ennustatakse. Jooksva aasta jooksul on ta alistanud kaks endist WBO sarja endist maailmameistrit Samuel Peteri ja Sergo Ljahovitši, mis on kindel märk kvaliteedist. Sarnaselt Povetkinile räägib ka Heleniuse kasuks see, et ta on olnud ka amatöörpoksi tasemel kõva tegija. Hüüdnime «põhjamaade õudusunenägu» kandev Helenius oli seitse aastat amatöör, mille jooksul võitis näiteks hõbemedali 2006. aasta Euroopa meistrivõistlustel. Profikarjääris on ta seni kõik vastased alistanud kindlalt kõik 16 vastast, 11 võitu on tulnud nokaudiga.

Kasvu järgi oleks täpselt kaks meetrit pikk Helenius Klitškodele vääriline vastane, kuid küsimusi tekitab vaid mehe puudulik kiirus. Mitme eksperdi sõnul peaks ta plahvatuslikkuse parandamiseks veel kõvasti tööd tegema, kui tahab kunagi MM-tiitli võita. Kaitsetöö ja löögitugevus on tal juba praegu väga heal tasemel. Heleniuse järgmine vastane ole veel teada, kuid tõenäoliselt peab ta aasta lõpus veel ühe matši. Ise on ta öelnud, et on Klitškodeks valmis kahe-kolme matši pärast.

 

 

Avalda arvamust: kas ja kes Postimehe väljatoodud poksijatest võib Klitškodele vastu saada? Või on sul tuua välja mõni parem kandidaat?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles