Sõudmise neljapaat: kaheksa trenni, kolm sõitu, neli hõbedat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Taimsoo, Allar Raja, Andrei Jämsä ja Tõnu Endrekson rahulolevalt oma EM-hõbedatega poseerimas.
Kaspar Taimsoo, Allar Raja, Andrei Jämsä ja Tõnu Endrekson rahulolevalt oma EM-hõbedatega poseerimas. Foto: Fred Killing

Plovdivi sõudmise EM, väljas on ligi 30-kraadine kuumus. Eesti paarisaerulise neljapaadi mehed pühivad juba enne starti laubalt higi. Kõik teavad, kui rasked 2000 meetrit ees ootavad.


Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä on enne finaali kokku leppinud, et maksku mis maksab – Venemaa paatkonnast tuleb kas või hammastega kinni hoida. Paraku see kõige paremini ei õnnestu. Poolel distantsil on kaotust venelastele kogunenud juba ligi viis sekundit.

Siis aga hakkab vahe vähenema. Mida meeter edasi, seda lähemale eestlased venelastele jõuavad.

Jämsä näeb vahet ja hüüab oma kaaslastele: «Mehed, paneme ühe käigu nüüd juurde! Nad pole üldse nii kaugel.»

Paraku jõuab finišijoon seekord liiga vara kätte – eestlasi jäi EM-kullast lahutama 1,9 sekundit. Eestlaste ajaks märgiti 5.47,04, venelastele 5.45,17 ja pronksistele poolakatele 5.51,00.

Ometi oldi ka hõbeda üle rohkem kui lihtsalt õnnelikud. «Venelased ütlesid, et neil oli juba toss täitsa väljas. Et nad poleks enam meetritki jõudnud. Poistega tuleb rahul olla!» tunnustas kogenud treener Matti Killing.

Arvestades vaid kaheksat treeningut, mille paatkond üheskoos tegi, pole tulemus pehmelt öeldes üldse paha. Võistlustules polnud kordagi oldud. EMi ajal tehtud kolm võistlussõitu jäidki ainukesteks.

Aega nappis

«Natuke oleksime rohkem aega vajanud. Oleks EM poolteist nädalat hiljem olnud, olnuks sõidupilt juba sootuks teine. Koostöö polnud veel selline nagu vaja,» nentis Killing.

Rajale oli see neljas, Taimsoole kolmas ja Jämsäle-Endreksonile teine EM-medal. Euroopa meistrivõistluste medalitega ollakse juba harjunud. Aga nagu ütles Allar Raja: «Ega neidki medaleid keegi kingi. Kõik tuleb välja võidelda.»

«Venelased polnud papist poisid. Nad olid siin võrreldes MMiga tugevdatud koosseisus. Pärast seda, kui Andrei ütles, et paneme käigu juurde, olid mehed justkui ümber sündinud. Panime nii palju, kui sees oli,» tunnistas eessõudja Taimsoo. «Kahtlemata on selles paadis võistluse kõige võimsam masinaruum. Andrei, Allar ja Tõnu on väga tugevad. Kahjuks ei saanud täna silindreid õigesti liikuma ja kuld jäi võtmata.»

Ka Jämsä sõnul oli koostöö kaugel ideaalsest. «Distantsi keskel hakkas paat juba nii liikuma, nagu peaks. Aga lõpus hakkas taas logisema. Koostöö polnud veel selline nagu vaja,» tõdes ta.

Kas sama nelikuga üldse hakataksegi koostööd parandama, pole veel teada. Ei treener Killing ega ka ükski paatkonna liige osanud seda veel öelda. Olukorra muudab veelgi keerulisemaks see, et neljapaadil olümpiapiletit veel pole.

Küll aga on OM-pilet olemas paarisaerulisel kahepaadil. «Vara öelda, mis saama hakkab. Kindlasti oleks sel paatkonnal perspektiivi. Olümpialt medal võtta? Kui tööd teha ja kõvasti treenida, siis miks mitte?» arutles Taimsoo.

Jämsä lisas: «Kahtlemata väga võimekas paatkond. Võimalused oleksid suured, aga keegi ei tea veel, mis saama hakkab. Olümpiani on vähem kui aasta veel aega. Mine tea, kes selle ajaga nõrgemaks, kes tugevamaks võib saada.»

Nii Raja kui Taimsoo tõdesid, et praegu ollakse kogu hooajast veel liiga väsinud, et pikemaid plaane teha. Esialgu pannakse hooajale väärikas punkt ja alles siis vaadatakse edasi.

Ainus, mida teatakse, on see, et koostööd jätkatakse ühes suures paarisaeruliste pundis. Eesmärk on võtta Eestile nii ühepaadil kui ka neljasel olümpiapilet. Kaspar Taimsoo, Allar Raja, Tõnu Endreksoni ja Andrei Jämsä treeningutega liituvad ka Vladimir Latin, Kaur Kuslap ja Sten-Erik Anderson.

Nende seast valitakse mehed, kes kevadisel kvalifikatsioonivõistlusel peavad Eestile välja võitlema olümpiapileti nii ühepaadil kui ka neljasel. Kas Taimsoo ja Raja peavad olümpiapileti toonud kahepaadi unustama ja neljasesse istuma, on lahtine.

Palju küsimusi

Samas tunnistas Taimsoo, et olümpiapiletit saada ei tohiks selles koosseisus väga keeruline olla. «Päris möödaminnes me seda ilmselt ei võtaks, aga raskusi ei tohiks see valmistada,» sõnas ta.

Ent miks ei otsustata juba nüüd keskenduda samale paarisaerulisele neljasele, et samas koosseisus ka olümpiale minna?

«Nii minu ja Kaspari kahene kui ka see neljane on perspektiivikas. Praegu pole mõtet spekuleerida, mis edasi saab. Vaatame. Fakt on see, et me kõik tahame istuda paatkonnas, mis olümpial medalite eest suudaks võidelda. Eks aeg näitab, milline see paat on,» pani Raja igasugustele spekulatsioonidele kiirelt punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles