Tööseisak paneb NBA korvpallurid laenu võtma

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kobe Bryant
Kobe Bryant Foto: SCANPIX

1. novembril peaks alguse saama NBA hooaeg, kuid praegustel andmetel veeretavad mängijad sel ajal kodus pöidlaid või pallivad mõnes muus liigas. Võlgades siplevad korvpallituusad hakkavad aga Kobe Bryanti käest laenu lunima.

Tööseisak sai NBAs alguse 1. juulil ning seni ei ole klubid ja mängijad suutnud uut kollektiivlepingut sõlmida ehk praeguse seisuga jääks hooaeg üldse ära.

Vahepeal avaldati lootust, et sel nädalal toimunud koosolekutel suudetakse teha läbimurre ja mängijad võivad 3. oktoobril treeninglaagritesse koguneda, kuid nüüd nähakse asju jälle mustemates toonides.

Loomulikult keerleb kõik raha ümber. Suurem osa klubisid toodab kahjumit ja seetõttu soovivad omanikud sisse viia jäika palgalimiiti ja maksta mängijatele tuludest väiksemat osa, millega viimased loomulikult nõus ei ole. Väidetavalt tehtigi palluritele sel nädalal pakkumine, mis sarnanes tööseisaku alguses tehtuga ja edusammud jäidki tegemata.

«Kollektiivlepingu sõlmimine on naljakas protsess. See sõlmitakse kinniste uste taga ja kui arvatakse, et võidakse jõuda positiivse kokkuleppeni, siis võivad asjad kiiresti muutuda ja koost laguneda. Ka vastupidised asjad on võimalikud,» sõnas Fordhami ärikooli juuraprofessor Mark Conrad.

«Oleme mängijaid informeerinud, et nad peavad olema valmis pool hooaega niisama istuma, enne kui me lepinguni jõuame,» teatas NBA mängijate ühingu direktor Billy Hunter pärast teisipäevast koosolekut CBS Sportsile. «Loodetud edusamme pole praegu kusagil näha.»

Liiga komissari David Sterni sõnul on klubide omanikud küllaltki erinevalt meelestatud ja see on olnud üks põhjus, miks kokkuleppele pole jõutud. Majanduslikult paremini toime tulevate meeskondade bossid oleksid valmis mängijate nõudmistele rohkem vastu tulema, kuid teised on sellise võimaluse välistanud. Loomulikult on heas seisus klubid vähemuses.

Seni pole kumbki osapool oma nõudmistes suuri järeleandmisi teinud ja arvatakse, et aja möödudes võivad olla mängijad need, kes murduvad. Uue hooaja esimene palgapäev peaks olema 15. novembril. Tööseisaku jätkudes pole pallurite pangakontole midagi lisandumas ja paljudele on see suur probleem.

NBA on teatavasti maailmas kõrgeima keskmise sissetulekuga profiliiga (keskmine aastapalk on 3,3 miljonit eurot – toim), kuid paljude mängijate jaoks tähendab tööseisak majanduslikult äärmiselt raskeid aegu.

Pole mingi saladus, et paljud korvpallurid peavad üleval oma suuri suguvõsasid ja kulutavad raha mõttetutele lõbustustele ning elavad seetõttu palgapäevast palgapäevani.

Siinkohal võib kaaslastele abikäe ulatada Los Angeles Lakersi staar Kobe Bryant. NBA üks suurimaid tähti on valmis hädalistele vajadusel laenu andma. Samas visatakse juba nalja, et mängijate seas vähe sõpru omav Bryant võib kujuneda suureks laenuhaiks, kes hiljem tahab koos intressidega tagasi iga viimset kui dollarit. Naljahambad on isegi leidnud, et Bryanti poole pöördujaid on ilmselt nii palju, et tööseisak on talle majanduslikult kasulikum. Märkusena võib lisada, et Lakersis on tagamängija aastapalk 18,5 miljonit eurot.

Samamoodi on keerulises olukorras klubid, kuna tööseisaku ajal pole neil võimalik uusi mehi palgata. Nii on näiteks Boston Celticsi hingekirjas praegu vaid seitse pallurit. Kui nüüd lähiajal peaks saabuma uudis, et NBA hooaeg siiski toimub, tuleb hakata hoogsalt mängijatega lepinguid sõlmima.

Paljud mängijad on hakanud juba ka oma tagalat kindlustama ning on otsitud uusi tööandjaid. Paljud on löönud käed Euroopa klubidega ning nad on valmis siin pallima kuni tööseisaku lõpuni. Selliseid uudiseid tuleb praegu juba iga päev. Suure raha otsinguil on osa otsustanud siirduda hoopis Hiinasse. Erinevalt Euroopast ei lasta sealt mehi aga poole hooaja pealt minema ja isegi tööseisaku lõppedes peavad nad terve hooaja seal mängima.

Nii on praegu näiteks kolm mullu Denver Nuggetsi ridadesse kuulunud olulist tegijat – Kenyon Martin, J. R. Smith, Wilson Chandler – liitunud mõne Hiina võistkonnaga.

Kui liigaga õigel ajal pihta ei hakata, on ka võimalus, et mängitakse poolik hooaeg, nagu juhtus 1998/1999 hooajal – selleks tuleks uue kollektiivlepinguni jõuda vähemalt enne 5. või 6. jaanuari. See on ka viimane tärmin hooaja päästmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles