Ojavee jääb Hongkongi, Mandri Briti tiimi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsev Eesti grupisõidumeister Mart Ojavee saab tuleval aastal sinimustvalget särki tutvustada Euroopas, Aasias ja Ameerika Ühendriikides.
Valitsev Eesti grupisõidumeister Mart Ojavee saab tuleval aastal sinimustvalget särki tutvustada Euroopas, Aasias ja Ameerika Ühendriikides. Foto: Champion System

Valitseva Eesti grupisõidumeistri Mart Ojavee näide kummutab väite, et rattaspordiga on võimalik elatist – ja kusjuures mitte halvasti – teenida ainult Euroopas. Sinimustvalget võistlusvormi kandev sportlane pikendas kahe aasta võrra lepingut Hongkongi tiimi Champion Systemiga.


Ojavee otsust võib pidada sammuks lähemale tähtede poole, sest Champion System registreerib end uueks hooajaks teise divisjoni ehk Pro Continentali meeskondade seas. Samal tasemel teeb tänavu kaasa ka Rein Taaramäe ja Kalle Kriidi tööandja Cofidis. Ambitsioonika Champion Systemi julge samm tähendab, et teoreetiliselt on võimalus saada kutse kolmele suurtuurile, kuid praktikas on selle tõenäosus nullilähedane.

Kirsipuu kaalub jätkamist

Lisaks sellele, et meeskonna eelarve läheb vähemalt kaks korda suuremaks, ületades kahe miljoni USA dollari piiri, vahetub seal mänedžer ja suurem osa sõitjaist. Põhikoormus langeb leegionäridele.

Klubi tegevust hakkab koordineerima ameeriklane Edward Beamon, kes on sarnast ametit pidanud Team Type 1 ja Fly V meeskonnas. «Moodustatakse täiesti uus tiim, vaid üksikute sõitjatega pikendatakse lepinguid,» täpsustas Ojavee, kes sel nädalal lõppenud Hiina tuuril esimese ratturina kontrahtile käe alla pani.

Võimalik, et Hongkongi spordirõivastetootja toetatavas võistkonnas jätkab ka Jaan Kirsipuu. Allkirjastamist ootav leping on olemas, kuid 42-aastane vanameister tahab enne ametlikku vormistamist enda rollis selgusele jõuda.

Pole välistatud, et Champion Systemi vormis hakkab sõitma koguni kolm eestlast – kuluaarides on räägitud Gert Jõeääre, Alo Jakini ja Sander Maasingu ühinemisest. Takistuseks võib aga saada Eesti väiksus, sest peasponsor soovib palgata rattureid riikidest, kus neil ka ärihuvid on.

Ojavee sõnul tunti tema vastu huvi ka teistest Aasia meeskondadest ja Euroopast, kuid konkreetseid läbirääkimisi ei peetud. «Minu jaoks oli Champion System kindel valik number üks,» kinnitas ta. «Ma ise avaldasin soovi sõlmida kaheaastane leping ja mulle tuldi vastu.»

Kui sel hooajal võistles Ojavee enamasti Aasias, siis tuleval aastal kuulub programmi senisest rohkem Euroopa ja USA jõuproove. Champion System hakkab baseeruma Belgias, kus ratturitele maja üüritakse. «Me pole täpselt paika pannud, milliseks Euroopa ja Aasia vahekord kujuneb. Olen palgasõdur ja sõidan seal, kus kästakse,» märkis koos elukaaslase Fiaga pisitütart Norat kasvatav Ojavee.

Novembris 30-aastaseks saav Ojavee tunnistas, et unistust ühel heal päeval mõnes Euroopa tipptiimis kanda kinnitada tal enam pole. «Olen realist. Uue lepingu lõppedes saan 32-aastaseks.

Kui vääriksin paremat meeskonda, oleksin juba seal. Praegune tase sobib mulle,» ei loo hingusele läinud Eesti profiklubist Kalev Chocolate Team tuule tiibadesse saanud Ojavee illusioone.

Mandri õppis aastaga palju

Senise tööandjaga pikendas lepingut ka homme Kopenhaagenis maanteesõidu MMi grupisõidus koos Ojavee ja Tanel Kangertiga Eestit esindav Rene Mandri, kellel on Suurbritannias registreeritud Endura Racingu kohta lausuda vaid kiidusõnu.

«Olen tänavu saanud rattaspordi kohta rohkem teada kui Ag2r’is nelja aastaga kokku,» lausus Mandri. «Mitmes tippmeeskonnas töötanud spordidirektor Alexandre Sans Vega juurutab ameerikalikku süsteemi, kus tiim püsib sõidu ajal koos ja kõik teevad liidri jaoks tööd. Meil on kombeks abimehi rohkem esile tõsta kui hea tulemuse teinud ratturit. Pooled mehed ei saanud lepingut mitte seetõttu, et nad ei jaksa sõita, vaid nad ei sobi iseloomult tiimi. Endura Racing on saanud üle ootuste häid tulemusi ja neil on tuleviku osas suured plaanid. Mina ootasin talvel endalt rohkem, kuid hea seegi, et mul pole suuri vigastusi olnud.»

Kopenhaagenis viibiv Postimees toob nädalavahetusel MMi grupisõitude tulemused veebikeskkonnas operatiivselt lugejateni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles