Bjørgen ei vaja enam astmaravimi jaoks eriluba

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marit Bjørgen
Marit Bjørgen Foto: SCANPIX

Norra murdmaasuusataja Marit Bjørgen on mõnda aega kasutanud astmaravimit Symbicort, mis aga kvalifitseerus keelatud ainete alla ning seetõttu oli tal selle tarvitamiseks vaja eriluba. Uuest aastast võivad aga kõik astma käes vaevlevad tippsportlased kasutada seda ravimit ilma eriloata.

Bjørgen sai eriloa tõttu paljude konkurentide ning ka fännide pahameele osaks, kuna arvati, et just tänu sellele «imerohule» ta pidevalt medaleid võidabki. «Reegleid muudeti, kuna uuringud on tõestanud, et see ravim ei paranda kuidagi sooritusvõimet,» selgitas Rootsi Olümpiakomitee anti-dopingu osakonna juhataja Peder Mathiasson Nyheter24-le. «Muidugi, ravimi tarvitamise eelduseks on, et sportlasel on astma.»

Mathiasson selgitas, et astmaatikule on astmaravim sama elutähtis kui insuliin suhkruhaigele, hoolimata sellest, et mõlemad kuuluvad dopinguainete nimekirja.

«Suhkruhaiged lihtsalt peavad insuliini süstima, aga tegelikult on see samamoodi dopinguaine, mida inimesed, kel suhkruhaigust pole, tarvitada ei tohi,» sõnas Mathiasson. «Nad vajavad ravimit, et funktsioneerida tavalise inimesena.»

Kõige rohkem on Bjørgenit avalikult kritiseerinud tema suurim konkurent, poolatar Justyna Kowalczyk, kes esmalt tõstatas selle teema Vancouveri olümpia ajal, kuid jätkas sellega ka mulluse hooaja vältel.

«Me kardame kõige rohkem neid, kes kaovad hooaja keskel kuuks ajaks ära ja on tagasi tulles palju tugevama. Julgen kõva häälega öelda, et Bjørgeni astmaravim suurendab tema kopsumahtu ja seetõttu parandab sooritusvõimet,» teatas Kowalczyk mullu sügisel, lisades veel, et käis ka ise arsti juures uurimas, kas ta võiks hakata seda ravimit tarvitama, kuid kuna tema astma on kergekujuline, ei oleks ta eriluba saanud.

Kuna nüüd aga võivad Symbicorti kasutada kõik astmaatikud, hoolimata sellest, kui raske astma neil on, võib Kowalczyk järgi proovida, kas Symbicorti näol on tõepoolest tegemist imeravimiga, nagu ta arvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles