Eesti koondislastel napib ülitähtsa valikkohtumise eel mängupraktikat

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastusest taastuv Raio Piiroja (nr 4) loodab oluliseks EM-valikmänguks Põhja-Iirimaaga mängukorda saada.
Vigastusest taastuv Raio Piiroja (nr 4) loodab oluliseks EM-valikmänguks Põhja-Iirimaaga mängukorda saada. Foto: Liis Treimann

Eesti jalgpallikoondisel seisab 7. oktoobril ees seni kaalukaim valikkohtumine, kui võõrsil minnakse vastamisi Põhja-Iirimaaga. Tähtsa matši eel paneb eestlasi aga muretsema vähene mängupraktika.


Eesti alistas septembri alguses mäletatavasti nii Sloveenia kui ka Põhja-Iirimaa ning jätkuvalt heideldakse alagrupis teise koha eest, mis viiks play-off’i.

Pärast võidukaid matše on poolehoidjate meeli kõige rohkem ärevil hoidnud koondise kapten Raio Piiroja ja abikapten Konstantin Vassiljev. Mõlemad vahetasid augusti lõpus koduklubi ning pärast valikmänge said uute tööandjate juurde siirdunud mehed vigastada.

Praegu käibki võidujooks ajaga, et tähtsaks kohtumiseks terveks saada. Praegu tundub tõenäolisem, et Piiroja ja Vassiljev saavad õigeks ajaks mängukõlblikuks, kuid see tähendab, et väljakule joostes pole nad kuu aega saanud oma põhitegevusega tegeleda.

«Eks ta kindlasti kerge pole, kui nii pika pausi pealt platsile minna. Samas, selle matši ajaks peab terveks saama. Kui selliseks kohtumiseks mängukorda ei saa, siis millal veel,» sõnas Piiroja, kes hakkab alates tänasest meeskonnaga koos trenni tegema. «Professionaalne jalgpallur peaks iga nädal saama ühe täismängu, et korralikus vormis püsida.»

Koondislastest on tänavu koduklubis kõige keerulisemas seisus Tarmo Kink, kes ei ole suutnud võita Middlesbrough’ peatreeneri Tony Mowbray usaldust ega olegi veel ühtegi mänguminutit teeninud.

Mäletatavasti selline olukord teda siiski septembri alguses ei seganud ja mängus Põhja-Iirimaaga sahistas ta väravavõrku.

«Koondise treenerid on alati meid palju aidanud ning lasknud platsile ka neid mehi, kellel praktikat eriti pole. Niimoodi on tõstetud enesekindlust ja lastud ennast tõestada,» sõnas Kink. «Aga loomulikult on selline olukord mängija jaoks raske.»

Koduklubides pole tänavu suutnud ennast põhikoosseisu murda ka Ragnar Klavan, Martin Vunk ja Jarmo Ahjupera, kes on kohalikes liigades enamasti väljakule tulnud vahetusest.

Ahjupera on Ungari kõrgliigas saanud pärast viimaseid valikkohtumisi  51 minutit mänguaega. Vungil on Küprosel ette näidata 36 minutit.

Kui Hollandi karikasarjas sai Klavan eelmisel nädalal väljakul mütata peale normaalaja ka terve lisaaja, siis kohalikel meistrivõistlustel on tema saatuseks olnud samuti vaid vahetusest sekkumine – viimasel juhul sai ta väljakule alles 89. minutil.

Vähe mänguaega on jagunud ka üleminekuperioodi viimasel hetkel FC Levadiast Norrasse Sogndali siirdunud Taijo Tenistele – mängus Sloveeniaga hea etteaste teinud Teniste on fjordide maal väljakule saanud 45 minutiks.

Koondislastest peale Vassiljevi Venemaal pallivad Dmitri Kruglov ja Aleksandr Dmitrijev on küll mängida saanud, kuid pidanud ka kaaslaste esitusi kõrvalt vaatama.

Suvel Venemaa kõrgliigasse siirdunud Dmitri Kruglov oli uue tööandja juures regulaarselt põhikoosseisu mees, kuid klubi kahes viimases kohtumises pole tal väljakule asja olnud. Dmitrijev on pärast koondisemänge Venemaa esiliigas viiest matšist osalenud kahes. Viimane kord sai ta seejuures kirja ka 90 minutit.

Koondises leidub aga ka mehi, kes on septembris koduklubides pidevalt platsile pääsevad. Sergei Pareiko, Enar Jääger (viimase Norra liiga kohtumise jättis ta vahele kollaste kaartide tõttu – toim), Kaimar Saag, Sander Puri, Sergei Zenjov ja Ats Purje on oma positsioonidel olnud koduklubides esimeseks valikuks.

Korralikult on mänguaega saanud ka Valgevenes palliv Andrei Stepanov, kes on kohtumises Põhja-Iirimaaga üks võimalikest Taavi Rähni asendajatest (Rähn jääb matšist kaartide tõttu eemale – toim).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles