Rammumees Murumets vahetas ebainimlikud raskused politseimundri vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Murumets on uude rolli sisse elanud. Teleskoopnui sobib tema kätte sama hästi kui 330 kilo kaalunud kohvrid.
Andrus Murumets on uude rolli sisse elanud. Teleskoopnui sobib tema kätte sama hästi kui 330 kilo kaalunud kohvrid. Foto: Toomas Huik

Paar aastat tagasi olid 140-kilosed palgid, 340 kilo kaaluvad kummid ja 330 kilo kaaluvad kohvrid rammumees Andrus Murumetsa elu üheks tähtsamaks osaks. Nüüd on need asendunud aga kumminuia, püstoli ja sinise politseivormiga.

Kunagine maailma tugevaim mees kõnnib Maakri tänaval sinivalgest politseiautost välja ja ulatab heasoovlikult terekäe. Ilmselt ohkavad temasugust politseinikku nähes nii pensionärid, väikeste laste emad kui ka kõik teised eestlased.

Milline pätt julgeks ligi tikkuda, kui selline mehemürakas korda valvab? Mitte ükski! «Jah, ma usun ka, et Eesti riik saab minu sellisest tegevusest suurt kasu. Ega eriti keegi julge midagi ütlema tulla,» muheles maist alates politseis töötav Murumets rahulolevalt.

Jätkab eriala

Paraku ei patrulli endine rammumees tänavatel just sageli. Pigem on see erand kui reegel. «Töötan korrakaitse osakonnas. Tööpäevad on kaheksast viieni. Pätte ma otseselt ei püüa, aga kui mingisugused massirahutused on, siis tulen ikka välja julgestama,» selgitas Murumets.

See, et endine Eesti parim rammumees on nii mõtteis kui ka hinges tippsportlaskarjääriga hüvasti jätnud, õhkub pea igast tema lausest. Omal ajal autosid kui muuseas ümber lükanud ja üles tõstnud mees vastab fotograafi palvele politseibussi nihutada: «Ei, seda ei saa tõsta! See on riigi vara – seda ei tohi näppida! Muidu saadakse veel pahaseks…»

Ehk siis – politseinik, mis politseinik. Tegelikult on Murumets naasnud oma kunagiste liistude juurde. Sisekaitseakadeemia lõpetas ta just korrektsioonierialal. Pärast kooli lõpetamist töötas ta paar aastat ka märulipolitseis, kuid siis otsustas keskenduda tippspordile.

Mis aga mehele selle ameti juures kõige enam meeltmööda on? «No igakuine kindel palk! Mis seal muud ikka? Eks see mõneti ole justkui kutsumus ka,» vastas Põhja politseiprefektuuris töötav mees, kes kannab ülemkonstaabli ametinimetust.

Sellise töö kõrvalt aga suures mahus treenida enam ei jaksa. Seetõttu pidigi Murumets valima – kas tagasitulek tippsporti või politseinikuamet. Ja otsus ei sündinud sugugi raske südamega.
«Seda tippsporti on juba tehtud ka. Polnud väga raske otsustada,» arutles Murumets ja lisas: «Usun, et sain kõik tehtud, mis tahtsin. Suurt midagi tegemata ei jäänud. Seetõttu ei jäänud miskit ka kripeldama.»

Aga pole ka mingi ime! Murumets võib endale julgelt vastu rinda taguda – seni on ta ­ainuke eestlane, kes on saanud öelda, et ta on maailma tugevaim mees. «Seda küll, jah. Maailmakarikat võites võisin seda kindlalt öelda,» muigas 2009. aastal Meistrite liiga üldvõidu võtnud Murumets rahulolevalt.

Naine ja kaks last suhtusid mehe otsusesse rahumeelselt. Ei olnud erilisi rõõmust õhkuhüppamist ega ka suurest kurvastusest pisarate pühkimist. Seda enam, et Murumetsa naine on isegi politseinikuna leiba teeninud. Just sisekaitseakadeemias tudeerides noored kohtusidki.

«Pere? No nemad lihtsalt konstateerisid fakti, et nüüd on lood sellised. Mis neil ikka öelda?» nentis Murumets stoilise rahuga.

Ent veel eelmise aasta kevadel teatas seesama Murumets, et püüab suurde sporti tagasi tulla. Toona teatas ta mõneti prohvetlikult: «Iseasi, kuidas tervis vastu peab.» Suvel treeniski ta korralike mahtudega ja unistas uutest võitudest. Paraku hakkas tervis jukerdama.

Tekkisid ootamatud vigastused ja väiksemad terviserikked. «Ülekoormusest. Tegin treeningute kõrvalt liiga palju tööd. Niimoodi ikka ei saa,» selgitas Murumets, kes praegu sikutab rauda viis korda nädalas.

Sügisjooksul 10 km

Spordimehehing lihtsalt ei luba vähesemaga leppida. Seda enam, et ka valitud amet ei luba päris rasva minna. «Käisin isegi sügisjooksul. Jooksin kümme kilomeetrit tunni ja nelja minutiga. Ega see 130-kilose mehe kohta polegi nii halb tulemus!» kuulutas ta rahulolevalt.

Maailma tipus olles 150 kilo kaalunud Murumets on oma kehakaalust ligi kakskümmend kilo maha saanud. Ja tervis on nüüd sootuks parem. Justkui oleks tegu teise inimesega. «Tipus on mehed väga suured ja võimsad. Kui liiga väike oled, siis suuri võimalusi pole. Aga pidev kaalu juurdevõtmine hakkab tervisele mõjuma. Vererõhk tõuseb ja sellega kaasnevad igasugused hädad,» nentis Murumets.

Andrus Murumets

•    Sünniaeg: 20.07.1978

•    Pikkus: 188 cm

•    Kaal: 132 kg

•    Saavutused: 3. ja 4. koht Arnold Classicul, MMi (World Strongest Man) 6. koht, MMi (IFSA) 4., 5., 5. koht, 2009. aastal sai Meistrite liiga üldvõidu

•    Amet: politseinik, lõpetanud sisekaitseakadeemia korrektsioonieriala, on töötanud ka märulipolitseis

•    Perekond: abikaasa Merilyn, poeg Martin, tütar Emma

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles