Legendaarne jooksumees tuleb 50. korda Viljandi Linnajooksu starti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benno Viirandi.
Benno Viirandi. Foto: Elmo Riig / Sakala

9. oktoobril peetaval Viljandi Linnajooksul asub taas starti 78-aastane Tarvastu valla mees Benno Viirandi, kellele tänavune start linnajooksul on läbi aegade juba poolesajas.


«Ega ma joosta ei saa. Hingamine läheb korrast ära, aga ma kõnnin,» teatas Benno Viirandi. «Distantsi pikkus on mulle igati sobiv,» kiitis ta 13,5 kilomeetri pikkust trassi.

Viirandi on Eesti üks legendaarseimaid jooksumehi. Ta on elu jooksul läbi teinud 113 maratoni ja neist kaks tänavu. Ta hoiab enda käes osalemisrekordit ümber Viljandi järve jooksul ning Viljandi Linnajooksul. «Esimesed neli jooksu jäid mul vahele,» meenutas ta oma osalemiskordi tänavu 56. aastat järjest peetaval linnajooksul. «Edasi täpselt ei mäleta.»

Korraldajate andmetel on Viirandi lõpetanud linnajooksu 49 korda. Viimane jooks, mis Tarvastu valla mehel vahele jäi oli 1967. aastal. Viirandile järgneb osalemiskordade poolest Viljandi mees Peeter Balõnski, kes on lõpetanud jooksu 41. korral. Kui järvejooks on aastakümneid kulgenud ühel ja samal rajal ning muutunud on vaid rajaolud, siis linnajooks on aastate jooksul läbi teinud palju arenguid.

«Praegune rada on päris hea,» hindas ta. «See pole lageda peal, ei pea vastutuult jooksma ning on mõnusalt vahelduv.» Paari aastakümne taha jäävad aga ajad kui võistlus kandis veel nime ümber Viljandi linna jooks ning toona tuli 18 kilomeetrisel rajal suurem osa trassist joosta lagedatel ja tuulistel väljadel.

«Mulle meeldib liikuda ja mind ei huvita tagajärg,» selgitas Viirandi, miks ta ikka ja jälle võistlustel stardis on. Enda sõnul ei jookse ta enam mõnda aega, vaid teeb kiirkõndi. «Ega ajaliselt eriti vahet pole kas kõndida või sörkida,» lisas ta.

Kolm nädalat tagasi peetud Tallinna maratonil kõndis mees 42,195 kilomeetrit läbi kuue tunni ja 29 minutiga. «Tulin lõpus viis kilomeetrit koos kepikõndijatega. Ei mahtunud neist enam mööda ja mõtlesin, et võin lõpuni nendega jalutada küll,» meenutas ta oma seni viimast maratoni.

Kui Viljandi Linnajooks tehtud, ei kavatse Viirandi võistlusaastat veel lõpetada. Tõenäoliselt teeb ta detsembris kaasa Tartus sisehallis peetaval veteranide jõuproovil, kus ta kavatseb võistelda käimises.

Viljandi Linnajooks saab stardi 9. oktoobril kell 12 Vabaduse platsilt. 13,5 kilomeetri pikkuse raja trass on sarnane mullusega ning see kulgeb mööda Viljandi tänavaid ja parke. Reedeni maksab täiskasvanule osalemine 6 eurot. Veteranid ja noored, kes on sündinud 1993. aastal või hiljem pääsevad jooksma 4 euro eest. Kepikõnnil osalemisele saab end registreerida 3 euro eest. Lastejooks on kõigile tasuta. Lisainfo leiab www.sportinfo.ee/linnajooks või Viljandimaa Spordiliidust.

Lisaks põhijooksule ja kepikõnnile on väga olulisel kohal ka lastejooksud, mis peetakse enne põhistarti. Kell 10.30 algavatel Karumsi lastejooksul on kavas neli vanuseklassi. 5-8aastased lapsed läbivad 450 meetrise ning 9-12aastased lapsed 800 meetrise ringi.

56. Viljandi Linnajooksu rada kulgeb sarnaselt eelmisele aastale. Uuenenud rajakaarti ning jooksu profiili saab vaadata aadressil www.sportinfo.ee/linnajooks. Trass kulgeb mööda sügiseseid Viljandi tänavaid ja parke ning mõlema linnas asuva järve kallast mööda. Start ja finiš on Viljandi kesklinnas, Vabaduse platsil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles