Läbi aegade parim valiktsükkel tehtud! Ootus aina kasvab

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Vassiljev (nr. 14) koos kaaslastega Põhja-Iirimaale löödud võiduväravat tähistamas.
Konstantin Vassiljev (nr. 14) koos kaaslastega Põhja-Iirimaale löödud võiduväravat tähistamas. Foto: SCANPIX

Ajalugu on tehtud! Eesti jalgpallikoondise suurepärase 2:1 võidu järel Põhja-Iirimaa üle võib tõdeda, et tegemist on meie jaoks läbi aegade parima valiksarjaga.



C-alagrupis 16 punktiga teist kohta hoidvad eestlased ootavad nüüd hinge kinni pidades, kas Sloveenia aitab meid teisipäeval play-off’i ja Eesti saab jätkata EM-finaalturniiri pileti püüdmist või nullib Serbia võit meie lootused.

Kui langetaksegi kolmandaks, on see ikkagi meile kõrgeim koht läbi aegade. Peale selle oli valiksarja kokkuvõttes meie väravate saldo esimest korda positiivne: ise löödi 15 väravat ja sisse lasti 14 palli.

Vaadates Eesti ja teiste C-alagrupi koondiste mängijate koduklubisid, tundub, et meil poleks tohtinud olla asja viiendast kohast kõrgemale, kuid otsustavaks said meie meeste tahe, soov ja enesekindlus pigistada endast välja rohkem kui vastased.

Postimees hindab Eesti koondislaste panust 2012. aasta EM-valiktsüklis


Sergei Pareiko – 9
10 mängu, 1 kollane kaart
Üks koondise kindlamaid liikmeid, tegi kaasa kõigis kümnes valikkohtumises algusest lõpuni. Mitmes mängus tegi supertõrjeid, mis andis kaaslastele usku juurde.


Enar Jääger – 8
10 mängu, 1 väravasööt
Raudne mees paremkaitses.  Saanud vähem kiitust, kui ta väärt oleks. Tõenäoliselt järgmine mees, kes saab koondise ridades 100 kohtumist täis, olles sealjuures alles 26-aastane.


Taavi Rähn – 8
8 mängu, 2 kollast kaarti
Eesti koondises üks alahinnatumaid mehi, kelle puhul meenutatakse aina vähem kunagisi eksimusi. Kaitseliinis kindel mees, kelle peale võib mäng-mängult rohkem loota.


Raio Piiroja – 7
9 mängu, 1 värav, 1 omavärav, 3 kollast kaarti
Nagu tavaliselt, võitles ka nüüd väljakul mitme mehe eest. Igast olukorrast viimast võttes püüdis ehk kohati liiga palju ja seetõttu tuli ette ka eksimusi.


Ragnar Klavan – 9
9 mängu, 2 kollast kaarti
Kõige kõrgetasemelisem mängija meie kaitseliinis, kes tegi selle tsükli jooksul läbi silmanähtava arengu. Klavan sekkub julgelt rünnakusse ning teeb seda väga edukalt ja efektiivselt. Samas julgustab ja õpetab mängu ajal kaaslasi. Tulevikus tõsine pretendent kaptenipaelale.


Konstantin Vassiljev – 10
9 mängu, 5 väravat, 2 resultatiivset söötu, 2 kollast kaarti
Kui koondis on teinud läbi silmanähtava arengu, on vaja ka vormistajat, kes kirsi tordile paneb. Selleks meheks sobib Vassiljev meie koondises nagu rusikas silmaauku, ja kes suudaks unustada reedest võiduväravat! Tema nime võiks juba praegu kirjutada kuldsete tähtedega meie jalgpalliajalukku.


Aleksandr Dmitrijev – 8
7 mängu, 2 resultatiivset söötu, 2 kollast kaarti
Tööloom keskväljal, kelle panust on aina rohkem hindama hakatud. Dmitrijevi ennastsalgavus ja kõva pingutus kaitsetöös lubab kälimehel Vassiljevil rünnakul võimsalt särada.


Sander Puri – 6
9 mängu, 1 väravasööt, 1 punane kaart
Eelmise valiksarja järel loodeti, et Puri võib tõusta lähiaastatel koondise säravaimate tegijate sekka, ent seda pole kahjuks juhtunud. Võõrsil Fääri saartelt saadud kaotuses oli just tema eestlaste suurim patuoinas. Siiski on tegemist koondise jaoks vajaliku mängumehega, kelle paremad aastad seisavad ees.


Martin Vunk – 7
6 mängu, 1 värav, 2 kollast kaarti
Valiktsükli alguses ebakindlalt esinenud poolkaitsja läks aina paremasse hoogu ja näitas, et Dmitrijevi või Vassiljevi kohtumisest eemale jäämine ei pruugigi olla nii suur katastroof. Kohtumises Põhja-Iirimaaga sai kirja oma esimese koondisevärava.


Dmitri Kruglov – 7
10 mängu, 1 väravasööt, 1 kollane kaart
Stabiilne mees vasakpoolkaitses, keda Rüütli alati usaldab. Selle tõestuseks alustas kõiki kohtumisi algkoosseisus. Jättes välja tihti sisse tulevad ebatäpsed tsenderdused, pole nurisemiseks rohkem põhjust.


Ats Purje – 7
8 mängu, 1 värav, 1 kollane kaart
Kindlaim vahetusmees. Oli kaheksaks kohtumiseks vahetusmängijana üles antud ja sai iga kord ka väljakule. Kõige tipuks ilus võiduvärav Sloveeniale.


Sergei Zenjov – 8
8 mängu, 2 väravat, 1 resultatiivne sööti, 2 kollast kaarti
Juba eelmises MM-valiktsüklis sähvatanud mees on 22-aastaselt kerkinud sisuliselt meie esiründajaks. Oma kiirusega suudab ta peavalu valmistada igale vastasele ning kogemuste lisandudes võib temast saada järgmine «vormistaja».


Tarmo Kink – 8
9 mängu, 2 väravat
Inglismaal hüüdnime Tallinna Torpeedo teeninud Kink võib väljakul olla küllaltki nähtamatu, kuid see-eest on võimeline ühe löögiga kohtumise kulgu muutma. Viimasel ajal teinud ka isukamalt kaitsetööd, ja muidugi värav Belgradis...  


Jarmo Ahjupera – 7
6 mängu
Pärast rasket ja pikka vigastuspausi teenis koduklubis heade esituste järel ka Rüütli usalduse. Kuigi esimene koondisevärav on lasknud ennast oodata, on ta Eesti koondise rünnakule toonud juurde mitmekülgsust.


Kaimar Saag – 6
8 mängu, 2 väravat
Avamängus Fääri saartega kerkis kangelaseks, kuid võõrsil sama vastase vastu oli tema üks patuoinaid. Valiksarja lõpu poole tema tähtsus vähenes.


Andrei Stepanov – 8
2 mängu
Vahepeal Rüütli usalduse kaotanud ja tihti koondise tegemisi kõrvalt vaadanud Stepanov oli mees õigel ajal õiges kohas. Sloveenias asendas vääriliselt Piiroja ja Põhja-Iirimaal esitas Rähni asemel ülikindla partii.


Taijo Teniste – 6
2 mängu
Tulevikumees, kellelt võib edaspidi koondise särgis juba rohkemat oodata. Kindel partii võidumängus Sloveeniaga.


Ülejäänud mehed
Mänguaega teenisid veel Andres Oper ja Gert Kams kahes kohtumises ning ühe mängu said kirja Andrei Sidorenkov, Alo Bärengrub, Karl Palatu, Sander Post ja Sergei Mošnikov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles