Marko Albert: ise tegin, hästi tegin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurnatud Marko Albert ületas finišijoone, käes Eesti sinimustvalge lipp.
Kurnatud Marko Albert ületas finišijoone, käes Eesti sinimustvalge lipp. Foto: kona.ironmanlive.com

Marko Alberti debüüti Hawaii Ironmanil ehk täispika triatloni MMil võib pidada üle ootuste edukaks. ­Pisut üle kaheksa ja poole tunni väldanud kannatus tõi 13. koha ning Eesti ajarekordi!
 


Pikka aega triatloni olümpiadistantsil tegusid teinud Alberti saavutuse väärtust suurendab ka teadmine, et 32-aastane sportlane läbis alles elu teise täispika distantsi. Albert kordas Eesti triatleetide parimat kohta Hawaiil ja parandas Ain-Alar Juhansoni kolme aasta tagust ajarekordit rohkem kui 11 minutiga. Uus tippmark on 8:35.18.

«Olen väga rahul. Ma ei kahetse midagi. Jätsin kõik endast rajale. Suurimat rahulolu pakub mõistagi korralik koht, kuid tähtsaks pean ka Juhansoni aja ületamist. Ise tegin, hästi tegin,» rääkis väsinud, ent õnnelik Albert mõni tund pärast finišit.

Enesetunde kohta kostis ta: «Kõndida ma eriti ei saa ega ausalt öeldes tahagi. Hea, kui öösel neli tundi magada saan. Siis võiks uuele päevale rõõmsalt vastu minna. Ametlik lõpupidu on järgmisel päeval, sinna lähen ainult selle pärast, et oma head sõpra Andreas Raelertit õnnitleda. Reisi Eestisse alustan teisipäeval. See oli teadlik valik, sest pean enne jalgu pisut putitama. Vastasel juhul oleks pikk lend äärmiselt piinarikas.»

Ujumises neljas aeg

Võistlus algas Albertile hästi – ta väljus pärast 3,8 km ujumist veest neljandana. «Tegin kõik selleks, et mehi maha raputada, kuid sellegipoolest oli mul 30 võistlejat sabas. See valmistas halva üllatuse. Hawaiil on kogu koorekiht kohal ja kehvemad ujujad olid avaalaks tõsiselt valmistunud,» rääkis Albert.

180 km rattadistantsiga kukkus Albert 21. kohale, pisut oli selles süüd ka mehel endal. «Hoidsin end meelega tahapoole, sest ei soovinud esimeste seas meeletut tempot arendada,» meenutas ta. «Hoidsin eesolijaga kenasti vahet (tuules sõit on keelatud – toim), sest ei tahtnud karistust saada, kuid ei märganud, kui ta vahe liiga suureks lasi. Ei hakanud kaotust tasa tegema hakkama, vaid keskendusin oma sõidule. Talitasin õigesti, sest vaid kaks kõva rattasõidu teinud meest, olid finišis minust ees.»

Rattasõidus suurim varu

42,195 km jooksul tekkisid Albertil rasked hetked 30.–37. kilomeetrini. Krampide teket soodustas tõsiasi, et eestlane kaotas ära soolakapslid ja osa energia­geele. «Reie tagakülg lõi mitmel korral valusaks, kuid seisma ma ei jäänud. Mul on krampide peletamiseks oma nipp – tõstan tempot ja venitan sammu pikemaks,» avaldas käte ümber jahutavaid varrukaid kandnud Albert. «Jooksumaa teises pooles hakkasid ratta seljas suurt kiirust arendanud mehed, selg ees, vastu tulema. Viimasel kahel kilomeetril suutsin kahest konkurendist mööduda.»

Esikoha pälvis alates 2008. aastast kolm korda Hawaiil võidutsenud Craig Alexander (38). Kaksikvõidu kindlustas Austraaliale Pete Jacobs, kolmas oli sakslane Andreas Raelert. Koht esitosinas jäi Albertil nelja minuti kaugusele. Kust tulevikus väärtuslikke minuteid näpistada?

«Ujumisega on kõik korras, sel alal peab Marko taset hoidma,» lahkas Alberti treener Jüri Käen. «Võtmekoht peitub rattasõidus. Kuna Marko on lühikest aega täispikale distantsile keskendunud, pole ta rattasõidu mahtu täis saanud. Selle arvelt tahame kindlasti areneda. Hea, et Marko suutis üle 40-kraadises kuumuses pea külmana hoida ega läinud kaasa rattasõidu tõmblemisega ja hoidis oma tempot.»

Hawaii Ironman
1.    Craig Alexander    (Austraalia)    8:03.56
2.    Pete Jacobs    (Austraalia)    8:09.11
3.    Andreas Raelert    (Saksamaa)    8:11.07
4.    Dirk Bockel    (Luksemburg)    8:12.58
5.    Timo Bracht    (Saksamaa)    8:20.12
6.    Mike Aigroz    (Šveits)    8:21.07
...
13.    Marko Albert    (Eesti)     8:35.18

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles