Sloveenid: Eesti muredele me ei mõtle

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ats Purjega heitlev Bojan Jokic (vasakul) eelistaks play-off’is näha pigem Serbia koondist.
Ats Purjega heitlev Bojan Jokic (vasakul) eelistaks play-off’is näha pigem Serbia koondist. Foto: AFP/SCANPIX

Täna hilisõhtul selgub, kas Eesti jalgpallikoondise imeline teekond jätkub ja novembris on võimalik mängida play-off’is. Selleks vajavad eestlased aga abi Sloveenialt, keda vaevavad oma probleemid.
 



Eelmisel suvel MM-finaalturniiril mänginud Sloveenia jaoks pole täna peale au enam midagi mängus, alagrupis neljandast kohast kõrgemale tõusta pole neil võimalik.

Siiski loodavad eestlased, et vaatamata sellele õnnestub sloveenidel Serbia alistada või viimasega viigistada ja seeläbi Eesti play-off’i aidata.

Keda näeksid siiski sloveenid alagruppi teisena lõpetamas, kas Eestit või Serbiat? «Sellest pole palju räägitud. Meie kaitsemängija Bojan Jokic, kelle vanemad on pärit Serbiast, sõnas siiski, et pigem eelistaks ta Serbiat, kuid lisas, et nende eesmärk on kindlasti võita,» sõnas Sloveenia televisioonis töötav Igor Evgen Bergant.

Kuigi Sloveenia on valdavalt üherahvuseline riik (83 protsenti elanikke on sloveenid – toim), on umbes pool jalgpallikoondisest pärit mõnest teisest endisest Jugoslaavia vabariigist. Tänaseks kohtumiseks meeskonda kutsutud meestest kuus on pärit Bosniast, neli Serbiast ja üks Horvaatiast.

Sloveenia loodab kodus edu

«Meil pole see eriti teemaks, viimane matš Itaaliaga oli meie jaoks palju olulisem kui nüüdne kohtumine Serbiaga. Serbiaga pole meil ühist piirigi,» lisas Bergant.

Kuigi Sloveenial täna enam midagi mängus ei ole, on kohtumine neile mitmel põhjusel oluline. Esiteks tuleb neil poolehoidjatele tõestada, et siiski osatakse jalgpalli mängida, senised koduväljakul näidatud tulemused vajavad parandamist.

Sloveenia on selles valiksarjas suutnud võõrustaja rollis olles alistada vaid Fääri saared, ülejäänud kolm kohtumist on kaotatud.

Ševtšenko ei tulnud

Peale selle on võit vajalik, kuna peatreener Matjaž Kek peab kaotuse korral tõenäoliselt ameti maha panema, kuid sealsete ajakirjanike sõnul ta seda veel teha ei tahaks.

«See on meie jaoks kahekümnes kohtumine mõne endise Jugoslaavia vabariigiga (Horvaatia, Serbia, Makedoonia, Bosnia, Montenegro – toim) ja seni ei ole me kordagi suutnud võita. Seega soovitakse homme (täna – toim) selles vallas kindlasti ajalugu teha,» täpsustas Bergant.

Sloveenia on pärast iseseisvumist näiteks Jugoslaavia või tema õigusjärglase Serbiaga varem kohtunud viiel korral ja seni on kõik matšid jäänud viiki – ühel juhul 3:3 ning neljal korral 1:1. Sellise tulemuse järel oleks Eesti koondise poolehoidjatel täna igatahes põhjust rõõmust õhku hüpata.

«Teame, et see mäng on Eesti jaoks väga oluline, kuid rohkem keskendutakse oma tegemistele, mitte teiste probleemidele. Mängijatel on üht-teist tõestada,» lisas Bergant.

Kuigi eestlaste saatus on täna Sloveenia kätes, tuleb ka meil Lilleküla staadionil väljakule minna ja pidada sõpruskohtumine järgmise suve EMi ühe korraldaja Ukrainaga, kes saabus eile Tallinna ilma oma suurima staari, seljavalu käes vaevleva Andrei Ševtšenkota. Kas on aga üldse võimalik kohtumisele keskenduda, kui kusagil mujal on kaalul Eesti koondise saatus?

«Tuleb rõhku panna mõnele asjale, et tähelepanu ei hajuks sinna, kus meist midagi ei sõltu,» lubas Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli mehed täies valmisolekus väljakule saata.

Jälgi kell 20 algavat Eesti-Ukraina ja kell 21.45 algavat Sloveenia-Serbia kohtumist postimees.ee-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles