Raudse kaitsega Iirimaad vaevavad ka omad probleemid

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa koondis pääses play-off'i pärast Armeenia alistamist. Nüüd minnakse vastamisi Eestiga.
Iirimaa koondis pääses play-off'i pärast Armeenia alistamist. Nüüd minnakse vastamisi Eestiga. Foto: SCANPIX

Paljude eestlaste soov sai eile täidetud, kui loosikausist tõmmati Eesti jalgpallikoondisele play-off’i vastaseks Iirimaa.


Kuulsa itaallasest treeneri Giovanni Trappattoni juhendamisel on iirlased sel aastal näidanud kaitses väga kindlat mängu ning viimases üheksas kohtumises on enda võrku lastud lüüa vaid üks pall.

Kui märtsis jäädi sõpruskohtumises 2:3 alla Uruguayle, siis vahepeal suudeti kaheksas matšis järjest puur puhtana hoida ja alles teisipäeval suutis Armeenia nende värava lahti muukida. Iirimaa on sel aastal mänginud ka Põhja-Iirimaaga ning neid õnnestus Dublinis loputada kogunisti 5:0.

Play-off’i eel on ka iirlastel probleeme ning Tallinnas toimuvast kohtumisest jääb mängukeelu tõttu kindlasti kõrvale nende ründetuus Kevin Doyle, kes valiksarjas lõi kaheksa kohtumisega kaks väravat.

Samuti on kahtlane nende vast suurima staari Robbie Keane’i osalemine.

Kvalifikatsioonimängudel üheksa matšiga viis väravat löönud mees rebestas reie tagakülje lihaseid ning teda ähvardab kuu aja pikkune mängupaus.

«Saame rohkem teada kümne päeva pärast,» ütles kogenud ründaja. «Pean järgmisele uuringule minema ja loodetavasti on seis siis juba parem. Esimese uuringu tegin vahetult pärast mängu ja pilt ei pruukinud adekvaatne olla. Ilmselt on tegemist nelja- kuni kuuenädalase vigastuspausiga.»

Kui Eesti jalgpallikoondis jõudis esimest korda play-off’i, siis Iirimaa on turniiri sellises faasis vana külaline. Siiski pole neil seal kõige paremini läinud ning pinge all on enamasti libastutud.

Kindlasti mäletavad kõik, kuidas Iirimaa jäi kaks aastat tagasi play-off’is alla Prantsusmaale. Tähelepanu keskpunkti tõusis prantslaste ründaja Thierry Henry, kes mängis otsustava värava eel käega.

Iirimaa ainus edu play-off’is pärineb 2002. aasta MM-valikturniirilt, kui nad alistasid Iraani. Euroopa meeskondadele on nad aga alati kaotanud.

Iirimaa on pidanud tunnistama Hispaania (1966. aasta MM), Hollandi (1996. aasta EM), Belgia (1998. aasta MM), Türgi (2000. aasta EM) ja Prantsusmaa (2010. aasta MM) paremust.

IIRIMAA

• Koht FIFA edetabelis: 29

• Suurimad staarid: Shay Given (35-aastane, Aston Villa), John O’Shea (30, Sunderland), Stephen Kelly (28, Fulham), Damien Duff (32, Fulham), Aiden McGeady (25, Moskva Spartak), Kevin Doyle (28, Wolverhampton), Robbie Keane (31, Los Angeles Galaxy).
 
• Peatreener: Giovanni Trappattoni (Itaalia)

• Parim saavutus EMil: alagrupiturniir (1988).

• Parim saavutus MMil: veerandfinaal (1990).

Iirimaa kohtumised valiksarjas:

Armeenia – Iirimaa 0:1

Iirimaa – Andorra 3:1

Iirimaa – Venemaa 2:3

Slovakkia – Iirimaa 1:1

Iirimaa – Makedoonia 2:1

Makedoonia – Iirimaa 0:2

Iirimaa – Slovakkia 0:0

Venemaa – Iirimaa 0:0

Andorra – Iirimaa 0:2

Iirimaa – Armeenia 2:1

Iirimaa saavutas alagrupis 21 punktiga teise koha. Esimene oli Venemaa 23 silmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles