Kaotad, palju tahad, aga välja ei lange. Pohlak: võimatu!

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõukad välisinvestorid tugevdavad jõudsalt klubisid, kuid kipuvad oma reegleid tegema. Pildil pururikaste omanikega Manchester City mängijad.
Jõukad välisinvestorid tugevdavad jõudsalt klubisid, kuid kipuvad oma reegleid tegema. Pildil pururikaste omanikega Manchester City mängijad. Foto: AP/Scanpix

Kuigi Inglismaa jalgpalli kõrgliiga rikkad välisinvestorid püüavad Pre­mier League’i alustalasid raputada, seisab nende teel mitu takistust. Eesti jalgpalliekspertide sõnul on need ületamatud.



Eelmisel nädalal tekitas Briti meedias tormi  Premier League’i treenerite liidu tegevjuhi Ri­chard Bevani sõnavõtt sealset liigat ähvardavate ohtude kohta. Bevani sõnul võidakse välismaiste klubiomanike massilise sissetoomise tõttu varsti olla olukorras, kus kohaliku kõrgliiga koosseis külmutatakse.

Bevan märkis, et juba praegu sooviks mitu Premier League’i klubides juhtpositsioonil olevat võõramaalast muudatuse läbi viia ning välisraha sissevoolu jätkudes võiks see peagi reaalsuseks muutuda. «Kui veel neli-viis klubi välismaalastest omanike alla lähevad, võib see teoks saada,» kommenteeris Bevan eelmisel nädalal.

Inglismaa jalgpalli surm

See tähendaks olukorda, kus samamoodi kui USA profiliigadas alustavad igal aastal tiitliheitlust samad meeskonnad – väljakukkujaid poleks ning madalamates liigades pallivatel klubidel ei tekiks võimalustki kõrgemale rühkida. Niisiis võiks näiteks klubi A kaotada kõrgliigas kõik ja klubi B esiliigas võita kõik matšid, kuid sellest ei muutuks liiga osas midagi.

Bevani väljaütlemised said Inglismaa meedias kõva vastukaja osaliseks. Endine Inglismaa koondise ja Londoni Arsenali mängija Ian Wright reageeris kuuldusele väga emotsionaalselt.

«Ma tõesti kardan Inglismaa jalgpalli pärast. Peame hoolitsema selle eest, et hullud ei saaks meie liigas ülevõimu. Kui nii läheb, siis Premier Lea­gue sureb,» kirjutas Wright The Suni veergudel.

Üles ärritati teisedki Inglismaa jalgpalli võtmeisikud. Manchester Unitedi legendaarne loots Sir Alex Ferguson nimetas seesugust võimalikku muudatust enesetapuks, Wigani omanik Dave Whelan kinnitas, et kui midagi sellist peaks vastu võetama, siirduks ta ise vabatahtlikult madalamatesse liigadesse. Käsi ei plaksutanud isegi tänavuseks hooajaks esiliigasse kukkunud West Hami juht David Sullivan. «See rikuks meie ajaloo ja traditsioonid,» arvas Sullivan.

Eesti Jalgpalli Liidu juht Pohlak nägi sellist olukorda ette. Ta meenutas mõne aasta tagust seika, kus Premier League’i president kiitles, et tema eesmärk on saada kõikide klubide etteotsa välisomanikud, et saareriiki külastaksid veelgi suuremad rahalaevad veelgi tihedamini.

«Seepeale ütlesin talle, et siis teil alles probleemid algavad. Ta nägi asja pelgast finantsaspektist ja sedagi väga lühikeses perspektiivis, kuid Premier League’i alustala ei ole mitte raha, vaid traditsioon,» arvas Pohlak, kes oleks selles olukorra tuline vastane. «Selline muudatus oleks jalgpallile väga halb.»

UEFA-l vetoõigus

Ka Inglismaa Championshipi ehk tugevuselt teise liiga klubis Middlesbrough’s palliv Eesti koondislane Tarmo Kink ei usu, et ajalooliselt nõnda tähtsas vutiriigis selline kannapööre tehakse, kuna juba praegu mängib Championshipis, aga ka Lea­gue One’is (tugevuselt kolmas liiga) pikkade traditsioonidega klubisid.

«Nii rikkaliku traditsiooniga liigas ei saa selline asi läbi minna. Mina seda küll ei usu. Minu meelest ütles Ferguson väga hästi, et see oleks lollus,» kommenteeris Kink.

Et Inglismaa esiliiga muutuks ka jalgpalluri jaoks märksa vähem ahvatlevaks kui praegu, Kink eriti ei usu.

«Eks sellisel juhul hakkaks ka esiliigas rohkem raha liikuma ja kui ikka saad hea lepingu, võib seal mängida küll, kuid ma ei usu, et just fännid ja treenerid sellel läbi laseks minna. Muudatusele on liiga palju vastaseid,» arvas Kink.

Pohlak kinnitas, et kui isegi välisomanikud saavutavad saareriigis nõnda suure ülevõimu ning kavatsevad kardinaalseid muudatusi tegema hakata, seisab sellele vastu Euroopa alaliit. Eesti vutiisa ei pea võimalikuks, et kusagil Vanas Maailmas selline asi läbi läheks.

«UEFA põhimõte on liigade sportlik loogika ehk seda ei lasta mitte mingil juhul läbi,» kinnitas Pohlak, kelle sõnul kaalub nimetatud organisatsioonide mõjuvõim kõik teised üle. ­«UEFA saab sellistele püüdlustele rahulikult veto panna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles