Dopingupatune Kalmus järgis rahvusvahelisi tavasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Kalmus
Marek Kalmus Foto: Raigo Pajula

Varemgi keelatud ainetega patustanud kulturist Marek Kalmus andis pärast Eesti meistrivõistlusi taas kord positiivse dopinguproovi.


Kalmus ei salanud, et on dopingut tarvitanud, kuigi 29. det-sembril on temal ja ka teisel patustajal Valter Olonenil Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidus võimalik B-proovi taotleda ning seletusi anda.



«Üritasin sel korral mängida samade reeglite järgi, mida järgivad teiste maade sportlased, kes medalikonkurentsis kaasa räägivad, ja vaadata, mis siis saab. Ükski teine riik peale Eesti ei tee kulturismis riigisiseseid ja võistlusväliseid kontrolle,» tunnistas Kalmus ja lisas, et rahvusvahelisel tasemel tippu jõudmiseks ainult korralikust režiimist alati ei piisa.



«On üsna lapsik loota, et kohupiima ja kartuliga paisub su biitseps 57-sentimeetriseks,» lisas Kalmus. «Kulturism on ju tsirkus, rahvas tahab kloune näha. Kes seda ala liiga tõsiselt võtavad, võiks valida näiteks klassikalise tõstmise. Seal on tulemuste selgitamine konkreetne.»



Dopingupatune Kalmus leidis, et Eesti Kulturismi Liit ajab küll iga-aastase testimisega


õiget asja, kuid kokkuvõttes ei muuda see kulturismi mujal maailmas. Paratamatult on alaga seotud suur toidulisandite äri ning suured, keelatud ainetega üles pumbatud sportlased on enamasti tööstuste reklaamnägudeks.



«Mul on kahju, et nii läks. Eestis tehakse õigesti, aga nii ei saa me kahjuks kunagi medaleid. Muu maailm lihtsalt ei tule kunagi selle mõtteviisiga kaasa, kuna ala on liiga palju äriga seotud. Kui MMil hakataks testima kõikides kategooriates kolme esimest, siis tase läheks niivõrd viletsaks, et asi lihtsalt ei müüks enam. Suured kollid, kes kasutavad keemiat, reklaamivad ju neid toidulisandeid,» selgitas Kalmus.



Mees lisas, et isegi kui aeg-ajalt kulturismi MMil dopinguga patustajaid avastatakse, siis palju tihedamini pigistatakse silm selle koha pealt kinni. «Eks seda on ka ala sees näha, et kes on kasulikud mehed, need ei jää kunagi vahele. Eesti ajab loomulikult õiget asja, aga nii väike maa ei suuda mõjutada maailma arvamust sellel alal. Mitte kunagi ei hakata MMil testima esimest kuut või isegi kolme.»



Eesti Kulturistide Liidu juhatuse liikme ja ühtlasi ka Kalmuse treeneri Indrek Otsuse jaoks oli juhendatava positiivne A-proov vägagi ebameeldiv üllatus. «See on muidugi kahetsusväärne. Asja kurb külg on, et iga selline juhtum heidab paratamatult varju kogu alale ning teenimatult ka sportlastele, kes pole kunagi keelatud aineid kasutanud. See on väga kurb,» sõnas Otsus. «Ma absoluutselt ei eita, et dopingu tarvitamine on probleem. See ongi põhjus, miks vähemalt Eesti Kulturismi Liit on testimisprotseduuri väga tõsiselt ette võtnud.»



«Varas on see, kes vahele jääb. Ega me ei saa enne kedagi süüdi mõista, kui ta on vahele jäänud,» lisas Otsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles