Kohus lasi Piiroja Fredrikstadis asuvad varad arestida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raio Piiroja
Raio Piiroja Foto: Toomas Huik


Fredrikstadi kohus lasi Eesti jalgpallikoondislase Raio Piir­oja Fredrikstadis paiknevad varad arestida, kuna mängijat kahtlustatakse maksudest kõrvalehiilimises. Piiroja ise eitab süüdistusi.



Piiroja mängis FK Fredrikstadi (FFK) ridades seitse aastat, suvise üleminekuakna viimasel hetkel siirdus aga Eesti koondise kapten Hollandi kõrgliigasse Vitesse Arnhemi ridadesse.

Norra päevaleht Aftenposten kirjutas eile, et Norra maksuameti hinnangul on Piirojal maksmata makse 1 004 172 Norra krooni (üle 129 000 euro) eest ning seetõttu andis Fredrikstadi ringkonnakohus kolm nädalat tagasi loa arestida Piiroja Fredrikstadis paiknevad varad. Lisaks tuleb Piirojal tasuda 2150 Norra krooni (umbes 277 eurot) menetluskulude katteks.

Kui Piiroja 2007. aastal FFKga lepingut pikendas, väitis ta, et tema aastapalk on 600 000 Norra krooni (üle 77 000 euro), kuigi ta oli klubi üks tähtmängijaid. Mõne aja pärast kandis FFK Piirojat esindavale Eesti agentuurile Sport & Net Grupp miljon Norra krooni (ligi 129 000 eurot), mis väidetavalt oli mõeldud selleks, et otsida Baltikumist uusi andekaid mängijaid, kuid otsingud vilja ei kandnud.

Fredrikstadi kohtu hinnangul pole suudetud tõestada, et rahaülekanne tehti ärilistel eesmärkidel, vaid pigem hoopis sooviga hiilida kõrvale maksude maksmisest. Aftenposten kirjutab, et Piiroja agentuur kandis raha edasi tema endisele koduklubile FC Florale, kust see osade kaupa stipendiumi kujul Piirojale kanti.

«Kohtu hinnangul on see äärmiselt tõenäoline, et üle kantud summa oli tegelikult Raio Piiroja palgaks,» seisis kohtudokumentides. «Eriti arvestades Piiroja väikest palganumbrit ja seda, kuidas raha üle kanti.»
Piiroja ise aga eitab sääraseid süüdistusi. «Ma pole midagi valesti teinud, see on FFK, minu vana klubi ja agentuuri vaheline asi,» sõnas Piiroja Aftenpostenile.

Ka Postimehega vesteldes oli Piiroja nõutu. «Just loen sellest lehtedest,» lausus ta, tunnistades, et tal polnud varade arestimisest aimugi. «Tundub nii, et on arestitud, aga mina ei teadnud sellest midagi. See on juba nii vana asi, mis kipub igal aastal üles tulema. See on nii pikk vaidlus ja see on ikka veel pooleli.»

Piiroja sõnul on kogu asjaajamine võrdlemisi kummaline, kuna peamiselt on ta kõigest teada saanud meedia vahendusel. «Viimased kolm-neli aastat olen sellest ainult ajalehest lugenud, millegipärast Norras klaaritakse kõigepealt asja pressis,» imestas Piiroja.

«Nii on raske tegutseda, kui ei ole mingeid pabereid, aga ehk nüüd saame ka mingi ametliku paberi ja siis oskame sellele ka vastata. Igatahes ma ei näe küll praegu põhjust, miks ma kartma peaksin, ma ei ole midagi valesti teinud.»

Aftenposteni andmetel peaks kogu loos selgus saabuma alles umbes aasta pärast, seni kedagi otseselt süüdi mõistetud pole. Piiroja varad arestiti selle eesmärgiga, et ta enne juhtunu lõppemist ei saaks raha Norrast välja viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles