Eesti suusatajad suudavad taas medaleid jahtida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Mae lõpetas eestlaste jaoks väga edukaks kujunenud Tour de Ski 12. positsioonil.
Jaak Mae lõpetas eestlaste jaoks väga edukaks kujunenud Tour de Ski 12. positsioonil. Foto: Toomas Huik

Eesti suusatamine on taas maailmakaardil. Edukas esinemine Tour de Ski’l süstis Eesti meestesse eneseusku, mis lubab järgmistel võistlustel minna jahtima kõrgeimaid kohti.




«Kõikide sõitudega võib rahul olla. Enne Touri oli miinimum­eesmärk tulla 30 hulka,» õhkas kokkuvõttes 12. positsioonil lõpetanud Mae väsinult. «Juba proloog oli üle mitme aasta esimest korda, kui suutsin ka uisu eraldistardis 30 hulka sõita. Siinsed uisusprindid olid kindlasti ühed parimad, mis üldse elus sõitnud olen. Igas päevas oli midagi positiivset.»


Hoolimata sellest, et üldkokkuvõttes ei mahtunud ükski eestlane kümne parima sekka, jäid üle pika aja kõik koondislased Tour de Ski’ga rahule.



Kuue võistluspäeva jooksul pakkusid Eesti mehed tippudele pidevalt konkurentsi ja lõpparvestuses särasid kolm Maarjamaa suusatajat 20 parema seas – Aivar Rehemaa lõpetas 17. positsioonil ning haigusega kimpus olnud Andrus Veerpalu jäi 20. kohale.



«Jäime tulemusega igati rahule. Jaagul polnud ka kümnes koht kaugel, aga sellest ei saa lasta ennast väga häirida. Pealegi, esmakordselt ajaloos kuulub FISi kuuma rühma korraga kolm Eesti meessportlast. See on fantastiline saavutus ja näitab stabiilsust,» arutles suusakoondise peatreener Mati Alaver. «Klassikadistantsidel sõitsid meie sportlased kõigil võistluspäevadel hästi. Midagi pole küll garanteeritud, aga õnnestunud lõppettevalmistuse korral on meil kõik eeldused naasta Liebereci MMil medaliriikide hulka.»



Ka Mae nõustus, et senisel hooajal on Eesti suusatajad näidanud, et kõrged kohad on taas käeulatuses.



«See aasta näitab, et heal päeval võib keegi meist poodiumile jõuda küll. Siit on hea edasi minna. Oleme võimelised tippudega võidu sõitma,» sõnas Mae.



Erakordselt rõõmus oli 20 hulka maandumise üle Rehemaa, kes kahel eelneval aastal mitmesuguste hädade tõttu Tour de Ski sootuks pooleli jättis.



«Ei julgenud eriti lootusi hellitada. Arvasin, et koht 30 seas oleks juba ülikõva. Kindlasti poleks hooaja alguses uskunud, et nii hästi läheb,» tunnistas Rehemaa.



Eile toimunud viimane etapp, 11 kilomeetri vabatehnika jälitussõit kulges enamjaolt ülesmäge ning Rehemaa teatas, et tegemist oli ühe raskeima võistlusega karjääri jooksul.



«Kui enne nõlva vaatasin, et täitsa normaalne, siis sada meetrit pärast tõusu teadsin, et ei jõua teistega kaasa minna,» kirjeldas Rehemaa, tunnistades, et võttis kätest-jalgadest välja viimase. «Viimane suur tõus oli selline, et üles ei julgenudki vaadata. Alles siis, kui nägin silti, mis näitas et 800 meetrit on lõpuni, teadsin, et jõuan üles. Kui üle finišijoone jõudsin, siis oli tunne, et rohkem polekski enam suutnud.»



Mae võttis sõitu märksa rahulikumalt, kuna läbis distantsi kolmandat korda ja teadis eelnevast kogemusest, mida oodata.



«Midagi üle mõistuse käivat polnud. Kui seisund on parem, on sinna natuke kergem minna,» selgitas Mae, kuid lisas, et kindlasti sõitsid võistlejad distantsi viimast osa viimase piiri peal. «Kogu aeg peab oma piire jälgima ja kompromissi otsima, et mitte päris seisma jääda. Kuigi vaim läheks esimestega kaasa, lükkab organism pidurid peale. Ei saa ju ennast surnuks sõita.»



Kuigi Mae kaotas kokkuvõttes viimase sõiduga kolm kohta, tunnistas mees, et rohkemat olnuks patt tahta. Lõpus lihtsalt ei jagunud enam jõudu.



«Tagantjärele tark olles leiad ikka mõne koha, kus oleks võinud natuke paremini õnnestuda, aga kokkuvõttes kindlastihea tulemus,» kirjeldas Mae.



Vaid päeva jagu varem said eestlased hakkama aga suurepärase klassikasõiduga. 20-kilomeetrisel ühisstardiga distantsil lõpetasid Mae, Rehemaa ja Veerpalu peaaegu üksteise kandadel üheksanda, kümnenda ja 11. kohaga. Lisaks näitas oma parimat sõitu elu esimesed MK-sarja punktid kogunud nooruke Algo Kärp, kes lõpetas 21. positsioonil.



«Eilne (laupäevane – toim) päev oli meile kindlasti väga hea. Andrus ja Jaak sõitsid oma tuntud headuses ning Aivar näitas sellel tuuril juba mitmendat korda, et ta on üks nendest noorematest meestest maailma suusatamises, kes praegustele liidritele jõuliselt ja sihipäraselt kuklasse hingab,» polnud Alaver kiitustega kitsi.



«Väga hea meel oli ka Viljandimaa noormehe Algo Kärbi üle, kes võttis karjääri esimesed MK-punktid. Eilse sõiduga näitas Algo kindlasti, et temas on ainest tõusta lähiaastatel rahvusvahelise klassiga suusatajaks,» lisas Alaver.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles