Rahapuudus ähvardab naiste korvpallikoondise EMi

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti korvpallikoondise üks liidreid Viive-Kai Rebane (palliga).
Eesti korvpallikoondise üks liidreid Viive-Kai Rebane (palliga). Foto: Peeter Langovits

Suve hakul kauni mänguga korvpalli EMi B-divisjonist välja murdunud Eesti naiste koondisel võib jääda  «päris» valiksarjas mängimata, kuna alaliidul napib kulukal turniiril osalemiseks raha. «Kui sul pole bussipileti ostmiseks raha, ei saa sa ju sõita,» viitas korvpalliliidu president Peep Aaviksoo olukorra keerukusele.



Korvpalli EM-valiksarjas võetakse kasutusele uus süsteem, kus koondised loositakse kuueliikmelistesse alagruppidesse. See tähendab aga kokku kümmet mängu, mis omakorda tähendab kulutuste hüppelist kasvu. Seni pidas naiskond suve jooksul vaid neli EM-mängu.

Alaliidu jaoks muudab olukorra keerulisemaks seegi, et täpselt sama palju mänge ootab ka meeste koondist.

Aaviksoo sõnul on Eesti korvpallis prioriteet meeste koondis, kuid: «Me teeme kõik, et ka naised saaksid EMil osaleda. Registreerimine on tehtud ja pühapäevane loos näitab, kes tulevad vastasteks ja kui kallid sõidud naisi ootavad.»

Esialgsete arvutuste järgi küündib naiskonna EM-valiksarja eelarve 92 000 euroni. See sisaldab kõige hädavajalikumat, isegi treeningulaagreid pole selles kavas rohkem kui üks viiepäevane kogunemine.

Ülejäänud harjutuskorrad tuleks teha õues üldkehalist vormi timmides või leida kusagilt odava üürihinnaga pallisaal.

Mõistagi muutuks olukord lihtsamaks, kui valikturniiri vastased tuleksid lähivälismaalt, kuhu saab sõita bussiga.

Samas pole välistatud ka võimalus, et ees ootavad pikad ja kallid lennureisid Balkanile või muudele kaugetele maadele. Korvpalliliidu peasekretär Karel Loide näeb sellisel juhul lahendust odavlennufirmade ja bussireiside ühitamises.

Kallid on ka kodumängud, kus suure osa rahast neelavad kosmilist tasu saavad kohtunikud. Samas ei hiilga Eesti naiste korvpall suure publikuhuviga ning piletitulust ei õnnestu peaaegu midagi tagasi teenida.

Üleleile arutas koondiste EMile saatmist korvpalliliidu juhatus. Naiste kohta otseselt eitavat otsust ei tehtud, kuid tõdeti, et raha selleks projektiks praegu ei ole ja kindlat jah-sõna ei söendanud neiste osalemise kohta öelda.

«Õnneks on meil veel aega sponsoritega tegeleda ja raha juurde otsida,» märkis Aaviksoo. «Samas teame ju kõik valitsevat majanduslikku olukorda. Ettevõtted pigem võtavad spordist oma raha välja või pakuvad toetuseks väikeseid summasid. Täna ei oska ju keegi öelda, milline on seis aasta pärast.»

Toetajate suhtes olevat aga Eesti korvpallis seis koguni nii keeruline, et esialgu puudub järgmiseks suveks peasponsor ka Eesti meeste koondisel, naistest rääkimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles