Norra maksuamet pöördus Raio Piiroja asjus politseisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raio Piiroja
Raio Piiroja Foto: Toomas Huik

Maksudest kõrvalehiilimises kahtlustatava Eesti jalgpallikoondislase Raio Piiroja juhtum on jõudnud politseisse – Norra maksuamet esitas oma uurimise tulemused politseile, kes peab tuvastama, kas tegemist on ka kriminaalkuriteoga.



Meenutuseks – kaks nädalat tagasi kirjutas Norra päevaleht Aftenposten, et Norra maksuameti hinnangul on Piirojal maksmata makse 1 004 172 Norra krooni (üle 129 000 euro) eest ning seetõttu andis Fredrikstadi ringkonnakohus kolm nädalat tagasi loa arestida Piiroja Fredrikstadis paiknevad varad.

Kui Piiroja 2007. aastal FK Fredrikstadiga (FFK) lepingut pikendas, väitis ta, et tema aastapalk on 600 000 Norra krooni (üle 77 000 euro), kuigi ta oli klubi üks tähtmängijaid. Mõne aja pärast kandis FFK Piirojat esindavale Eesti agentuurile Sport & Net Grupp miljon Norra krooni (ligi 129 000 eurot), mis väidetavalt oli mõeldud selleks, et otsida Baltikumist uusi andekaid mängijaid, kuid otsingud vilja ei kandnud.

Fredrikstadi kohtu hinnangul pole suudetud tõestada, et rahaülekanne tehti ärilistel eesmärkidel, vaid pigem hoopis sooviga hiilida kõrvale maksude maksmisest. Aftenposten kirjutas, et Piiroja agentuur kandis raha edasi tema endisele koduklubile FC Florale, kust see osade kaupa stipendiumi kujul Piir­ojale kanti.

«Kohtu hinnangul on see äärmiselt tõenäoline, et üle kantud summa oli tegelikult Raio Piiroja palgaks,» seisis kohtudokumentides. «Eriti arvestades Piiroja väikest palganumbrit ja seda, kuidas raha üle kanti.»

Eile kirjutas Aftenposten, et maksuamet pöördus juhtumi asjus politseisse. «Võin kinnitada, et politsei on saanud meedias kajastatud Piiroja juhtumi dokumendid,» tunnistas Østfoldi prokurör Kåre Solvoll.

Aftenposteni andmetel on praegu politsei huviorbiidis üksnes Piiroja, aga kuna asjasse on segatud ka Fredrikstad, Piirojat esindav agentuur ja tema endine koduklubi FC Flora, ei pääse tõenäoliselt nemadki politsei uurimisest.

Tähelepanuväärne on aga see, et kui varem räägiti miljonist Norra kroonist, on nüüd väidetav maksuvõlg peaaegu kahekordistunud – esialgsele summale on lisatud tulumaks ja sotsiaalmaks ning niimoodi tuleb kokku ligi kaks miljonit Norra krooni.

«Kui see summa vastab tõele, on tegemist väga suure hulga rahaga ning see muudab kogu asja märksa tõsisemaks,» nentis Solvoll. «Politsei pole veel ametlikku uurimist algatanud, praegu püüame välja selgitada, kas toime on pandud kuritegu. Sellisel juhul hakkame põhjalikult uurima ning esitame süüdistuse kõigile asjasse segatud inimestele. Saime materjalid alles vahetult enne nädalavahetust ja meil läheb nende läbitöötamiseks aega.»

Piiroja ise polnud vahepealsete arengutega kursis. «See jama on juba neli aastat kestnud. Praegu pole maksuamet ise ka otsusele jõudnud, mida teha,» sõnas Piiroja Postimehele. «Minule pole ühtegi nõuet tulnud ja enne ei kavatse ma ise ka midagi ette võtta, kui maksuamet on mingi otsuse vastu võtnud.»

Piiroja juhtumi kronoloogia:

August 2004: Piiroja sõlmis Fredrikstadiga lepingu. Mängija enda sõnul oli aastapalk 360 000 Norra krooni.

August 2007: Piiroja pikendas Fredrikstadiga lepingut. Tema enda sõnul määrati aastapalgaks 600 000 Norra krooni. Samal ajal sõlmis Fredrikstad lepingu Piirojat esindava agentuuriga, et leida Baltikumist uusi tähti.

August 2009: Dagbladet avaldas, et Fredrikstad kandis aasta jooksul Piiroja agentuurile miljon Norra krooni, hoolimata sellest, et uute mängijate otsingud ei kandnud vilja. Norra maksuamet hoiatas, et uurib, kas tegemist võib olla hoopis varjatud palgaga.

August 2011: Maksuamet tõstatab uuesti teema. Piiroja müüdi Vitessesse.

Oktoober 2011: Piiroja Fredrikstadis asuvad varad arestitakse. Kahtlustatakse, et Eestisse tehtud rahaülekannetega sooviti vältida maksude maksmist.

November 2011: Norra maksuamet edastas oma uurimise Østfoldi politseile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles