Konstantin Vassiljev - kümnendiga aasta kodanikuks

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal Eesti aasta jalgpalluriks valitud Konstantin Vassiljev koos abikaasa Janaga pärast mängumehe aasta kodanikuks kuulutamist.
Eelmisel aastal Eesti aasta jalgpalluriks valitud Konstantin Vassiljev koos abikaasa Janaga pärast mängumehe aasta kodanikuks kuulutamist. Foto: Toomas Huik

2002. aastal keeleeksami teinud ja Eesti kodakondsuse saanud Konstantin Vassiljev on järgnevalt saavutanud ja ühendanud rahvast rohkem kui enamik. Eile sai ta aasta kodanikuks.



Kahel aastal järjest meie parimaks jalgpalluriks tunnistatud Vassiljev oli eile mõnevõrra uudses olukorras. Tänavu ajalugu teinud Eesti koondise mängumootorit tunnustas kultuuriministeerium aasta kodaniku tiitliga.

«Väga imelik ja omapärane on selles seltskonnas olla. Kui saad mõne jalgpallialase auhinna, siis ikka tead, kes kõik on sinu kõrval. Siin on inimesed, keda tavaliselt näed telekast,» kirjeldas Vassiljev. «Aasta jalgpalluri tiitel on tunnustuseks tööle, mida olen terve elu teinud. Aasta kodaniku tiitel on mingil moel auhind tervele elule. Järgmised 50 aastat peavad seda tõestama.»

Tänavuse aasta kodaniku motoks on «Kodanikuks kasvanud» ja selles vallas on Vassiljev eeskujuks paljudele. Suvel 27-aastaseks saanud poolkaitsja, kes ei ole sünnijärgne Eesti kodanik, sooritas 2002. aastal vajalikud eksamid ja sai seejärel esindada meie U-19 koondist. Sealt järgemööda edasi sammudes on ta jõudnud tähelepanu keskpunkti.

«Tunne on selline, et alati kui Eestisse tulen, siis maandun kodus. Pere ootab mind siin,» tunnistas karjääri jooksul pikalt Sloveenias ja nüüd viimastel kuudel Venemaal klubijalgpalli mängiv Vassiljev.

Keskkooli hõbemedaliga lõpetanud poolkaitsjat kutsutakse jalgpalliringkondades tihti professoriks. Kui Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak on rõhutanud, et meie eesmärk on kasvatada tarku ja intelligentseid mängijaid, siis praegusel juhul on Vassiljev parim näide.

Poolkaitsja lihtsus ja siirus ning eelkõige meeskonna ja tema kõrval olevate kaaslaste kiitmine on ta viinud ka inimeste südametesse.

Eestis on tihti olnud kombeks, et rahva seas armastatud sportlast võetakse kui üht omadest. Samamoodi on läinud ka meie jalgpallikoondise mängumehega, kelle kohta öeldakse tihti lihtsalt «meie Kostja». «Ikka on meeldiv, kui öeldakse ja kirjutatakse,» tunnistas mängumees.

Erinevalt näiteks korvpallist, võrkpallist ja käsipallist on Eesti jalgpallikoondises olnud palju ka vene rahvusest mängijaid. Seda arvesse võttes ning lisades siia head tulemused, on vutti toodud integratsiooni koha pealt positiivseks näiteks.

«Jalgpalliseltskond on väiksem kui riik ja kõigil on ühinemiseks üks põhjus. Kõik koondisesse tulevad mehed tahavad alati ühte asja,» tunnistas Vassiljev, et oluline on ühtne eesmärk ja püüdlemine selle poole, mitte rahvus.

Nagu vanasõnagi ütleb, et kaks kolmandata ei jää, siis teatavasti kuulutatakse aasta lõpus välja ka aasta parim meessportlane. «Ma loodan, et jalgpallikoondis saab aasta meeskonna tiitli.

Individuaalne auhind pole nii tähtis. Neid olen sel aastal juba saanud. Tunnustust väärib terve koondis,» jäi mängumees eestlastele iseloomulikult tagasihoidlikuks.

Vassiljevil algab puhkus ja seejärel olelusvõitlus

Augustis Venemaa jalgpalliklubi Permi Amkariga liitunud Konstantin Vassiljevil on nüüd ees pikem puhkus, töökohustused ootavad teda alles uuel aastal. Talvepausi järel ootab esimene liigamäng Permis alles 3. märtsil.

«Meeskond koguneb treeninguteks taas 10. jaanuaril,» sõnas homme puhkusele sõitev poolkaitsja. «Suvel ei saanud ma sel aasta üldse puhata ning seega on praegune aeg minu jaoks oodatud. Saan nüüd rahulikult koos perega olla.»

Permis pole Eesti koondise mängumootori karjäär kulgenud sama hoogsalt kui koondise ridades. Venemaa kõrgliigas on ta väljakule saanud seni viies kohtumises ja kokku viibinud seal 144 minutit. Seega näeb poolkaitsja ettevalmistusperioodi hea võimalusena ennast peatreenerile paremast küljest näidata.

«Võib öelda, et minu jaoks hakkab kõik nullist. Leping on klubiga küll varasemast olemas, kuid nüüd pean ennast treenerile tõestama,» tõdes Vassiljev. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles