Maailma tugevaima jalgpalliliiga tõehetk

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa liigas suurepäraseid esitusi näitav Manchester City pole Meistrite liigas suutnud samasugust taset hoida.
Inglismaa liigas suurepäraseid esitusi näitav Manchester City pole Meistrite liigas suutnud samasugust taset hoida. Foto: SCANPIX

Inglismaa jalgpalli kõrgliigat peetakse enamasti maailma parimaks. Sealsete klubide ja mängijate tase, liiga atraktiivsus, ringleva raha hulk ning suur ülemaailmne fänniarmee annab selleks küllaldaselt põhjust. Tulemused seda teooriat aga siiski ei toeta.



Meistrite liigas peetakse sel nädalal viimased alagrupimängud ja Inglise klubidest on endale seni edasipääsu taganud vaid Londoni Arsenal. Kõrvutades neid uute mängijate ostudeks suuri summasid kulutavate Manchester Unitedi, Manchester City ja Londoni Chelseaga, võib tõdeda, et hooaja eel peeti just Arsenali võimalusi sellest nelikust kõige täbaramaks.

Lisaks avaldati eile kolme palluri nimed, kelle hulgast valitakse maailma parim mängija. Sarnaselt eelmise aastaga on nominentideks Hispaania kõrgliigas pallivad mehed – sel korral selgub võitja FC Barcelona pallurite Lionel Messi ja Xavi ning Madridi Reali pallivõluri Cristiano Ronaldo seast. Seega on Inglise klubidel põhjust tõestamiseks küll ja veel.

«Tugevaid meeskondi on juurde tulnud ja ma arvan, et Inglismaa klubid peavad teistega sammu pidamiseks veidi taset tõstma,» tõdes ManU peatreener Alex Ferguson ESPN Soccernetiga vesteldes.

Samas on tihti just Inglismaa tippklubid nendeks, kes võtavad mõnda euromängu tavapärasest kergemalt, kuna konkurentsitihedas koduses liigas komistamiseks ruumi ei ole, ja paljud konkurendid on seda varmad ära kasutama.

Erinev mängutempo

«Eurosarjas mängimine on hoopis teine asi. Võib-olla peame andma endast rohkem ning ei tohi alagrupimänge alahinnata. Meie liiga tavapärane lähenemine võib meile kalliks maksma minna,» arvas Ferguson.

Inglaste ebaedu üheks põhjuseks peetakse ka asjaolu, et Meistrite liigas ja Euroopa liigades ei suudeta tihti näidata sellist mängu nagu koduses sarjas. Kui Briti saartel pakutakse publikule kõrge tempoga ja põnevusest pakatavat etteastet, siis eurosarjas ei suudeta tihti samasugust joont hoida. Eriti ilmekalt tuleb see välja ManCity puhul: Premier League’is on vastaseid kostitatud keskmiselt 3,4 väravaga, kuid Meistrite liigas vaid 1,4 tabamusega.

Inglismaa kõrgliigas ringleb tõesti kõige rohkem raha, ent ka selles vallas teevad konkurendid aina suuremaid edusamme ning raha lugemise asemel lihtsalt soetatakse selle eest uusi mängijaid.

«Terve maailm näeb, kuidas Venemaa klubid kulutavad,» ütles Ferguson. «Ja siis on veel selline meeskond nagu Nicosia APOEL, kes on juba edasipääsu kindlustanud ja keda toetavad suured sponsorid,» loetles Ferguson.

Kas Inglismaa klubisid tabab Meistrite liigas fiasko või võtavad nimede poolest tugevamad meeskonnad kokkuvõttes jõuga oma, selgub kahe järgneva päeva jooksul.

Esimesena seisab tõehetk ees Londoni Chelseal, kes võõrustab täna hispaanlaste Valenciat. Suurt imet Chelsea siiski korda saatma ei pea ning edasipääsuks piisab neile viigist. Kui lisada, et E-alagruppi kuuluvad veel Leverkuseni Bayer ja Genk, on Chelsea positsioon enne viimast vooru kindlasti üllatuslik.

Rohkem on inglastel mängus aga kolmapäeva õhtul, kui väljakule sammuvad Manchesteri suurklubid United ja City.

Ka Tottenham raskes seisus

Lihtsam on olukord ManU jaoks, kellele piisab võõrsil viigist šveitslaste Baseli vastu. Samas tasuks mainida, et inglaste koduväljakul lõppes kohtumine 3:3. Sarnaselt Chelseaga on ka ManU raske seis alagrupi viimase vooru eel mõningane üllatus, kuna nelikust, kuhu kuuluvad veel Lissaboni Benfica ja Otelul Galati, oodati neilt kindlamaid esitusi.

Kui ManU-l ja Chelseal on kõik enda kätes, siis sel hooajal Inglismaa liigas imelist hoogu näitav ja liidrikohta hoidev City vajab edasipääsuks ka Villarreali abistavat kätt. Manchesteri klubi peab esiteks alistama koduväljakul endale juba edasipääsu taganud Müncheni Bayerni ning lootma, et Napoli ei suuda võõrsil alistada Villarreali.

Lisades siia, et Inglismaa meistrivõistlustel praegu 3. kohta hoidev Tottenham on raskustes ka Euroopa liigas, on Inglismaa klubidel kätte jõudnud tõestamise aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles