Pohlak Norra skandaalist: me pole teinud midagi seadusvastast

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra meedia on viimastel päevadel Eesti jalgpallurid pihtide vahele võtnud:       uurimise all on Sander Posti (vasakult ülevalt), Enar Jäägeri, Pavel Londaku, Alo Bärengrubi (vasakult alt), Aleksandr Dmitrijevi ja Raio Piiroja lepingud.
Norra meedia on viimastel päevadel Eesti jalgpallurid pihtide vahele võtnud: uurimise all on Sander Posti (vasakult ülevalt), Enar Jäägeri, Pavel Londaku, Alo Bärengrubi (vasakult alt), Aleksandr Dmitrijevi ja Raio Piiroja lepingud. Foto: Repro

Kuigi lühikese aja jooksul on Norra maksuameti ­uurimise alla sattunud kuus Eesti jalgpallurit, on Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak veendumusel, et eestlased pole midagi valesti teinud.


Novembri keskel tuli Norrast uudis, et kohus lasi Eesti jalgpallikoondise kapteni Raio Piir­oja Fredrikstadis paiknevad varad arestida, kuna mees hiilis maksudest kõrvale. Aga et teenekas mängija ise eitas süüdistusi, võis loota, et tegemist on lihtsalt arusaamatusega.

Nüüd, mil vähem kui nädalaga on Norrast tulnud uudised, et maksuameti huviorbiiti on sattunud ka Aleksandr Dmitrijev, Pavel Londak, Alo Bärengrub, Enar Jääger ja Sander Post, ei saa see pelgalt juhus olla.

«Ühelt poolt ei tahaks seda teemat lähemalt kommenteerida, kuna see on mängijate ja FC Flora vaheliste kokkulepete küsimus ja sisaldab mängija kohta käivat privaatset informatsiooni, aga et kära asja ümber on läinud nii suureks, siis on ilmselt mõistlik anda selgitusi,» kinnitas Eesti vutijuht Aivar Pohlak, kes selle teemaga on seotud pigem FC Flora juhina – just sellest klubist nimetatud mängijad Norrasse siirdusid.

Petuskeem, milles Eesti jalgpallureid süüdistatakse, on iseenesest imelihtne. Kui Piiroja 2007. aastal FFKga lepingut pikendas, väitis ta, et tema aastapalk on 600 000 Norra krooni (üle 77 000 euro), kuigi ta oli klubi üks tähtmängijaid ning pidanuks loogiliselt võttes teenima rohkem.

Mõne aja pärast kandis FFK Piirojat esindavale Eesti agentuurile Sport&Net Grupp miljon Norra krooni (ligi 129 000 eurot), mis väidetavalt oli mõeldud selleks, et otsida Baltikumist uusi andekaid mängijaid, kuid otsingud vilja ei kandnud.

Fredrikstadi kohtu hinnangul pole suudetud tõestada, et rahaülekanne tehti ärilistel eesmärkidel, vaid pigem hoopis sooviga hiilida kõrvale maksude maksmisest. Aftenposten kirjutab, et Piiroja agentuur kandis raha edasi tema endisele koduklubile FC Florale, kust see osade kaupa stipendiumi kujul Piirojale kanti.

Piiroja eitas ka eile Postimehega vesteldes kõiki selliseid süüdistusi ja ütles, et kuni talle pole esitatud konkreetset nõudmist, ei hakka ta asja ka kommenteerima. Kui tõepoolest sündmuste areng jõuab süüdistustest kaugemale, võitleb ta vastu, kuna ta ei näe, et oleks midagi valesti teinud.

Pohlak kinnitas Postimehele, et nimetatud tegevuses pole midagi seadusvastast, vaid selle eesmärk on jalgpallurit motiveerida.

«Nagu maailma jalgpallipraktikas tavaline, kehtib ka FC Floras üldjuhul põhimõte, et klubi poolt välismaale müüdavate või muidu klubiga seotud mängijate, kelle jalgpalluriomadustega seoses tekib klubile teenistus, edasist arengut stimuleerib klubi materiaalselt, mis omakorda peaks võimaldama klubil teenida ka tulevikus, näiteks mängija edasimüügi pealt,» selgitas Pohlak skeemi.

«Sport&Net Grupp aga on sajaprotsendiliselt FC Florale kuuluv äriühing, mille eesmärgiks on klubile teistel mängijatega seotud tasanditel tulu teenimine, kusjuures tulude allikad on mängijate esindamine, skautimine jne,» lisas Pohlak.

Pohlak kinnitas, et eelkirjeldatud praktika on tavaline, seda ei keela FIFA reeglid ning ta ei osanud tuua muljalt maailmast juhtumeid, kus sellist tüüpi sissetulekut oleks püütud tõlgendada mängija tuluks uue klubi eest mängimisel. Küll aga kinnitas Pohlak, et kui tõepoolest peaks tõlgendatama, et niisugune skeem pole lubatud, tuleb võlgnevused likvideerida.

«Rõhutan, et juhul kui see mingi juriidilise loogika järgi on nii, siis tuleb mõistagi need maksud kannataja ehk antud juhul Norra riigi ees tasuda,» lõpetas Pohlak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles