Eesti sai purjetamise Finn-klassis olümpiakoha

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Karpak
Deniss Karpak Foto: Ott Kallas

Täna lõppesid Austraalias Perth 2011 purjetamise maailmameistrivõistlustel finaalsõidud. Homsesse medalisõitu pääses eestlastest Finni purjetaja Deniss Karpak, kes ühtlasi on kindlustanud Eestile koha 2012 Londoni Olümpiamängudel.

Fremantle'is oli täna taas ilus päikesepaisteline purjetamisilm. Tuult jagus aga eilsest rohkem - hilisel pärastlõunal puhus Fremantle Doctor kiirusega keskmiselt 10 m/s.

Finn klass purjetas kaldaäärsel Center Course nime kandval rajal, mis paikneb väikesel ookeanile avaneval lahel ning võimaldab publikul suurepäraselt võistluse käiku oma silmaga jälgida. Huvilised seda võimalust ka agaralt kasutasid ning kaasaelajaid oli kaldale kogunenud arvukalt. Purjetajate jaoks tegid raja omadused aga sõitmise raskemaks – kalda lähedus tõi kaasa keerulised laineolud ning võistlusrada vasakult piirav sadamamuul tähendas, et laevastik pidi seilama tihedalt pundis ja hea start mängis üliolulist rolli.


Sellistes oludes lõppesid finaalsõidud Deniss Karpakile (Karpak Sailing Team) kahe kuldgrupi 14. finišitulemusega ning kokkuvõttes 10nda positsiooniga. Kuigi stardid olid keerulised, suutis sportlane end sõidu edenedes fliidi teisest poolest suurepäraselt ettepoole võidelda ning on rahul nii oma tänase esituse kui kogu tugeva stabiilse võistlusseeriaga: «Ristlaines ning tihedas pundis, mida tingis muuliga piiratud kitsas rada, oli keeruline sõita, kuid tänane päev oli mulle eilsest parem. Oleme siin võistelnud järjest iga päev rasketes tugeva tuule oludes ja olen üsna väsinud, kuid olen teinud väga head sõidud ning sellega olen teeninud koha homses topeltpunktid andvas medalisõidus, kuhu pääsevad vaid kümme parimat ning olen selle üle väga õnnelik.»


Kuna Finn klassis jagatakse Perth MM-il välja 18 Olümpia riigikohta, on Karpak oma tugeva esinemisega juba Eestile ka olümpiapileti välja teeninud.


Lauri Väinsalu (Rein Ottosoni Purjespordikool) sai täna sama paadiklassi hõbelaevastikus 5. ja 9. sõidutulemuse ning tema regati lõppresultaadiks jääb 72 sportlase seas 39. koht.

Väinsalu sõnul kulges regatt kerkivas joones: «Võistluse teises pooles sain ennast paremini käima ning suutsin kindlalt liidrite hulgas olla. Iga päevaga mu koht paranes ning lõpptulemusena olin hõbegrupis kolmas ja üldkokkuvõttes 39. See on seni minu parim koht Finn klassi maailmameistrivõistlustel. Olen tublisti edasi arenenud ning mul on hea meel, et leidsin lõpuks hea kiiruse ja suutsin sõita tõusvas graafikus.»

Ingrid Puusta (Noblessneri Jahtklubi) lõpetas naiste RS:X purjelaual hõbefliidis võistlusseeria resultaatidega 15 ja 14 ning neiu MM-i lõpptulemuseks kujunes 68 naise konkurentsis 50. koht.

Ka Puusta on oma esitusega kokkuvõttes rahul: «Täna puhus korralik meretuul, mille pagid olid üle 10m/s ning stardid õnnestusid mul paremini kui eelmistel päevadel. Tugeva tuulega harjumine võtab aega, kuid kokkuvõttes sain siin igati mõnusa purjetamistunde, Perth on väga ilus koht.»
Naiste RS:X klassis sai Perth MM-il olümpiakoha 20 riiki, Eesti jäi kolmandana nende seast välja. Kevadisel MM-il on võimalus Olümpiale kvalifitseeruda veel seitsmel maal.


Laser Radialil lõppes Anne-Mari Luige (ROPK) sõitude seeria hõbegrupi 16. ja 9. kohaga ning MM-i tulemuseks kujunes 102 naise hulgas 76. koht. Luige sõnul lõppes võistlus positiivse noodiga: «Suutsin tänasega panna oma võistlusseeriale ilusa punkti. Puudu jäi natuke füüsilisest põhjast ning enesekindlusest, kuid samas olid need ju alles mu teised täiskasvanute maailmameistrivõistlused. Kõige tugevamaks küljeks oli mul sel regatil krüssu kiirus, mis tekitas tõeliselt hea enesetunde.»


Anna Pohlak (Tallinna Jahtklubi) sai viimasel võistluspäeval hõbelaevastiku 41. ja 21. tulemuse ning lõpetas regati 81. kohaga. Pohlak leidis, et kõvas tuules peetud MM oli sportlastele korralik väljakutse: «Kahel päeval oli meil tugeva tuulega lausa kolm sõitu. Alguses oli mul raskusi allatuules sõitmisega, kuid võistluse lõpu poole hakkas see pool pidevalt paremaks minema. Igal juhul on need kogemused ja teadmised, mis ma siit juurde sain, tulevikupagasina väga väärtuslikud.»


Laser Radialil sai Perth MM-il olümpiakoha 29 riiki, Eesti jäi kümnendana nende hulgast välja. Järgmisel kevadel peetaval MM-il jagatakse välja veel 9 riigikohta.


5.-18. detsembrini kestval MM-il võistlevad klassid mitmes osas:
5.-11. detsember – Laser Radial, Finn, RS:X naised
12.-18. detsember – Laser Standard, RS:X mehed, 49er
11.-17. detsember - Star
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles