Kuidas lihvida suusavormi, kui lund ei ole

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõudeergomeeter.
Sõudeergomeeter. Foto: LAURI KULPSOO/PM/SCANPIX BALTICS

Peagi on detsembrikuu esimene pool möödas ning suusasõbrad on lumeootuses juba pisut kärsituks muutunud. Üks tulihingeline suusafänn ei lase aga ennast sellest heidutada.

Millisete alternatiivsete treeningutega tuleks suusavormi lihvida, kui lumi radadelt puudub?  E-treening.ee uus treener Vahur Teppan räägib sellest, kuidas «musta maa» periood enda kasuks pöörata: 

Alternatiivsed treeningud lume puudumisel

Kui ilm ei ole vihmane ja termomeeter näitab pluss-kraade, sobivad väga hästi rullsuusatamine ja suusakeppidega imitatsioonjooks/kõndimine maastikul. Vihmase ilmaga muutuvad sel aastaajal matkarajad väga poriseks ning miinuskraadidega võib asfaldil rullitamine jäätumise tõttu väga ohtlikuks kujuneda.

Tee kestvusjõudu arendavaid jõuharjutusi

Selliste ilmadega sobib ideaalselt jõuvõimlemine, mida on võimalik teha kas või kodustes tingimustes. Tegemist on vastupidavusliku jõutreeninguga, kus põhirõhk on lihasvastupidavusel.

Treening koosneb staatilistest ja dünaamilistest harjutustest enda keharaskusega (kätekõverdused, istessetõusud, erinevad keha-stabilisatsiooni harjutused). Harjutusvara on piisavalt lai ning juba pooletunnine treening annab väga hea koormuse.

Lisaks sellele võid käia jooksmas. Jalalihaste treenimiseks on head trepihüpped. Leia parajalt pikk trepp (kui see jääb jooksuteele) või lihtsalt mõni tõus ning hüppa koosjalu ja ühe-jala peal korduvalt üles. Jälgi, et alla tulles pulss taastuks.

Sõude-ergomeeter annab hea koormuse

Kodustes tingimustes või jõusaalis on hea vahend sõude-ergomeeter. See ei imiteeri küll suusaliigutusi, kuid annab väga hea üldkehalise koormuse. Töötavad nii jalad, käsivarred, selg ja kõht. Ühesõnaga kõik lihased, mis ka suusatamisel töösse rakenduvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles