Norra ajakirjanik: Piiroja on selles loos siiski rohkem tunnistajarollis

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raio Piiroja
Raio Piiroja Foto: Toomas Huik


Østfoldi politsei korraldas eile hommikul seoses võimaliku maksupettusega läbiotsimise Eesti jalgpallikoondislase Raio Piiroja endise koduklubi FK Fredrikstadi ruumides, samal ajal võeti kaks klubi endist juhtfiguuri vahi alla ja viidi ülekuulamisele.



Fredrikstadi (FFK) kodulehe teatel saabus politsei staadionile kohaliku aja järgi kell 8.30 ning tegemist oli võrdlemisi ootamatu külaskäiguga – vaid hetk enne kohalejõudmist helistati klubi juhatuse esimehele Svein Johannessenile ja teatati, et peatselt alustab politsei klubiruumides läbiotsimist.

Peale politseinike osalesid läbiotsimisel ka maksuametnikud, kaasa viidi hulgaliselt dokumente ja ka arvuteid.

«Pärast maksuametnikelt saadud dokumentide läbitöötamist ja meedias kirjutatut peame vajalikuks ka ise uurimine algatada,» sõnas prokurör Kåre Solvoll VG Nettile.

Solvoll lisas, et sellega seoses võeti vahi alla ka kaks klubi kunagist juhtfiguuri, ent ei avaldanud nende nimesid. VG Netti andmetel viidi ülekuulamisele endine spordidirektor Morgan Andersen ja endine juhatuse esimees Bjørn Jensen. «Ametlikult pole nimesid välja öeldud, aga meie politseiallikas kinnitas, et tegemist on nende meestega,» sõnas VG Netti sporditoimetuse juhataja Øy­vind Brenne Postimehele.

Vana kriminaal

Endise Norra jäähokikoondislase Anderseni jaoks pole see esimene kord politsei tähelepanu all olla – 2008. aastal mõisteti ta süüdi pettuses ning määrati tingimisi aastane vangistus kaheaastase katseajaga.

Nimelt töötas Andersen aastatel 2005–2006 Oslo Lyni spordidirektorina ja sattus nigeerlase John Obi Mikeli üleminekusaaga keskmesse. Kohus mõistis Anderseni süüdi lepingu võltsimises, et ta saaks müüa Mikeli Manchester Unitedisse. Lõpuks siirdus Mikel hoopiski Chelseasse.

Aastatel 2006–2008 töötas Andersen FFK spordidirektorina, pärast süüdimõistvat kohtuotsust pani ta ameti maha.

Brenne sõnul muutis Anderseni osalus kogu loo Norra ajakirjanike silmis seniarvatust palju kahtlasemaks. «Tal pole just parim maine,» nentis Brenne.

Andersen ja Jensen vabastati eile õhtul.

Meenutuseks – 2004. aastal Fredrikstadiga liitunud Piir­oja pikendas 2007. aastal lepingut ning väitis siis meedias, et tema aastapalk on 600 000 Norra krooni (üle 70 000 euro). Mõne aja pärast kandis FFK Piirojat esindavale Eesti agentuurile Sport & Net Grupp miljon Norra krooni (ligi 129 000 eurot), mis väidetavalt oli mõeldud Baltikumist uute mängijate otsimiseks.

Ranged nõudmised

Fredrikstadi kohtu hinnangul ei suudetud tõestada, et rahaülekanne tehti ärilistel eesmärkidel, vaid pigem hoopis sooviga hiilida kõrvale maksude maksmisest. Norra meedia andmetel kandis agentuur raha edasi Piiroja endisele koduklubile FC Florale, kust see osade kaupa stipendiumi kujul jalgpallurile kanti.

Prokurör sõnas eile, et politsei tahab suvel Vitesse Arnhemi ridadesse siirdunud Piir­ojaga esimesel võimalusel rääkida. «Niipalju kui meie aru oleme saanud, on Piiroja selles loos siiski rohkem tunnistajarollis,» rääkis Brenne.

Peale Fredrikstadi külastasid maksuameti töötajad ka teisi klubisid, mis on Eesti jalgpallurite ja Sport & Net Grupiga seotud, ehk Aalesundi, Hønefossi ja Bodø/Glimti.

Hønefossi esimees Ivar Gunnar Lia avaldas TV2-le, et kolm aastat klubis veetnud Aleksandr Dmitrijevi värbamisel kujunesid läbirääkimised agentuuriga keeruliseks. «Nad olid oma nõudmistes ranged ja kui me kokkulepitud summalt maksud ära maksime, nõudsid nad selle eest kompensatsiooni, kuna said loodetust vähem raha,» väitis Lia.

Piiroja juhtumi kronoloogia
•    August 2004: Piiroja sõlmis Fredrikstadiga lepingu. Mängija enda sõnul oli ta aastapalk 360 000 Norra krooni.
•    August 2007: Piiroja pikendas Fredrikstadiga lepingut. Sportlase sõnul määrati talle aastapalgaks 600 000 Norra krooni. Samal ajal sõlmis Fredrikstad lepingu Piirojat esindava agentuuriga, et leida Baltikumist uusi tähti.
•    August 2009: Dagbladet avaldas, et Fredrikstad kandis aasta jooksul Piiroja agentuurile miljon Norra krooni, hoolimata sellest, et uute mängijate otsingud ei kandnud vilja. Norra maksuamet hoiatas, et uurib, kas tegemist võib olla hoopis varjatud palgaga.
•    Oktoober 2011: Piiroja Fredrikstadis asuvad varad arestiti. Kahtlustatakse, et Eestisse tehtud rahaülekannetega sooviti vältida maksude maksmist.
•    Detsember 2011: maksuameti huviorbiiti sattusid veel kolm jalgpalliklubi, kus mängivad või on mänginud Eesti jalgpallurid: Aalesund, Hønefoss ja Bodø/Glimt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles