Alaveri arvates pole põhjust Veerpalu tõbe dramatiseerida

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Toomas Huik

Täna ja pühapäeval Otepääl peetavatel suusatamise Eesti meistrivõistlustel teevad kaasa peaaegu kõik täie tervise juures olevad kohalikud tipud.


Vähetõenäoline on vaid olümpiavõitja Andrus Veerpalu osalemine. Juba Tour de Ski viimastel päevadel haigusnähtudega võidelnud Veerpalu on tegelenud kodus ravimisega ning pole suusatama pääsenud.



Sama saatus tabas ka tuuril eestlaste neljandaks numbriks olnud Algo Kärpi, ent suusakoondise peatreeneri Mati Alaveri sõnul võib ta juba täna trenni pääseda.



Samas ei näinud Alaver suusameeste tõbedes midagi erakordset. «Veerpalu haigust ei tohi üle dramatiseerida,» sõnas ta. «Juba enne tuuri ja selle ajal oli palju haiguse tõttu loobujaid. Suusatajad hingavad ju sisse tuhandeid liitreid külma õhku.»



Vajalik võistlus


Alaver meenutas, et esimeste haigusnähtude ilmnedes peeti jätkamise osas tõsiselt aru ning kogu tiimi ühine arvamus oli, et õigem on edasi sõita. Nüüd aga olevat Veerpalu peamine ülesanne terveneda ning alles siis saab teha täpseid plaane, kuidas Libereci MMiks valmistuda. «Täna on Veerpalu ja Jaak Mae treeningutele erinev lähenemine, aga mõlemad peavad jõudma MMiks tippvormi,» märkis juhendaja.



Ühes on aga Alaver kindel – mõlemale Eesti suusatamise vanameistrile oli tuuri läbimine vajalik. Tugeva treeningupõhjaga mehed vajasid uut raputust, et organismis tekiks vastureaktsioon.



Tuuri tulemusi analüüsinud ning enda jaoks põhjaliku kokkuvõtte teinud Alaver nägi lisaks hoolealuste heale suusavormile eestlaste kõrgete kohtade taga ka tänavust soodsat võistlusprogrammi.



Kuid Mae sõidud avaldasid treenerile selletagi muljet ning ta näeb head võimalust suusataja töövõimet veelgi tõsta. Jutt käis tavainimesele ilmselt raskestitajutavast 0,7 kuni 0,9 protsendist.



«Sellisel juhul võib Mae sekkuda MMil medalikonkurentsi,» kinnitas Alaver, kes on valmistanud ette täpse plaani, kuidas koondise tipud peaksid talve tähtsaimaks võistluseks valmistuma.



Täpsed plaanid


Näiteks Veerpalu sõidab juba 29. jaanuaril Davosi treenima ning käib sealt vahepeal Val di Dentro MK-etapil. Mae ja Aivar Rehemaa liituvad Veerpaluga 5. veebruaril, kuna osalevad vahepeal ka MK-etapil Venemaal Rõbinskis.



Alaver vihjas, et Davosi laagrisse võidakse saata ka Kärp, Kaspar Kokk ja Priit Narusk, sprinterid valmistuvad aga MMiks Otepääl.



Viimase lihvi andmisele eelneb aga Otepää MK-etapp ja Eesti meistrivõistlused. Täna võisteldakse vabatehnika sprindis, pühapäeval suusavahetusega sõidus. Nädal hiljem on kavas 15 km klassikadistants.



Kindel on see, et Veerpalut täna ja pühepäeval rajal ei näe. Kärbi ning samuti äsja tõvevoodist tõusnud sprinter Ken Einaste osalemine pole samuti tõenäoline. Sprindi jätab vahele ka Jaak Mae, ent pühapäeval on ta kindlasti stardis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles