Olle Tour de Ski avaetapist: rahul ei saa olla

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Olle
Raul Olle Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile sai alguse murdmaasuusatajate tänavuse talve kaalukaim võistlus, kui Oberhofis peeti Tour de Ski esimene etapp. Eestlastel esimesel päeval rõõmustamiseks põhjust ei olnud.



Oberhofis kavas olnud vabatehnikas sõidetud proloogis (naistel 2,5 km ja meestel 3,75 km – toim) oli eestlastest parim Aivar Rehemaa, kes sai kirja 49. koha. Eesti naistest oli edukaim Tatjana Mannima 57. kohaga.

Eile võiski eestlasi rohkem otsida protokolli tagumisest otsast – meeste arvestuses oli seitsme mehe hulgas koguni kolm eestlast (stardis oli 98 meest – toim) ning naiste arvestuses pidi Triin Ojaste leppima eelviimase ehk 73. kohaga.

«Täna (eile - toim) näidatud tulemused ei olnud kindlasti need, mida ootasime. Keegi niisama distantsi läbi sõitma ei läinud,» sõnas Eesti koondise peatreener Raul Olle. «Ega näiteks Kein Einastelt ja Algo Kärbilt lühikeselt vabatehnika distantsilt väga kõvasid tulemusi ei oodatud, kuid ei uskunud, et need nii tagasihoidlikuks jäävad. Rahul ei saa olla, naiste arvestuses ootasime ka Triin Ojastelt tunduvalt paremat esitust.»

Samas leidis Olle, et tegemist võis olla ka ajutise tagasilöögiga ning loodetavasti saab Touri järgnevatel etappidel eestlaste esituses juba paremaid sõite näha. «Terveks võistluseks on proloogi põhjal natuke ennatlik järeldusi teha. Eks järgmised sõidud näitavad, kas sportlaste vorm ongi selline või oli tegemist lihtsalt altminekuga,» arvas Olle.

Samal ajal käis tippkonkurentsis tihe heitlus ning meeste arvestuses suutis parimat minekut näidanud norralane Petter Northug lähimat konkurenti šveitslast Dario Colognat edestada vaid 0,7 sekundiga. Tuline oli võitlus esikoha nimel ka naiste seas, kus poolatar Justyna Kowalczyk oli norralannast Marit Bjørgenist kiirem vaid 0,4 sekundi võrra.

«Tipus pole eriti midagi muutunud. Kõrgete kohtade eest heitlevad ikka samad nimed, kes on hooaega hästi alustanud,» sõnas Olle.

Tour de Ski teine etapp sõidetakse täna samuti Oberhofis, naistel on kavas 10 km ning meestel 15 km klassikasõit, millele starditakse eilse proloogi ajavahedega. Kuna kolmele paremale jagati ka preemiasekundeid (võitjale 15, teisele 10 ja kolmandale 5 sekundit), siis päris korraga esimesed rajale siiski ei torma.

Hiinas toimuval Tour de Ski nimelisel võistlusel võitis Siim Sellis teise etapina kavas olnud vabatehnika sprindi. Eestlane edestas finišiheitluses napilt soomlast Kusti Kittilät ning rootslast Anders Högbergi. Teistest stardis olevatest Eesti suusatajatest sai Erkki Jallai eile 18., Timo Juursalu 20. ja Priit Talves 25. koha.

5,7 km pikkusel avaetapil lõpetas Sellis sõidu üheksandana, võitjale Anders Högbergile jäi ta alla 13,3 sekundiga. Hiina Tour de Ski raames on kavas ka sealse Vasaloppeti nime kandev 50 km pikkune maraton, mis sõidetakse 2. jaanuaril.

SUUSATAMINE

Tour de Ski esimene etapp

Naiste proloog (v): 1. Justyna Kowalczyk (Poola) 7.03,7, 2. Marit Bjørgen (Norra) +0,4, 3. Hanna Brodin (Rootsi) +4,0, 4. Riikka Sarasoja-Lilja (Soome) +4,1, 5. Marthe Kristoffersen (Norra) +4,2, 6. Riitta-Liisa Roponen (Soome) +6,3 ... 57. Tatjana Mannima +35,5, 73. Triin Ojaste +52,5.

Meeste proloog (v): 1. Petter Northug (Norra) 7.58,3, 2. Dario Cologna (Šveits) +0,7, 3. Maurice Manificat (Prantsusmaa) +4,0, 4. Marcus Hellner (Rootsi) +5,6, 5. Ilja Tšernoussov (Venemaa) +6,8, 6. Alex Harvey (Kanada) +6,9 ... 49. Aivar Rehemaa +25,6, 71. Peeter Kümmel +35,2, 76. Karel Tammjärv +38,1, 83. Eeri Vahtra +40,4, 93. Timo Simonlatser +53,7, 94. Algo Kärp +55,6, 98. Kein Einaste +1.11,9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles