Taaramäe sai Prantsusmaa velotuuril kolmanda koha

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: SCANPIX

Rein Taaramäe lõpetas hooaja esimese suurema võistluse, Etoile de Bessegesi mitmepäevasõidu väga hea kolmanda kohaga.

Tuur lõppes täna 9,7 km pikkuse eraldistardist sõiduga. Rein Taaramäe näitas oma trumpalal taas suurepärast aega, kuid üks mees, prantslane Jerome Coppel (Saur-Sojasun), oli veel kiirem ja võttis nii viimase etapi esikoha kui ka üldvõidu. Taaramäe lõpetas tuuri kolmandana, ülinapilt jäi temast ette ka Franck Vermeulen (Veranda Rideau).

«Olete hinnalisemad kui kogu maailma kuld!» tänas Taaramäe oma blogis pärast sõidu lõppu fänne. «Teine eraldis, 26 sekundit kaotust Coppelile – see on päris suur kaotus nii lühikese distantsi peale, aga selline lühike jama sobibki Jerome’ile paremini. Ta on suusatamistaustaga rattur ja talle meeldivad lühikesed sutsud, kus vere maitse peab suus olema. Mina aga seevastu rohkem diiselrekka – pikk distants, tempo algusest lõpuni üks ja tugev...»

Taaramäe aeg 9,7 km pikkusel temposõidul oli 14.51, Coppel edestas teda 26 sekundiga. Teisest kohast jäi Taaramäel esialgsete tulemuste kohaselt puudu vaid sekund.

Tänast viiendat etappi segasid taas heitlikud ilmaolud ja täit distantsi ratturitel läbida ei õnnestunud. Etapi esimene pool ehk grupisõit pidanuks lõppema Col de Baraque’i tõusuga, ent eile õhtul mäetipus möllanud tulekahju sulatas seal lume, mis hommikuks oli jäätunud. Ohutusele viidates jäeti seega mäefiniš ära ning sõideti vaid 75 km.

«Stardi eel oli 8 kraadi külma, jällegi uus kogemus, pole elus nii külmaga võidu sõitnud. Juunioride ajal sai omal ajal Vändra metsades sama temperatuuri ja lumega 6h sõidetud, aga maastikurattaga, kus kiirus üle 25 km/h ei lähe. Pole see midagi võrreldes sellega, kui kiirus on 40-60 km/h. Tuul, mis suure hooga riiete vahele poeb, on päris jahe,» kirjeldas Taaramäe ise tänahommikuseid olusid oma blogis.

Enne tänast tipus olnud meestest üritas kõige aktiivsemalt jooksu pääseda 9. kohal olnud prantslane Jonathan Hivert (Saur-Sojasun), kuid kümmekond kilomeetrit enne finišit tegi kontrarünnaku kümnemeheline grupp, kuhu kuulus ka Rein Taaramäe. Vahe Hivertiga suudetigi kinni sõita ning näis, et etapp lõpeb grupifinišiga, ent kõiki sprintereid oskas üllatada Hiverti meeskonnakaaslane Stéphane Poulhies. Eelmiselgi aastal sama tuuri neljanda etapi võitnud Poulhiès ületas lõpujoone esimesena Justin Julesi (Veranda Rideau) ja Bobbie Trakseli (Landbouwkrediet) ees.

«Umbes 8 km enne lõppu tuli punt järgi, üritasin Sami (Samuel Dumoulin – toim.) lõpus possale vedada, sest oodata oli grupifinišit, kuid meid oli vast 50-60, oma 30 meest olid pärast tõusu laskumisel maha jäänud. Just kui Sami ette olin tõmmanud 1 km enne lõppu, siis vajusin ise läbi pundi tahapoole ja 300m hiljem käis pauk ja mehi lendas vasakule ja paremale.... Reegel ütleb, et kui kukutakse vähem kui 3 km enne lõppu, siis võivad samas grupis olnud mehed jala lõdvaks lasta ja rahulikult lõpuni sõita, saades sama aja võitjaga. Nii ma ka tegin. Alguses oli kuidagi raske ja halb, jalad olid imelikud ja kanged, tänu külmale ilmselt, aga lõpus oli jällegi päris hea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles