Kummaline touchdown, rekordid ja meeletu raha

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmad Bradshaw (istuli) touchdown otsustas matši saatuse.
Ahmad Bradshaw (istuli) touchdown otsustas matši saatuse. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika jalgpalliliiga NFLi finaalmatš ehk Super Bowl pakkus taas kõike seda, mida fännid ootavad – mängus oli põnevust ja ootamatuid lahendusi, näha sai hulgaliselt omanäolisi reklaame ning poolajashow’l andis korraliku etenduse Madonna.



New York Giantsi ja New England Patriotsi matš sai lõpplahenduse alles viimasel minutil, kui lõpuks jäi numbritega 21:17 peale New Yorgi klubi. Võidu toonud touchdown’i autor oli Ahmad Bradshaw, kes minut enne lõpuvilet üsna kogemata üle otsajoone kukkus.

Samad meeskonnad olid vastamisi ka 2008. aasta finaalis ning toonagi jäi peale Giants. Mõlema finaali puhul on sarnasuseks veel see, et matši kõige väärtuslikumaks mängijaks ehk MVPks valiti võitjate mängujuht Eli Manning. New Yorgi võistkonnal on nüüdsest ette näidata neli Super Bowli võitu, Patriots peab oma neljandat tiitlit veel ootama.

Coughlin püstitas rekordi

Loomulikult pakkus finaalmäng taas igasuguseid põnevaid statistilisi numbreid, mida ameeriklastele ikka meeldib tähtsate asjade puhul välja tuua. Nii sai Giantsist esimene Super Bowli võitnud meeskond, kes teeninud põhihooajal vaid üheksa võitu (kaotusi tuli seejuures vastu võtta seitse – toim). Finaalmängu eel soosikuks olnud Patriots oli samal ajal teeninud 13 võitu.

Rekordi püstitas ka võitjate 65-aastane juhendaja Tom Coughlin, kellest sai vanim Super Bowli võitnud peatreener.

Loomulikult jääb ajalooannaalidesse ka Giantsi staari Manningu nimi, kellest sai alles viies mängujuht, kes võitnud rohkem kui ühe Super Bowli MVP auhinna. Tema Patriotsi ametivennal Tom Bradyl on ette näidata täpselt samasugune saavutus. Samas meistritiitlite arvestuses on viimasel veel edumaa – Manning on Giantsiga võitnud kaks ja Brady Patriotsiga kolm tiitlit.

Tulles tagasi matši otsustavate hetkede juurde, siis Bradshaw võidu toonud touchdown on juba ristitud läbi aegade kõige kummalisemaks võidu toonud soorituseks. Enne otsustavat touchdown’i 15:17 kaotusseisus olnud Giants soovis oma rünnakul palli võimalikult kaua enda valduses hoida ja üritada viimasel hetkel löögiga mäng enda kasuks kallutada. Patriotsi juhendaja Bill Belichick mõistis aga Giantsi plaani hästi ja tahtis palli iga hinna eest enda meeskonna valdusesse tagasi saada.

Nii lasidki Patriotsi mängijad natuke rohkem kui minut enne matši lõppu Bradshawle minimaalseid takistusi tehes otsajoone poole lipata. Giantsi mängumees taipas napilt enne touchdown’i tegemist, et ta on astunud vastaste seatud lõksu, kuid mehe hoog oli juba liiga suur ja ta kukkus selg ees ikkagi üle otsajoone ja võidutabamus oligi sündinud.

«Ma karjusin talle, et ta ei teeks touchdown’i. Ta üritas peatuda, kuid kukkus siiski üle otsajoone,» meenutas Manning pärast matši kohtumise ajal läbi elatud hetki.

Brady suur võimalus

Loomulikult oli Patriotsi sellisel käigul vaid üks põhjus ning selleks oli nende superstaarist 34-aastane mängujuht Brady. Nimelt uskusid sellel hetkel paljud, et talle piisab järelejäänud 57 sekundist, et võit ikkagi New Englandi klubile tuua. Siiski lõigati selle otsusega valusasti näppu ja Bradshaw kummaline touchdown otsustas lõpuks matši saatuse.

«Eks alati mõeldakse, et oleks võinud väljakul endast rohkem anda,» sõnas Patriotsi mängujuht AP-le. «Parem osaleda selles mängus ja kaotada, kui üldse mitte siia (Super Bowli – toim) jõuda. Kindlasti ei anna ma veel alla.»

«Kõik pidasid mind hulluks, kui nädal aega tagasi ütlesin, et usaldan neljandal veerandajal rohkem Eli Manningut kui Tom Bradyt,» võttis telekanali NBC ekspert Rodney Harrison mängu kokku. «Tom Bradyl olid mõned võimalused ja ta luhtas mõned võimalused. Manning seda ei teinud.»

Loomulikult ei oodata Super Bowli vaid pallimängu pärast – oma tähtis roll on seal kanda ka reklaamidel ja vaheajashow’l. Sel korral maksis Super Bowli ajal 30 sekundit eetriaega ennast promoda soovinud firmadele keskeltläbi 3,5 miljonit USA dollarit (umbes 2,7 miljonit eurot), mis on ülekaalukalt läbi aegade suurim summa. Seejuures olid kõik reklaamisekundid müüdud juba novembri lõpuks.

Vaheajashow’l lõbustas tänavu rahvast popmuusika elav legend Madonna, kelle kõrval käisid laval veel LMFAO, M.I.A., Nicki Minaj ja Cee Lo Green.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles