565 päeva ootamist tõi maksimum­karistuse

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alberto Contadoril ei õnnestunud spordiarbitraaži oma süütuses veenda ning talle määrati dopingutarvitamise eest kaheaastane võistluskeeld.
Alberto Contadoril ei õnnestunud spordiarbitraaži oma süütuses veenda ning talle määrati dopingutarvitamise eest kaheaastane võistluskeeld. Foto: Reuters/ScanPix

Jalgrattur Alberto Contador on algusest peale dopingu tarvitamist eitanud, kuid Rahvusvaheline Spordiarbitraaž mõistis ta süüdi.


Spordiarbitraaž (CAS), kelle ette peab lähikuudel astuma ka aasta tagasi positiivse dopinguproovi andnud kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu, leidis, et Contadori kaitsetiim ei suutnud oma väiteid tõestada ning seetõttu määrati talle tagasiulatuvalt võistluskeeld, mis tänu pikale ooteajale juba tänavu augustis läbi saab.

See tähendab, et Contador peab kõrvale jääma nii tänavuselt Giro d’Italialt, Tour de France’ilt kui Londoni olümpialt, kuid saab võistelda 18. augustil algaval Vueltal.

Süüdi on toidulisandid?

Contador andis positiivse proovi 2010. aasta 21. juulil Prantsusmaa velotuuri puhkepäeval. Kuigi rattur ise sai 24. augustil teada, et tema uriinist leiti keelatud aine klenbuterooli tarvitamise jälgi, avalikustas ta selle alles 30. septembril, tulles lagedale uskumatuna kõlanud väitega – Contadori sõnul olevat aine sattunud tema organismi saastunud veiseliha kaudu.

Hispaania jalgrattaliit määras Contadorile esialgu aastase võistluskeelu, kuid leidis siis, et kolmekordse Tour de France’i võitja selgitus on üsna tõenäoline, ning tühistas määratud karistuse. Sellega polnud rahul Rahvusvaheline Jalgrattaliit (UCI) ning Maailma Anti-dopingu Agentuur (WADA), kes pöördusid arbitraaži poole.

Kolmeliikmeline CASi dopingupaneel leidiski, et Contadori väited ei leidnud piisavalt tõestust. «Tõenäoliselt sattus klenbuterool sportlase organismi saastunud toidulisandeid manustades,» seisis CASi eile avalikustatud otsuses. «Kuna ei suudetud tõendada, et sportlasel ei lasu juhtunus süüd või hooletust, määrasime talle võistluskeelu.»

Contador selgitas juhtunu ilmsikstulekul, et kogu loo taga on Baskimaalt pärit veise­liha, ning jäi endale kindlaks kogu protsessi vältel.

CASi 98-leheküljelises lõppotsuses on n-ö lehmateooriale pühendatud üle kümne lehekülje. Näiteks on välja toodud ka Baski valitsuse tellitud uurimus, tegemaks kindlaks Contadori lõunalauale jõudnud lihatüki päritolu.

Castilla-Leóni velotuuri korraldaja José Luis López-Cerrón soetas 3,2-kilose veise küljetüki, hinnaga 32 eurot kilo, Hispaaniast Iruni linnast Larrezabali lihunikuärist, kes omakorda ostis liha Carnicas Mallabia käest.

Kasutades veiste kõrvamärgistusi, tuvastas Baski terviseinspektor, et kõnealused loomad olid tapetud Felipe Rebollo tapamajas ning seeläbi jõuti lõpuks ka algallikani ehk karjakasvataja Lucio Carabiaseni. Carabiase kariloomi on varem korduvalt testitud ning seni pole keelatud ainete kasutamist täheldatud.

Contador aga polnud selles uurimuses kindel, väites, et Carabiase veised olid kõik liiga kerged ning neilt ei saanud talle toodud lihatükk pärineda, kuid lihunik lükkas selle väite ümber.

Seejärel tõi Contador päevavalgele, et kõnealuse farmeri venda Domingo Carabiast süüdistati 1996. aastal kariloomadele klenbuterooli manustamises ning ta mõisteti 2010. aastal ka süüdi.

CASi paneel kuulas küll kõikide argumendid ära, kuid leidis, et nii saastunud veiseliha jutt kui ka WADA esitatud vereülekandeteooria on mõlemad äärmiselt ebatõenäolised.  

Nimelt oli WADA teooria, et Contadorile tehti 20. juulil vereülekanne ning selleks, et seda varjata, süstiti talle järgmisel päeval ehk 21. juulil plasmat ja tõenäoliselt sattus just niimoodi klenbuterool tema organismi, kuid kuna hematoloogilised parameetrid ei viidanud vereülekandele, ei pidanud CAS seda kuigi vettpidavaks teooriaks.

Võttes arvesse, et Contador tarvitas suurel hulgal toidu­lisandeid ning kuna varem on mitmed sportlased toidulisandite tõttu positiivse dopinguproovi andnud, sealhulgas on proov näidanud just klenbuterooli tarvitamist, leiti, et nende asitõendite valguses on kõige tõenäolisem, et klenbuterool sattus Contadori organismi toidulisandite kaudu.

CASi peasekretär Matthieu Reeb rõhutas, et kogu protsessi jooksul oli kõige olulisem see, et arutelu all polnud mitte positiivne proov, vaid see, kuidas Contador klenbuterooli manustas.  

«Fakt on see, et ta andis positiivse proovi ja selle põhjal tehti ka otsus,» selgitas ta. «Polnud ühtegi põhjust, miks pidanuks sportlase karistusest vabastama.»

Schleck ei rõõmustanud

Kuna pärast Hispaania alaliidu karistuse tühistamist jätkas Contador võistlemist, tühistatakse nüüd tagantjärele lisaks 2010. aasta Tour de France’i võidule ka tema ülejäänud tulemused alates 2011. aasta 25. jaanuarist, sealhulgas ka mulluse Giro d’Italia esikoht.

«See on jalgrattaspordile kurb päev,» tunnistas UCI president Pat McQuaid. «Mõni peab seda ehk võiduks, aga tegelikult pole see ju nii – dopingujuhtumites pole võitjaid.»

Jalgratturite reaktsioon Contadori süüdi mõistvale otsusele oli üsna ühene – karistust peeti arusaamatuks. Viiekordne Tour de France’i võitja Eddy Merckx avaldas, et keegi üritaks jalgrattasporti justkui tappa. «Olen äärmiselt üllatunud,» tunnistas ta. «See mõjub halvasti nii Tour de France’ile kui kogu jalgrattaspordile.»

Contadori asemel 2010. aasta Tour de France’i võitjaks kerkinud Andy Schleck tõdes, et tal on raske selle üle rõõmu tunda. «Mul on Alberto pärast kurb meel, uskusin alati tema süütusesse,» lausus Schleck. «Võitlesin tol velotuuril koos Albertoga ja jäin talle alla.»

29-aastane Contador eile CASi otsust ei kommenteerinud, kuid eeldatavalt annab ta täna pressikonverentsi. Hispaanlasel on võimalik karistus edasi kaevata Šveitsi ülemkohtusse, kuid seni pole kohus CASi otsuseid väga tihti muutnud.

UCI nõuab Contadorilt ka 2,4 miljoni euro suurust trahvi, selles osas CAS veel otsust vastu ei võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles