Glebova uskus: tegin parima esituse!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Iluuisutamise Euroopa meistrivõistlustel hooaja parima lühikava teinud Jelena Glebova pidi alla neelama mõru pilli, kui kohtunikud teda oodatust madalamalt hindasid. «Isegi garderoobis ütlesid kõik teised uisutajad, et mina olin täna parim!» rääkis ta napilt tund pärast võistlust. «Mul oli kõige raskem kava ja ma sõitsin puhtalt, aga mitte kohtunike arvates.»


«Tegin nii hea sõidu, aga ei saanud hinnet, mida see vääris,» lisas Glebova nördinult. «Ma pole kunagi nii kõrget artistlikkuse hinnet saanud, see oli kindlasti mu käesoleva hooaja parim lühikava esitus.»



Ebaaus hindamine


Sel hooajal edukaimal võistlusel lühikava eest 51,89 punkti teeninud Glebova sai eile kirja vaid 43,68, mistõttu Eesti Uisuliit esitas ka ametliku protesti. Piiga isiklik rekord on 55,24.


«Naeratus oli mul näol nii kaua, kuni punkte nägin,» tunnistas Glebova, kes lühikava järel on 13. kohal. «Nii ebaausalt hinnati, minu jaoks on täiesti arusaamatu, mida nad seal täpselt hindasid.»



Probleem on nimelt selles, et kuigi Glebova sooritas kava alguses kolmekordse lutz’u ning hiljem ka hüpete kaskaadi, mis koosnes kahest kolmekordsest toeloop’ist, ei läinud kõik arvesse – lutz ja kaskaadi viimane hüpe hinnati kahekordseks. «Kahte hüpet lihtsalt ei loetud!» laiutas Glebova käsi. «Tehniline hinne pidanuks vähemalt 13 punkti kõrgem olema, uskusin ise, et saan umbes 57 punkti.»



«Ma ei tea, mida mõelda, kui ma teen elemendi ära ja nad lihtsalt ei loe seda kolmekordseks. Mis ma pean siis tegema, neljakordse hüppe?» lisas Glebova irooniliselt.



Video tundus korrektne


Sama nõutu oli ka Glebova treener Anna Levandi, kelle sõnul sai ta aru vaid sellest, miks lutz kolmekordsena arvesse ei läinud. «Lutz’uga olen nõus, see on kahevahel, võib lugeda, võib mitte,» selgitas Levandi, lisades, et Glebova pidanuks vähemalt esikuuikus lõpetama. «Aga kaskaad oli täiesti puhas, näidati veel suure ekraani pealt, Leena tegi kaks ilusat toeloop’i puhta maandumisega. Kuid teine loeti millegipärast kahekordseks.»



Levandi rääkis pärast võistlust ka ühe kohtunikuga, kes oli samamoodi hämmingus, mille eest Eesti uisutaja nii vähe punkte sai. «Praegu tuli minu juurde Leedu kohtunik ja ütles, et vaatas enne hinde panekut 20 korda üle, et veenduda – kaskaad oli täiesti puhtalt tehtud!» jutustas Levandi. «Kohtunik ütles niimoodi! Ja nüüd saan muudkui kõigilt sõnumeid ja telefonikõnesid, kes kiidavad, kui suurepärane Leena esitus oli.»



Lisaks hüpete mitte arvestamisele teenis Glebova madala pirueti eest nulli. «Arvatakse, et Leena sai nulli, kuna istus liiga kõrgel,» vahendas Levandi teiste treenerite mõtteid. «Aga vaadake Carolina Kostnerit (tiitlikaitsja – toim), ta istus nii kõrgel, et aluspüksidki näha!»



«Kui hinnatakse rangelt, peaks seda kõigiga tegema,» jätkas Levandi. «Mind häirib see madal piruett kõige rohkem! Kui nii karmilt loetakse, siis peaks juba mõõdulindiga käima igat peput mõõtmas, et kui kõrgel või madalal keegi istub.»



Levandi ja Glebova vaatasid koos sõidu videolt üle ning leidsid – kõik oli suurepäraselt sooritatud. «Kus sa näed, et on kõrge? Ütle, kus sa näed? Niimoodi seda piruetti tehaksegi!» ütles Levandi videolt aegluubis oma madalat piruetti vaadanud Glebovale. «Ja kaskaad on täiesti puhas, paremini esitada ei saagi!»



Lisaks Glebovale oli rahulolematuid teistegi hulgas, näiteks 2004. aasta Euroopa meister, mullune neljanda koha omanik ungarlanna Julia Sebestyen tegi samuti hea etteaste, ent teenis vaid 43,32 punkti.



«Neil oli ilmselt kõik paika pandud, et soomlased peavad kõige ees olema, ja nüüd hakkasid kartma, et tuleb mingi tüdruk kuskilt ja võtab neilt koha ära,» põrutas Glebova emotsionaalselt.



«Paljudel olid pärast võistlust pisarad silmas,» lisas Levandi.



Kui Levandi ja Glebova olid video üle vaadanud ja teinud kindlaks, et eksimusi polnud, otsustati esitada ka ametlik protest, mida reeglite järgi tohib teha kuni 24 tundi pärast võistlust.



«Levandi kirjutas omapoolse seletuse, milliste elementide eest sai Glebova vähem punkte ja milliste eest üldse mitte,» selgitas Eesti Uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura. «Kindel on aga see, et meie protest resultaati ei muuda, kuna kohtunikud on oma töö teinud.»



Eile õhtupoolikul ei osanud Kuura veel sajaprotsendiliselt öelda, kellele protest esitatakse.


«Me ei tea ise ka, kuidas see täpselt käib, uurime, kellele on mõjusam esitada,» rääkis ta.


«Tõenäoliselt naisüksiksõidu peakohtunikule, aga võib-olla ka tehnilise komisjoni esimehele.»



Teada on, et lisaks Eestile esitas kindlasti protesti ka Ungari.



Lühikava järel on kodupubliku rõõmuks kaksikjuhtimine soomlannadel. Liider on 56,62 punktiga Laura Lepistö, 56,06 silmaga on teisel kohal Susanna Pöykiö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles