Eesti paarissõitjate teed läksid lahku

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalja Zabijako ja Sergei Kulbatš said mullu EMil 13. ja MMil 16. koha, kuid detsembris sai Zabijako tõsise seljatrauma ning jaanuaris otsustas Kulbatš koostöö lõpetada ja Ukrainasse naasta.
Natalja Zabijako ja Sergei Kulbatš said mullu EMil 13. ja MMil 16. koha, kuid detsembris sai Zabijako tõsise seljatrauma ning jaanuaris otsustas Kulbatš koostöö lõpetada ja Ukrainasse naasta. Foto: Reuters/ScanPix

2010. aasta juulis koos uisutama hakanud 17-aastase Natalja Zabijako ja 19-aastase Sergei Kulbatši hooaeg algas imeliselt – avavõistlusel, Tallinnas peetud juunioride GP-etapil said nad isikliku rekordiga 4. koha, detsembri alguses tegid nad Dortmundis peetud rahvusvahelisel iluuisuvõistlusel esimese stardi täiskasvanute seas, kus said 3. koha.


Paraku just Dortmundis ebaõnnestus neil üks raske viskeelement, mille tagajärjel vigastas Zabijako tõsiselt selga.

«See oli väga veider kukkumine, me ei saanudki päris hästi aru, kuidas see juhtus,» selgitas paari treeninud bulgaarlane Stanimir Todorov. «Sergei kuidagi koperdas ja kuna ta endiselt hoidis Nataljat, kukkus tema peale. See ei juhtunud üldse suurel kiirusel, see oli väga kummaline.»

Kulbatš naasis Ukrainasse

Todorov ja paari teine treener, samuti bulgaarlane Pavel Dimitrov lootsid, et tegemist on kerge traumaga, ent kuna paar päeva pärast võistlust oli Zabijako endiselt valudes, pöörduti arsti poole. «Teda uuriti põhjalikult ja selgus, et tal on selgroolülimõra, millest paranemine võtab kaua aega,» sõnas Todorov.

Seega oli selge, et mullu Euroopa meistrivõistlustel debüteerides 13. koha saanud paar sel aastal EMil osaleda ei saa.

Olukord oli niigi nukker, aga tagatipuks otsustas Kulbatš oma teed minna ja Ukrainasse naasta. «Sergei ütles, et ta ei taha nii kaua oodata,» avaldas Zabijako. «Aga ma ei ole sellepärast enam kurb.»

Zabijako uisutas varem koos Sergei Muhhiniga, tulles ka Eesti meistriks, ent 2010. aasta kevadel lõpetas Muhhin sportlaskarjääri ja Zabijako jäi partnerita, kuni ühel päeval potsatas tema postkasti kiri Dnepropetrovskist pärit Kulbatšilt, kes kutsus teda USAsse bulgaarlaste Todorovi ja Dimitrovi juurde.

Pärast väikest testi tundus, et nad sobivad omavahel ideaalselt ja treenerid nägid paaril kõvasti potentsiaali, seetõttu võeti peaeesmärgiks 2014. aasta Sotši olümpia.  

Seejuures tunnistas Todorov sügisel intervjuus Postimehele, et tema ja Dimitrov on paariga sisuliselt tasuta töötanud. «Me pole Paveliga sellest koostööst pennigi teeninud, pigem kulutame oma raha. Mõnikord on vaja midagi osta, siis ma ei võta seda raha neilt, vaid enda rahakotist,» rääkis Todorov toona.

Otsivad uut partnerit

Paraku sai aga nende koostöö ootamatult vara läbi. «Ausalt öeldes, pärast Natalja vigastust suhtles Sergei meiega üha vähem ja jaanuari keskel kuulsime teiste käest, et ta ei tööta enam meiega,» tunnistas Todorov. «Kuna me Paveliga tegime nendega kõvasti tööd, oleme Sergei käitumises pettunud, see oli lihtsalt lugupidamatu. Tegelikult, võib-olla oli tema lahkumine isegi hea, sest saime teada, et Sergei ei väärinud seda, mida tema jaoks tehti.»

«Kui ta meie juurest ära läks, sõitis ta Ukrainasse tagasi ja rääkis seal, et tema tahtnud olümpial uisutada, aga Eesti Uisuliit ei aidanud tal Eesti kodakondsust saada,» jätkas Todorov. «Põhimõtteliselt ta lihtsalt valetas, see oli väga inetu.»

Kuigi paar lagunes, soovivad Todorov ja Dimitrov Zabijakoga koostööd jätkata ja juba on hakanud ka neiule uut partnerit otsima.

«Praegu pean puhkama, aga loodan, et võib-olla juba kuu aja pärast saan uuesti treenima hakata,» vaatas Eestis vigastusest taastuv Zabijako lootusrikkalt tulevikku. «Praegu meil veel kedagi kindlat silmapiiril pole, aga olen kindel, et leian endale sobiva uue partneri.»

Ka Todorov on veendunud, et andekas ja töökas Zabijako pikaks ajaks paariliseta ei jää. «Me juba vaatame ringi ja usun, et ta leiab endale palju parema partneri, kellega ta on võimeline tegema paremaid tulemusi kui Sergeiga,» lausus Todorov. «Kõige tähtsam on praegu see, et ta saaks terveks, praegu ei saa ta uisutadagi, kuigi kui see tema teha oleks, tuleks ta ilmselt juba homme siia tagasi.»

Todorov lisas, et ka Sotši olümpia plaane pole nad maha matnud. «Natalja väärib kõike, mida oleme tema jaoks teinud, ja ma siiralt usun, et ta võistleb Sotšis, vähemalt anname endast parima, et see nii läheks, sest ta väärib ja tahab seda ning meie tahame samuti,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles