Neuner aitas Gaimil kiiresti suusatada

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
18-aastane Grete Gaim näitas suusarajal head kiirust ja sõitis end kuuest möödalasust hoolimata esikümnesse.
18-aastane Grete Gaim näitas suusarajal head kiirust ja sõitis end kuuest möödalasust hoolimata esikümnesse. Foto: Andreas Nigol

Kontiolahtis alanud noorte ja juunioride MMil tegi avapäeval Eesti koondislastest säravaima etteaste Grete Gaim, kes sai 9. koha.
 


18-aastane Gaim tegi tütarlaste 10 km tavadistantsil kuus möödalasku ja lõpetas 9. kohaga, kaotust võitjale kogunes 1.21,7. «Päris palju kripeldab, olen siiski pisut pettunud,» tunnistas ta. «Olnuks vähem trahve, jõudnuks ma medalile. Kahe vähema trahviga olnuksin maailmameister! Distantsi puhul saab ju täpselt arvutada ja «oleksitele» mõelda.»

Päev enne MMi algust polnud seis üldse roosiline – võistluspaigas keerutanud tuul muutis treeningul märgitabamise võrdlemisi võimatuks ülesandeks, mis tegi Gaimi pisut ärevaks. «Mul tekkis konkreetselt küsimus, kuidas siin tiirus on üldse võimalik pihta saada,» meenutas Gaim.

Ka võistluspäeva hommikul polnud seis kuigi palju parem. Pealelaskmise ajal puhus tuul viis meetrit sekundis, iiliti kuni kümme meetrit sekundis. «Need olid väga tublid tüdrukud, kes ainult kolm trahvi lasid,» kiitis üheksa aastat laskesuusatamisega tegelenud Gaim kaasvõistlejaid. «Õnneks läks mul 14 tükki pihta, selle üle on hea meel. Ikka tõsiselt raske oli. Õnne mul ka polnud, nagu öeldi – ma ei sattunud tuuleauku laskma.»
Kuuest trahviminutist hoolimata saavutas Gaim väga hea tulemuse, olles 75 lõpetaja seas lasketiirudes kiireim ning näidates suusarajal 2. aega.

«Olen oma laskmisaegade ja sõiduga väga rahul, ma poleks uskunud, et nii kiiresti suusatan,» rõõmustas Ants Orassoni õpilane. «Terve öö sadas lund ja rada oli pudrune, tõusu lõpus pidi jalga ikka päris kõrgele tõstma, et saaks tihedalt veel töötada.»

Ja sellistes tingimustes suutis ta olla rajal üks kiiremaid? «Ma ei tea isegi, kuidas ma jaksasin,» tunnistas Gaim ja jätkas naerdes: «Mõtlesin ainult sellele, et Neuner (MK-sarja üldliider, üks kiiremaid naislaskesuusatajaid Magdalena Neuner – toim) ajab mind taga! Mõtlesin, et on vaja veel panna, lisaks olid raja ääres poiste vanemad ja koondise hooldemehed, nende ergutamine andis ka natuke juurde.»  

Gaimi suusakiirus on mullusega võrreldes kõvasti paranenud, näiteks eelmise aasta MMil läbis ta sprindis mõlemad lasketiirud puhaste paberitega, kuid oli sõiduaja poolest alles 45. ning sai 19. koha. «Siis olin ma sõidu poolest ikka tagapool, ei anna praegusega võrreldagi,» nentis Gaim. «Kindlasti olen aastaga kõvasti arenenud, ma pole elu sees nii kiiresti suusatanud! Ilmselt olen nüüd palju tugevam kui kõikidel eelnevatel aastatel kokku.»

Arenguhüppe tagamaid pole vaja kaugelt otsida – käimasoleva hooaja eel treenis Gaim koos Eesti koondisega ning tegi debüüdi ka MK-sarjas, kus seni on parimaks tulemuseks Nove Mesto etapi sprindi 75. koht. «Marise ja Mihkli (koondise peatreeneri Maris Cakarsi ja abitreeneri Mihkel Joosingu – toim) treeningplaanid on sobinud ja olen õigesti treeninud,» mõtiskles Gaim. «Olen ka rohkem puhanud kui eelnevatel aastatel, siis ma lahmisin lihtsalt tühja trenni, vähemalt tundub nii.»

Lisaks on võistlemine maailma absoluutse tipuga kõvasti kogemusepagasit kasvatanud. «Mul ei ole enam sellist närvi, et lähen starti ja jalg väriseb all ning esimesel tõusul on juba raske,» muheles Gaim. «Nüüd vähemalt tean, et sõidu taha ei pruugi midagi jääda, on vaja ainult pihta saada.»

Eilses sõidus tegi ka Johanna Talihärm kuus möödalasku ja sai 23. koha. Seitsmekordse maailmameistri Kaija Parve tütar Ulla-Maarit Helinurm eksis samuti kuuel lasul ja sai 31. koha, alles 16-aastane Maarja Maranik jättis üles kaheksa märki ja lõpetas 42. kohaga.

MM-tiitli võitis kolm möödalasku teinud sakslanna Julia Bartolmäs, kes lõpetas ajaga 40.35,2.

Hõbemedali teenis neljal lasul eksinud, Kasahstani esindav Galina Višnevskaja, kes kaotas võitjale 18,9 sekundit, ning kolmas oli suusarajal kiireimat aega näidanud norralanna Hilde Fenne, kes tegi kuus möödalasku ja kaotas võitjale 29,8 sekundit. Muuseas, Fenne ema Gisle Fenne võitis 1988. aasta MMil hõbemedali.

Noormeeste 12,5 km tavadistantsil oli Eesti parim Kristjan Koskinen, kes tegi kuus möödalasku ja sai 47. koha.

Kaheksa trahviminutit kogunud Timo Truu lõpetas 62. kohaga. Noorte olümpial kaks hõbemedalit võitnud Rene Zahkna eksis tugevas tuules koguni kümnel lasul ja pidi leppima 65. kohaga.

Kermo Sikk tegi kaheksa möödalasku ja sai 96 lõpetaja seas 74. koha.

Maailmameistriks tuli ühe märgi üles jätnud prantslane Aristide Begue. Teise koha sai kaks möödalasku teinud valgevenelane Maksim Ramanouski ning kolmas oli ukrainlane Artjom Tõštšenko, kes eksis kolmel lasul. Esimesena jäi medalita mulluse MK-sarja üldvõitja, norralase Tarjei Bø noorem vend Johannes Thingnes Bø, kes eksis kuuel lasul.

Täna on kavas juunioride tavadistantsid, Eesti sportlastest on stardis Darja Jurlova, mullu sel distantsil 6. koha saanud Jan Treier, Jaan Koolmeister, Kalev Ermits ja Rando Kaljuvee.

Noorte järgmine start on kolmapäeval teatesõitudes, eelmisel aastal said Eesti tüdrukud 4. koha, tänavu loodetakse aga medal võita. «Jah, lubasime, aga õnneks mina pole seda öelnud,» naeris Gaim.

Noorte ja juunioride MM

Noormeeste 12,5 km: 1. Aristide Begue (Prantsusmaa) 40.45,8 (1 möödalask), 2. Maksim Ramanouski (Valgevene) +47,8 (2), 3. Artjom Tõštšenko +1.14,9 (3) … 47. Kristjan Koskinen +7.52,1 (6), 62. Timo Truu +8.53,0 (8), 65. Rene Zahkna +9.25,8 (10), 74. Kermo Sikk +11.08,1 (8).

Tütarlaste 10 km: 1. Julia Bartolmäs (Saksamaa) 40.35,2 (3 möödalasku), 2. Galina Višnevskaja (Kasahstan) +18,9 (4), 3. Hilde Fenne (Norra) +29,8 (6) …
9. Grete Gaim +1.21,7 (6), 23. Johanna Talihärm +3.23,4 (6), 31. Ulla-Maarit Helinurm +4.46,1 (6), 42. Maarja Maranik +5.54,3 (8).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles