Väikese tüdruku vägev samm unistuse poole

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu krooniti Grete Gaim juunioride konkurentsis maailmameistriks.
Mullu krooniti Grete Gaim juunioride konkurentsis maailmameistriks. Foto: Andreas Nigol

«Öösel magama minnes jätan medali kaela – liiga kallis kraam, et ära võtta!» sõnas laskesuusatamises noorte maailmameistriks kroonitud Grete Gaim. «See medal on nii ilus, kõige ilusam! Ja ma hakkan juba vaikselt aru saama, millega tegelikult hakkama sain.»


Hakkama sai ta aga isegi rohkemaga, kui Kontiolahtisse noorte ja juunioride MMile sõites loota julges. Jah, 18-aastane neiu ihkas tiitlivõistluselt medalit, aga et see on kuldne… «Kullamõtteid mul stardi eel ei olnud. Küll aga uskusin, et hea võistluse korral on näiteks pronksi püüdmine täiesti võimalik,» märkis Gaim, kes kahel eelmisel distantsil pidi leppima 9. ja 10. kohaga. Just 10. positsioonilt alustas ta ka eile jälitussõitu.

«Teadsin, et kahes esimeses tiirus ei tohi ma eksida. Püsti lastes on mul rohkem probleeme, seepärast ei tundunud kolmandas tiirus saadud üks trahv kuigi hirmsana,» rääkis Gaim võistlusest. «Viimasesse tiiru sõites mõtlesin, et ära riku nüüd oma pronksivõimalust ära. Ma ei tea, kuidas suutsin kõik viis märki maha lasta, aga olen selle nulli üle väga õnnelik.»

Kui viimases tiirus viimane märk langes, pääses üle Gaimi huulte õnnekilgatus. Selleks hetkeks ta juba teadis, et võistlust esikohal alustanud norralannal Hilde Fennel jäi viimases tiirus kolm märki üles.

Aimu polnud tal aga sellest, et samuti tema ees olnud kanadalanna Julia Ransom eksis viimases tiirus kaks korda.

«Jumal tänatud, et ma sinnapoole ei vaadanud, võib-olla hakanuks siis jalad värisema. Alles rajale minnes nägin, et Kanada tüdruk on trahviringil,» kirjeldas Gaim viimase tiiru sündmusi. «Finiši poole sõites mõtlesin pidevalt, et pea nüüd vastu. Kartsin, et Ransom jõuab järele – finišispurt pole mul kuigi tugev.»

Gaim jõudis üle päästva finišijoone 6,8 sekundit enne Ransomi, pronksi saanud sakslanna Annika Knoll kaotas 17,5 sekundit. «Finišisirgel lasin juba tempo alla ja juubeldasin. See oli väga hea tunne – langesin lumele ja valasin mõned rõõmupisarad,» rääkis Gaim mõni tund pärast elu seni suurimat võitu. Kogu jutuajamine oli pikitud piiga naeruga. Midagi pole öelda – õnneliku inimese õnnelikud hetked.

Võimaluse eest valada finišis rõõmupisaraid, seista poodiumi kõrgeimal astmel ja naeratada maailma õnnelikuma inimese naeratust ning heita õhtul voodisse, kuldmedal kaelas, tuleb teha ränka tööd. 18-aastane blond kaunitar on selleks valmis.

Ja kui tekivadki rasked hetked ning vaim on valmis suurte koormuste all murduma, saab ta abi oma küljele tätoveeritud ingliskeelsest lausest. Lause mõte on järgmine: kui tugevasti töötada, võib ta olla täpselt see, kes tahab, ja jõuda sinna, kuhu soovib. Kandes sellist mõtet endaga pidevalt kaasas, on murdumine ju pea võimatu. Kõrgetest eesmärkidest annab aimu ka Gaimi blogi pealkiri, mis tõlkes kõlab: väike tüdruk, kel on suur unistus.  

Täna jõuab Gaim koju ja juba päev hiljem sõidab koos täiskasvanute koondisega Saksamaale Ruhpoldingisse MMile.

Täiskasvanute hulgas võistlemine pole plikaohtu Gaimile päris võõras. Nove Mestos sai ta sprindis 75. koha. Jaanuaris toimunud U-26 EMil sai ta aga naiste konkurentsis 16. koha.  «Kui suudan Saksamaal samamoodi võistelda, võin sprindis jõuda kohale, mis lubab ka jälitussõidus startida,» sõnas ta.

Tänavused võistlused on näidanud, et ta suudab suusarajal teha just seda, mida Eesti senised naislaskesuusatajad pole suutnud – kiiresti sõita ja sellega isegi tiirus tehtud möödalaske heastada. Viimati suutis midagi sellist legendaarne Kaija Parve, kuid tema sõidud jäävad juba kaugesse aega. Lisaks kiirele suusatamisele suudab Gaim kiiresti tegutseda ka lasketiirus.

Elvast pärit ja seal Rein Pedaja juhendamisel laskesuusatamisega tegelema hakanud Gaim treenib tänavu peamiselt koos Eesti koondisega. Peatreeneri Maris Cakarsi tööd hindab ta väga heaks. «Tundub, et teeme õigeid asju,» märkis Gaim.

Noormehed kerkisid jälitussõidus

Grete Gaimi varjus said MMi eilsetes jälitussõitudes tõusmisega hakkama ka Eesti noormehed.

Hiljuti noorte olümpiapäevadel hiilanud Rene Zahkna tõusis Kontiolahtis noormeeste jälitussõidus teise kümnesse. Ta eksis tulejoonel küll neli korda, ent see ei takistanud tal lõpetada 18. kohal. Võistlust alustas ta sprindis saadud 23. kohalt.

Meesjuunioride jälitussõidus 33. positsioonilt alustanud Jan Treier kerkis samuti viis kohta ja lõpetas 28ndana.

Naisjuunioride jälitussõidus andis aga Darja Jurlova sprindivõistlusega võrreldes tagasi. 17ndana rajale läinud piiga tegi tiirus seitse möödalasku ja langes 31. kohale. PM 

Laskesuusatamine
Noorte MM Kontiolahtis
Naiste jälitussõit

1. Grete Gaim (Eesti)
2. Julia Ransom (Kanada) +6,8
3. Annika Knoll (Saksamaa) +17,5

24. Johanna Talihärm    (Eesti) +2.50,6
31. Meril Beilmann (Eesti) +3.17,1
49. Ulla-Maarit Helinurm (Eesti) +5.39,8

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles