Võidukas Kontaveit säras Tallinnas

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anett Kontaveit.
Anett Kontaveit. Foto: Mihkel Maripuu

 16-aastane Anett Kontaveit on uut aastat jätkanud sama lennukalt nagu eelmise lõpetas. Elu neljas turniirivõit naiste konkurentsis tuli kodupubliku rõõmuks veenvas ja ilusas stiilis.
 



Anett Kontaveit rõõmustas kodupublikut, kui võitis Tallinnas elu neljanda ITFi tenniseturniiri. Kontaveit alistas 10 000 dollari suuruse auhinnafondiga turniiri finaalis 7:5 6:4 poolatari Katarzyna Piteri.

Teist aastat järjest Tallinnas võidutsenud Kontaveit tunnistas esikohta mullusega võrreldes, et õige pisut magusam tunne oli eelmisel aastal. «See oli ikkagi elu esimene võit,» põhjendas ta. «Samas on aga väga hea tunda, et areng on läinud paremuse poole, ja tunnen, et pidev progress toimub.»

Kontaveit tuli mõlemas setis välja olukorrast, kus mänguohjad tundusid olevat Piteri käes. Võtmeks oli mängu ründavamaks muutmine. «Usun, et teises setis näitasin turniiri parimat mängu,» arvas Kontaveit. Sama hinnangu andis ka Kontaveidi treener Märten Tamla. «Finaalmäng oli Aneti poolt selle turniiri parim,» lausus treener. «Oma osa mängis muidugi ka see, et vastane oli kõige kõvem – eks endalgi on lihtsam tugeva vastasega hästi mängida.»

Esimeses setis kontrollis Kontaveit mängu algusest peale. Vastastikuste servimurrete tähe all kulgenud setis juhtis eestlanna pidevalt ning seisul 5:2 avanes tal hiilgav võimalus avaseti võit ära vormistada, kui vastane jäi oma servil 0:40 taha.

Mäng lõpuni tasavägine

Kolmest settpallist ei suutnud Kontaveit aga ainsatki ära kasutada ega ka samas geimis saadud neljandat võimalust. «Vastane lõi paar head servi ja muud polnudki vaja. Samas oli päris palju geime, mida ma ei suutnud realiseerida ja kus oleks pidanud asjad kindlamalt ära lahendama,» oli Kontaveit enda suhtes kriitiline.

«Vastane mängis kõigil neljal settpallil lihtsalt väga hästi,» ei nõustunud Tamla hetkeks ohjade käest andmist siiski nõrkuseks nimetama. «Vahel on kõik mõnes sentimeetris kinni. Mäng oli ju algusest lõpuni tasavägine.»

Kontaveit andis settpallide luhtamise järel kohe käest ka oma servigeimi, kui mitut puhku jäi mäng teisele servile ja see andis Piterile võimaluse rünnata. Otsustaval hetkel leidis Kontaveit siiski oma mängu ja sai tagajoonelt surudes 6:5 edu. Setivõidu lähedust tajudes asus ta ründama, kuid see tõi kaasa eksimusi ja emotsionaalse hüüatuse: «Ei ole vaja!» Kindlalt ja rahulikult mängitud viimane punkt andis avaseti võidu 7:5 siiski eestlannale.

Pärast kohtumist tunnistas Kontaveit, et ründamiseks õige hetke tajumine nõuab veel pisut õppimist. «Agressiivsus on ikka teadlik, ma löön sinna, kuhu tahan lüüa,» sõnas ta. «Aga eks mängu käigus on ennast natuke raske tagasi hoida – kuigi samas peab ka seda õppima.»

Kas oli põhjuseks avaseti võiduga kaasnenud pingelangus või miski muu, kuid kohe teise seti alustuseks andis Kontaveit oma servigeimi ära. Seejuures lipsas sisse koguni kaks topeltviga. Serviga oli Kontaveit hädas kogu kohtumise vältel, ta leidis, et see element vajab rohkem harjutamist.

Teise setti tõi otsustava pöörde kaheksas geim. Kontaveit ründas hästi Piteri teist servi ning suutis servimurde tagasi saada. Kindlalt võidetud oma servigeimi järel lasi eestlanna Piteri servigeimis luhta koguni viis matšpalli, ent kuues tõi viimaks võidu.

Eelmise aasta lõpus maineka Orange Bowli noorteturniiri võitnud ning peagi pärast seda Fed Cupil maailma 48. reketi Tamira Paszeki alistanud Kontaveidi arengukõver liigub kõigi märkide järgi aina ülespoole. «Oleks ka halb, kui 16-aastane tennisist pidevalt ei areneks,» muigas Tamla. «Anett läheb igas asjas aina tugevamaks – nii füüsiselt kui ka vaimult.» Tamla sõnul pööratakse hetkel füüsise treenimisele üpris palju tähelepanu. «Loomulikult ei seisne see ainult kangitõstmises, aga füüsilise poole trenne on meil praegu võrdses mahus tennisetreeningutega.»

Enesekindlust jagub

Kontaveit näitas Tallinnas, et tema tase on 652. edetabelikohast tugevam. Avaringides langesid ülikindlalt hollandlannad Lisanne van Riet ja Jaimy-Gayle van de Wal, kellele Kontaveit loovutas kokku nelja seti peale vaid neli geimi. Veerandfinaal Šveitsit esindava Viktorija Golubiciga oli numbriliselt tasavägiseim ja Kontaveit loovutas ka seti, kuid poolfinaalivõit Eva Wacanno üle tuli taas kindlalt.

Praegu on Kontaveidi võimalused täiskasvanute konkurentsis osaleda reeglitega piiratud – jõululaupäeval 16-aastaseks saanud eestlanna võib järgmise aasta jooksul kaasa teha 12-l naiste profiturniiril. Üle-eelmisel nädalal Tallinnas peetud turniiril jättis ta siiski osalemata lihtsamal põhjusel. «Mul oleks natuke liiga palju turniire järjest tulnud, sest eelnesid ju Austraalia lahtised ja Fed Cup,» põhjendas ta. «Pealegi tahaks ka ülekoormust ja vigastusi vältida.»

Kontaveit tuli küll kodusele turniirile tiitlit kaitsma, ent vastased olid kõvad – näiteks esimese asetusega Piter hoiab hetkel WTA edetabelis 363. kohta. Enesekindlusest eestlannal aga selgelt puudust polnud. «Jah, natuke mõtlesin enne turniiri küll, et peaksin olema favoriit,» tunnistas Kontaveit naerulsui.

Kontaveidi järgmistesse plaanidesse kuulub 19. märtsil Inglismaal Bathis algav 25 000-dollarilise auhinnafondiga turniir. Sellele pääses Kontaveit vabapääsme ehk wild card’iga, mille annab talle kõrge koht maailma juunioride edetabelis. Kokku saab 7. kohta hoidev Kontaveit selliseid pääsmeid aasta jooksul kolm, millest esimese kasutabki nüüd Bathis ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles