Kuumus paneb Austraalia lahtistel mängijad saunalavale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelanna Svetlana Kuznetsova leevendab põrgukuumust jääkottidega.
Venelanna Svetlana Kuznetsova leevendab põrgukuumust jääkottidega. Foto: AFP / Scanpix

Need, kes tahaksid kergemat sauna saada, mingu Austraalia lahtistele tennise meistrivõistlustele. Eile  mõõdeti turniiri peaareenil temperatuuriks 43 kraadi.


Tennisistidel pole siiski seda luksust, et saunalaval istuda. Nemad peavad väljakutel kannatama. Väljakutel, kuhu kuumuse tõttu kukub ka surnud liblikaid.



Fännid saavad samal ajal tribüünil istudes otsaesistelt higi pühkida ja rõõmsalt tõdeda: «Küll on hea, et meie liigutama ei pea.»



Eile viidi peaväljakult siiski üks päikesepiste saanud poolehoidja haiglasse. Ka tema jaoks oli kuumus talumatu. Aga kui juba fännidele käib temperatuur üle jõu, mis siis väljakutel rabelevate tennisistidega toimub?



Krambid ja valud


Teisipäeval pidi tiitlikaitsja Novak Djokovic 35-kraadises kuumuses pea langetama ning kohtunikele teatama, et tema enam ei suuda.



Meditsiinilise pausi võtnud serblane võitis avaseti 7:6, kuid kaotas kaks järgmist 4:6 ja 2:6. Neljandas setis 1:2 taga olles otsustas Djokovic kohtumisele punkti panna.



«Mul olid krambid ja valud üle terve kere,» ütles Djokovic matši järel, mille lõppedes oli temperatuur juba 36 kraadi. «See on õnnetu viis Austraalia lahtiste lõpetamiseks. Ma üritasin parimat, aga omaenese keha vastu ei saa võidelda. Nii kurb kui see ka pole.»



Seda ei suutnud teha ka 13. asetuse saanud Victoria Azarenka, kes neljandas ringis seisul 6:3, 2:4 katkestas kohtumise teisena asetatud ameeriklanna Serena Williamsi vastu.



Azarenka ei suutnud hoida tasakaalu ning isegi reketi käes püsimisega oli tal raskusi. Ta puhkes lohutamatult nutma ning vajas areenilt lahkumiseks kaaslaste abi.



«Terve hommikupooliku oksendasin. Tundsin väljakul nõrkust. Veel üks samm, ja oleksin kokku vajunud,» kommenteeris Azarenka, keda vaevas ka viirushaigus. «Ma lihtsalt ei suutnud midagi teha. Arstid soovitasid mul tegelikult juba esimese pausi järel kohtumine katkestada. Kuid ma tahtsin jätkata.»



Dementjeva pahane


Eile otsustati peaväljakule lõpuks ometi katus peale tõmmata. Katuse sulgemine aitas märgatavalt Serena Williamsit, kes oli veerandfinaalis lähedal kaotusele venelanna Svetlana Kuznetsovale.



Kas põhjuseks oli päästev katus või miski muu, igatahes õnnestus Williamsil juba jahedamates tingimustes vastane 5:7, 7:5, 6:1 siiski üle mängida. Ent temagi oli sunnitud tunnistama, et kuumus ei kuulu just tema lemmikute hulka.



«See oli tõesti veider kogemus. Kuumuse ajal oli tunne, nagu viibiksin väljaspool keha. Tundsin, et vaatan kedagi mängimas sinises kleidis, kuid see pole mina. Üritasin endale kinnitada, et siin pole palav, kuid siis läks veel kuumemaks. Olin suurtes raskustes,» kinnitas Williams.



Sama raske oli enda sõnul ka venelanna Jelena Dementjeval, kes alistas eilses esimeses veerandfinaalis hispaanlanna Carla Suarez Navarro 6:2, 6:2. Ehkki nende mängu ajal kuumus veel 40 kraadini ei ulatunud, kurjustas Dementjeva korraldajatega.



«Olin üllatunud, et jäime mängima lageda taeva alla. Ma ei mõista, miks korraldajad juba varem katust ei sulgenud, ilmateade ju lubas 40-kraadist ilma,» sõnas Dementjeva.



Meeste esimene veerandfinaal, kus hispaanlane Fernando Verdasco alistas mulluse finalisti prantslase Jo-Wilfried Tsonga 7:6, 3:6, 6:3, 6:2, peeti juba täielikult katuse all. Üks turniiri suursoosikutest, Rafael Nadal alistas Gilles Simoni 6:2, 7:5, 7:5. Poolfinaalis läheb Nadal vastamisi Verdascoga.



Teises poolfinaalis kohtuvad šveitslane Roger Federer ja ameeriklane Andy Roddick.


Kui ilmaennustus paika peab, tuleb austraallastel veel neli päeva kuumarekordeid taluda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles