Roger Federer asus taas ajalugu ümber kirjutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Mullu tundus, et tennise­äss Roger Federeri aeg tipus hakkab lõppema, kuid uute võitude ja rekorditega tõestab Austraalia lahtiste 2009. aasta finalist vastupidist.


Elava legendi Federeri võim näis mullu taanduvat, kui Šveitsi päritolu palliässa kukutas kauaaegselt esikohatroonilt hispaanlane Rafael Nadal.
Kuid võta näpust! Pärast väikest hingetõmbepausi otsustas Federer hakata taas ajalugu ümber kirjutama, rühkides sihikindlalt rekordilise 14. Suure Slämmi tiitlivõidu poole, millega on seni hakkama saanud vaid Pete Sampras.

Lisaks on tennisetähel uue hooaja kindlaks eesmärgiks esikoht noore konkurendi käest tagasi võidelda, mida näitab ka suurepärane hooaja algus Austraalia lahtiste meistrivõistluste keerises. Eile alistas Federer poolfinaalis kolmes setis kindlakäeliselt turniiri seitsmenda asetusega ameeriklase Andy Roddicki 6:2, 7:5, 7:5.

Ajaloolised saavutused

Kui mullu pidi seni 13-l Suure Slämmi turniiril esikoha hõivanud Federer leppima enda kohta tagasihoidlikult vaid USA lahtiste meistrivõistluste võidu ja kolme ATP turniiri esikohaga, siis nüüd jahib tippmängija uuesti Suurt Slämmi ehk kõigi nelja suurturniiri esikohta ühe aasta jooksul.

«See liigub mul tõesti mõtteis ning hea mänguga ATP turniiridel ja Masters-sarjas, kus mul eelmisel aastal väga hästi ei läinud, loodan tagasi saada ka esimese koha edetabelis. Olen hästi meelestatud,» selgitas ta.

Lisaks rekordilistele Suure Slämmi turniirivõitudele läheneb Federer ohtliku kiirusega teistelegi tippmarkidele. Šveitslane osaleb Suure Slämmi turniiri finaalis juba 18. korda. Kui Samprase laeks jäigi sama arv, siis Federer kavatseb jõuda ka ajaloolise 19. finaali lävele, millega on siiani hakkama saanud vaid Tšehhi legend Ivan Lendl.

«Ma ei teadnudki, et olen jõudnud 18. finaalini Suurel Slämmil. Olen väga õnnelik ja uhke. See näitab, kui kaua olen suutnud püsida heas vormis, heal tasemel ja tervena,» arutles Federer talle omasel sümpaatselt vagural moel.

«See ongi edu võti. Mis puutub Suure Slämmi võitudesse, siis on väga meeldiv olla samal tasemel Ivan Lendli ja Pete’iga. Lendlil oli uskumatu karjäär ja muidugi on äärmiselt tore tema tulemusele niivõrd lähedal olla. Loodetavasti suudan ka järgmise kohtumise võita,» jätkas ta.

Jätkuvalt konkurentsis

Enne finaalipääsu tagamist lülitas Federer kiirelt välja hulga tõsiseltvõetavaid konkurente; ainuke kohtumine, mis venis üle kolme seti, oli neljandas ringis maailma 21. kohal paikneva tšehhi Tomas Berdychi vastu.

«Tunnen ennast tänavu suurepäraselt. Olen ilmselgelt palju tervem ja saan keskenduda mängimisele,» sõnas turniiri finaali pääsuks väljakul 12 tundi ja 35 minutit veetnud Federer heatujuliselt. «Olen oma esitusega siiani tõesti rahul. Siin mängida on lihtsalt väga lõbus.»

Siiski tunnistas tähtmängija, et teda häirib meedia ja pöidlahoidjate vähene usk ning endiselt õhus püsiv arvamus tema valitsemisaja lõpust.
«Olen endiselt üllatunud, kui kiirelt muutub meedia, fännide ja üldse kõigi meeleolu. Kui kaotan kaks setti Berdychi vastu, mõtlevad kõik, et «oh jumal küll, ta pole enam see sama»,» kurtis Federer, «ja siis järgmisena võidan Juan Martin Del Potrot ning kõik on tagasi normaalne. Minu arvates ei peaks see nii olema. Mängijad ei kaota oma eeliseid nii kiirelt. See pole lihtsalt võimalik.»

«Tean, et esinen hästi. Mõnikord kohtun mängijaga, kes on parasjagu heas hoos, ja võin kaotada. Kuid praegu olen suutnud vastaseid kontrollida,» lisas ta. «Nüüd alistasin suurepäraselt Del Potro ja Roddicki. Enamasti hakkangi alles turniiri lõpupoole hästi mängima. Arvan, et head mängijat tulekski hinnata selle järgi.»

Eile sai Federer poolfinaalis juba 16. korda jagu üheksandast meesmängijast Roddickist, kellel on maailma teise reketi vastu olnud sõnaõigust vaid kahel korral.

«Rogeriga mängides võid küll teada, kuhu sa liigud, kuid ikkagi halvasti lõpetada. See eristab teda teistest inimestest. Ei tea, kas aeg tema esitusi üldse mõjutab, ta mängib endiselt pingevabalt,» mõtiskles Roddick pärast kaotust. «Tundus, et ta ei pidanud platsil ka eriti palju tööd tegema. Ta lihtsalt nagu läheks väljakule ja kõik toimib. Ma ilmselt ei väida midagi uut, öeldes, kui andekas ja uskumatu mängija ta on.»

Austraalia lahtiste meistrivõistluste teine finalist selgub täna, kui omavahel pistavad rinda hispaanlased Rafael Nadal ja Fernando Verdasco.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles