Repliik: kommunism suusarajal

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pullerits.
Priit Pullerits. Foto: .

Kui rootslased arvavad, et neil on sotsialism, siis meil Eestis on igal juhul kommunism. Vähemalt ühel alal - Eesti riiklik-rahvuslikul spordialal.

Nimelt, kes tahab svenssonite maal Göteborgis või Boråsis kunstlumerajale suusatama minna, peab maksma solidaarselt ja vabatahtlikult vastavalt 60 või 50 Rootsi krooni (ehk pea sada Eesti krooni) sõidukorra eest. Eesti on jõudnud seesugusest üksmeelsest sotsialismist kommunismi. Siinmail tuli viimati suusaraja kasutamise eest rahakotti tuulutada neli-viis aastat tagasi, näiteks Kõrvemaal, kui parklapilet tähendas tegelikult raja kasutamise pääset. Nüüd on Eestis suusarajad tõkkepuudeta ja tasuta. Ehk nagu kommunismis.

Aga nagu kommunismile kohane, on see pealtpoolt küll ilus, kuid seestpoolt kohati mäda. Selle tõestuseks on sõnasõda Haanjas, kus Võru linn, erinevalt kõigist teistest Haanja valla ümbruse omavalitsusüksustest, keeldus tänavu panustamast solidaarselt nondega Lõuna-Eesti parimate suusaradade hooldusse. Mis siis, et Võru elanikud käivad jätkuvalt, hoolimata linnalähedase Kubija suusabaasi valmimisest, massiliselt Haanjas suusatamas.

Kas see tähendab, et kommunismist peaks pöörama tagasi röövkapitalismi, kus Võru elanikelt, erinevalt ülejäänuist, peaks hakkama kasseerima Haanjas piletiraha? Ei, selle variandiga Haanja-mehed isegi ei arvesta. Ei saa ju karistada rahulikke elanikke, kui linna- ja vallapealikud sõdivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles